Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2016 19:24 - Електрониката, то не било просто !?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 3575 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 03.02.2016 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Тук ще ви разкажа за изминатия път в зората на българската електроника, който скоро ще бъде напълно забравен. Това е най-интензивно развиващата се наука, която изпреварва всички останали и ги подчинява в техническо отношение напълно. Днес под думата електроника се разбира обширна научна сфера, която по пътя на своето ежечасно развитие е родила хиляди разклонения и милиони технологични постижения, които човешкия мозък не е в състояние напълно да обхване! При нас стартира през 60 -те години на миналия век, първи се появиха хибридните, интегрални схеми, като почти всички елементи в тях се произвеждаха и внасяха от по- развитите страни.
image
         Това представляват неразглобяеми модули изпълнени с отделни дискретни елементи, имащи определено предназначение и гарантирани параметри, сред първите бяха усилватели, логически елементи, регулатори и преобразователи. Много бързо бяха изместени от ИС, при които всички елементи се правеха и свързваха върху една полупроводникова пластина с н-п-н или п-н-п преходи на базата на биполярни транзистори. Така се родиха ИС с аналогова и цифрова транзистирно-транзисторна логика  (ТТЛ ИС) , при тях няма външни, дискретни елементи и всичко като резистори, диоди, кондензатори, транзистори се прави от съчетание на различен брой полупроводникови преходи, индуктивностите се заместваха с определени схемни решения .

imageimage
Фиг.1                                                  Фиг.2

image
Фиг.3
         На фигура 1 е показана първата и най-елементарната, от поредицата ТТЛ ИС на фирмата Тексас инструмент , на тази стара база се предлагат над 350 вида схеми с различно предназначение и още много, техни модификации, произвеждани до днес ! Това е и първата, масова, логическа схема, съдържаща 4 елемента И-НЕ . Логическата 1 е около + 5V , а логическата 0 съответно около 0 V. Всяка логическа схема има таблица на истинноста, която показва какво е състоянието на изхода на елементите при различни комбинации от сигнали на входа им. Само този, първи елемент от поредицата има стотици приложения в различни схеми и устройства. Схемните решения показват само графично изображение на елементите, без разположение на изводите и захранването! На фиг. 2 е показан начина за изготвяне само на един, интегрален, полупроводников елемент ! На фигура 3 е показан с микроскопско увеличение съвременен процесор Интел , съдържащ над милион  елемента !
         Държавите на соц. лагера започнаха бърза разработка на ТТЛ елементи, транзистори, диоди, кондензатори, кварцови кристали, съпротивления, индуктивности... Правеха се и неуспешни опити за интеграция, но реално всеки си правеше базовите елементи сам ! ИС се произвеждаха и у нас, включително и с висока интеграция като микропроцесорната серия СМ 600 и пр....Електрониката може да се сравни с айсберг, където видимата и известна част е много по-малка от подводната ! Приложната, занаятчийска работа, изисква владеене на умения, които не ги пише по книгите ! Освен високата консумирана мощност, ТТЛ елементите са крайно нешумоустойчиви електромагнитно и електростатично! Един захранващ блок за модул от компютър ІВМ 360, беше с мощност 1,6 киловата и ток при 5V – 300 А ! Може да сте изпълнили пефектно вашата схема, но включването наблизо на контактор, ел. двигател, мълния я кара да греши и прави негодна ! „Шумът” влизаше като импулси основно по захранващите проводници, затова се правеше всичко възможно за екраниране, сплитане, окъсяване и изравняване получаване на безопасен, симфазен шум. Почти до всяка ТТЛ ИС се поставяше кондензатор на захранващите пътеки. Сега си представете труда и уменията за изготвянето само на една, двойнофолирана, печатна платка с 20-30 ИС и сложна принципна схема, проектирана, изработена и оживена на ръка ! За да бъде картината напълно реалистична прибавете желязната завеса и пълното отсъствие на информация, но не пропускайте огромния ентусиазъм и желание за успех на техничарите ! Т.н. справочници на Конов, третиращи архитектурата и параметрите на ТТЛ ИС се разграбваха за минути от книжарниците, нямаше  интернет и лесно достъпна, размножителна техника ! Нито един тясно профилиран, западен специалист, не може и не би работил в подобни дадености и условия !  Не мислете, че сме били изостанали в технологиите, научно – техническото разузнаване работеше и доставяше образци и информация, към 1986 г. нашата електроника беше на добро световно ниво, а в соц. лагера на първо, като се развиваше ежегодно, носейки големи приходи на НРБ ! Производството на персонални компютри, беше една малка част от всичко което се произвеждаше в сферата на електрониката ! Над 95 % от специалистите в сферата имигрираха след 1990 г. !

