Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 14:50 - Производителността на труда
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 1776 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 14.11.2013 22:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


         Днес е особено модно управленци, партийци, политолози и икономисти да „констатират”, че у нас, производителността на труда е ниска. С това поясняват мижавите заплати, наднормения, незаплатен труд, нуждата от работа на две и повече места за оцеляване. В повечето случаи се намеква и има в предвид, че българинът е по- бавничък, мързелив,  не е свикнал на интензивна работа и е разглезен от соца !? Този постинг е пояснение за идейните водачи и реализатори на прехода, с възможно най- елементарни изразни средства, че производителността на труда се определя от други неща, в огромна степен зависи от политиците, там личните качества на работника имат несъществено влияние и значение.
          Още в началото на 80 –те години на миналия век по прекрасните алпийски морави на Швейцария се мъдреха привлекателни дървени къщи с кокетни покрити беседки. Оказа се, че това са краварници, а в беседките огнива торта от животните. Кравите не са сини, но са подобни на тези от рекламата на шоколад Милка. Те кротко и послушно сами се изкачват по наклонена платформа в големи закрити камиони ( популярни у нас като тирове). Камионите ги откарват на места определени за паша без нито един екскремент по пътя. Стотици крави пасат там, край тях няма хора, защото пастира им е електронен. До днес малко хора знаят що е то, затова пояснявам : Електронния пастир е ограда от стъклопластови тънки пръчки,  опасани с тънка, гола, медна жица по която тече слаб ток с високо напрежение спрямо земята около 2-3 кV. Станцията създаваща подобно напрежение е автономна, подобна на аварийното компютърно захранване. Когато кравата докосне проводника следва неприятен, токов удар, който я плаши и създава условен рефлекс да не доближава оградата. Работата на швейцареца се състои в това да премести оградата, когато тревата в оградения участък е опасана напълно. Така един човек можеше да пасе стотици крави без опасение, че ще се разбягат или изпотъпчат тревата навсякъде. В същото време в България овчарите и пастирите пасяха с голямо викане, псувни, бой и тичане много по малко крави. След стадото по целия път оставаха множество вонящи бомби, опасни даже и за колите. Основно селяните пасяха по 2 – 3 животни от личното стопанство с което ставаха техен роб и обслужващ персонал. Тогава се измисли и сатиричното название на овчаря – оператор на биологична единица. В Правешката кравеферма, иноватор и родното място на бай Тошо, започна подготовка за компютюризирано отглеждане на кравите. Тя включваше електронни пастири наше производство, безконтактно, индукционно разпознаване и досие на всяка крава, теглене на вход и изход, отчитане на млеконадоя и добавяне на фураж в зависимост от показателите. За съжаление времето не стигна за реализация на проекта, дойде демокрацията, кравите бяха изклани, върнати на частни лица и доведени в изходна точка от преди 1944 г.. Този прост селскостопански пример  илюстрира понятието производителност на труда, от кого и от какво зависи !
         Сега да преминем към промишлеността. Как мислите, каква е производителността на труда в един напълно автоматизиран, производствен цикъл, където освен персонал за поддръжка на техниката, реално няма работници !? В света масовите производства са такива, даже в някои от тях,  сферата на битовата химия, фармацевтиката, хранително-вкусовата промишленост, субективният човешки труд и грешки са крайно нежелани ! Автоматизираните системи за производство са върхови постижения, бъдещето принадлежи на тях и струват върхово скъпо! С грешния курс за раздържавяване на печалившата държавна промишленост и унищожение на заводите произвеждащи системи за автоматизация, датчици, изпълнителни механизми, управляеми електрозадвижвания, отрязаха и възможността за самостоятелно развитие. Новите частни собственици, неразполагащи със собствени средства, бяха хвърлени в ръцете на частните банки с неизгодни кредити. Повечето от тях получили партийно част от баницата, непознаващи производствените процеси, пазарите, станаха ликвидатори. Първите грешни действия, които извършиха, е да накупят вили, къщи и луксозни коли за личен кеф. Почти всичко родно свързано с автоматизацията на производствените процеси беше ликвидирано и разграбено. Днес на пазара удобно са се настанили чуждестранните производители. Да допуснем, че те предлагат по- добро качество и цена от старото наше, но за да купуваш са нужни свободни пари. Тоталитарна България се бореше за производствена независимост от соц. лагера, затова се развиха хиляди производства, които ставаха ефективни само в общата схема и експорта. Грешката на прехода се състои в това, че заради новопартийни интереси, бяха продадени и подарени интересите на държавата. Печалившите производства с експортно и социално предназначение, трябваше да останат държавни, да се подредят по значимост и приоритет с отговорно управление, държавни инвестиции и пълни права, равни на частните. Само тогава може да се говори за производителност на труда, да се сравняваме с водещи фирми и държави !
          Да, ама не ! Описаното е невъзможно да се реализира при модела на партийна, представителна демокрация, защото изисква пълен консенсус и ясно формулиране на национални цели и задачи ! Партийното управление е некомпетентно по отношение на производство, наука, техника и бъдеще. Неговите задачи се изчерпват с личното финансово благоденствие на партийното управление и малка, „приятелска” част от членската маса, което най- лесно и бързо се постига с разпродаване на държавата и нейните интереси. Резултата е налице: национална катастрофа, 3 милиона имигранти, най- ниско заплащане в ЕС и света, геноцид ! Забележете, това става: при идеални природни условия и богатства, висока квалификация на хората, огромен ръст на промишлено производство до 1990г. и отлично географско разположение !? Тъжно нали, кой ни го причинява, не е ли ясно, защо ги търпим, колко години и поколения още?

 

imageimage



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Тъжно нали, кой ни го причинява, не е ли ясно, защо ги търпим, колко години и поколения още?
17.11.2013 08:13
Да, защо ги търпим? Нима можем да променим нещо след като те ни разделят по толкова много критерии? Сега едните правят митинги за да покажат, че имат много поддръжници, а други вече отново обикалят страната, правят структури, подготвят се за нови избори. Като казвам стига партии, това означава стига роене и още да се отсеят по някакъв начин. Не може малка България да има 360 партии. И не само.
За това на първо време да се стигне до Правителство на националното съгласие!!! В противен случай - няма я България! Доведоха и "нови българи".
Разтурихме къща за да направим колиба. В името на някаква си уж демокрация?
цитирай
2. dedenze - Благодаря tota, отлично казано !
17.11.2013 10:09
До сега от началото на прехода действително са регистрирани над 700 партии !!!??? Много от тях са отписани и прероени в нови от едни и същи играчи, печелещи пари за народна сметка. Истината е в пряката демокрация и безпартиино НС специално за България! Но за това трябва нов обществен модел и Конституция, друго решение няма ! Няма морални и загрижени за хората партии, самото им създаване обслужва тяснопартийни и чисто икономически интереси ! Това трябва да се осъзнае от всички хора и по- младите особено, които вместо да крещят "оставка" да направят подписка за референдум за пряка демокрация, за безпартийно НС и мажоритарен избор на всеки депутат с ДА и НЕ, на териториален принцип, 120 души избрани в 120 нови избирателни района!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3482653
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930