 image

          Не гледайте скептично в онези години така изглеждаха водещите персонални компютри, този Правец, съществува в разновидности 8,16, 32 бита и e пълен аналог на Apple, IBM PC !  В онези години компютър Правец 16 струваше около 500 долара, годишното им производство стигна 60000 бр. ... Към завода имаше престижен техникум по компютърна техника и електроника с курсисти от цялата страна....

image
   
          Днес група ентусиасти се опитва да продължи делото, предлага този нов лаптоп „Правец” с добри параметри и цена около 1000 лв. – успех в доброто начинание !




Гласувай:
10



1. chavdar01 - ДЕДЕНЦЕ,ТИ ДА НЕ СИ РАБОТИЛ ВЪВ ВОРШИЛОВ ИЛИ ЗТТТ-СОФИЯ?
03.02.2016 21:06
ВРЪЩАШ МЕ В СТАРИТЕ ДОБРИ СПОМЕНИ.
цитирай
2. dedenze - В Институт по електропромишленост Чавдаре ! ИЕП"Н.Белопитов" към ДСО "Елпром".
03.02.2016 21:20
Навсякъде имаше ентусиазъм и желание за успех, в името на България, не в името на БКП ! За днешните евроатланти е много трудно за обяснение, заплатата на един млад инженер беше 110 лева, но никой не плачеше за това !? Ако преброя безсънните нощи и експерименти за постигане на успеха, сигурно са много месеци ! После пристигнаха "демократите"- юристи, икономисти, социолози, уж историци, филолози.... и ликвидираха всичко ! Защо !?
Лесно е да ликвидираш, много, много, много по трудно е да съградиш нещо ! За това сме на това дереже, в което премиер и президент нагло се опитват да ни убедят, че сме отличници , а 50 % от хората живеят като животни под прага на бедността !?
цитирай
3. kuschel - Аз съм машинен инженер, но още като ...
03.02.2016 21:35
Аз съм машинен инженер, но още като се появи първия Правец с касетофон вместо флопи и потънах . Изкупих всички книги и станах програмист. Това беше 86 година. Просле изучих всички програмни езици. Сътрудничих с ПроСофт и съм им правил технологични програми за машиностроенето. Последно се занимавах с Дибийси и Компилатори и до там. Когато излезе Уиндоуса и се появиха професионалните програми се отказах. Имах най-мощния Правец тогава. - 32 ка. Безупречен.
цитирай
4. dedenze - Нека децата, kuschel да преценят нашата подготовка и труд тогава, сами, да се замислят!
03.02.2016 21:55
Днес много блогъри сме минали 60 -те , а имаме не само компютърна грамотност ! Много от нашите колеги активно работят в западни, чужди фирми, защото България беше лишена от промишленост от политическите, тъпи новоеничари и "демократични" уроди и мафиоти !
Замислете се млади хора, на вас се пада нерадостната, но достойна участ и дълг за народен съд над политическите престъпници, ако искате България да се възроди и пребъде, ние по- старите ще помагаме с всичко, което можем !
цитирай
5. kvg55 - В гимназията така и не схванах пр...
06.02.2016 14:11
В гимназията така и не схванах принципите на електрониката - триод, пентод.
Само развалих едно радио "Христо Ботев", за да го изследвам.
цитирай
6. dedenze - Любопитството и изследователството са присъщи за техничарите kvg55 !
06.02.2016 14:36
Много техника също съм съсипал в детските години, че и бой съм ял. Ламповата електроника, вече е почти в музея, натам вървят и дискретните полупроводници транзистори и диоди ! Сега всичко е интегрални схеми, а бъдещето е на квантовата и биоелектрониката....!
Май няма да сме живи за да я видим ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3487379
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930