Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2015 14:49 - Добрата научна фантастика
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6465 Коментари: 11 Гласове:
8

Последна промяна: 02.01.2015 13:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

         Честита Нова 2015 година, скъпи читатели, здраве и дано оцелеем, за повече пожелания, няма даже научно- фантастични основания ! Одъртях, но до днес обичам хубавата, научна фантастика, като извор на технически и социални  идеи за бъдещето. Много са драскачите, даже и аз правя жалки опити, но все посредственост и фантасмагогия се получава. Класиците, създали жанрове във фантастиката са малко, но ще останат в литературата и човешката история!  Лем, Кларк, Азимов, Саймък.....едва ли имат нужда от представяне, с тях всеки може илюзорно да избяга в една, нова, трудна, но човекодостойна , фантастична действителност ! За малко да забравим озверелите, обречени, тъжни физиономии на хората подложени на унищожение, доволните зурли на новобогаташите, пищните им трапези, обградени с оскъдно облечени чалгапевици и охраняващи борчета. Четете истинска, научна фантастика, скъпи сънародници, изключете телевизорите с манипулиращи програми, отидете в света на хуманизма и мечтите, където има морал и човешки ценности, място и достойна работа за всички ! Почетете и сами се убедете, че водещите фантасти отричат диктатурите, капитализма, парите като ценностна система, там нямат място ЕС,САЩ, Русия, НАТО !? Днес това е само  научна фантастика, но утре ще бъде действителност, ако не допуснем преди това лакомията и личните мераци да унищожат  живота на Земята!
            Преди 50 години нашата, уникална учителка Начева, ни даде тема за класна работа „Градът след 50 години”, тема извън учебните програми. После дълго обсъждахме нашите „научни” бисери, анализирахме кое е възможно, кое не. Имаше и политическо облъчване, че от чешмите ще тече мляко, мед и масло, никой не позна реалността, че вместо благините, ще тече хлорирана, мътна вода, негодна за директно пиене. Все пак имаше и вярни попадения, не мога да не се похваля с едно от тях! Бях написал, че в градовете ще има скоростни, хоризонтални, ескалаторни, пешеходни ленти за по-бързо и лесно придвижване ! Днес стоя пред подобна лента, в подлеза на Софийския университет, свързаща метростанцията с Орлов мост, работи, даже младежи тичат по нея и си увеличават двойно скоростта! Не мога да ви опиша удоволствието, когато виждаш, че си познал и предсказал бъдещето ! Хубаво е когато констатираш, че науката и техниката се развиват в полза на хората, независимо от политиците и личните мераци! Независимо от това че българската нация ще се „глобализира” и изчезне, като негодна за съвременните условия на живот !

image
image

 

 

            Ето и една песен от „онова” време и фантастичните мечти на младежите ! За жалост, баш щуреца Маречков се набута в политиката, пусна си символична, сплъстена, проскубана, побеляла, димутратична опашчица, напредна с лакти, таланта и възпитанието на Гьоте се комерсиализира, чалгизира се, самотата на хората се разрастна и лежащата на рамене ръка, поиска плащане на „услугата”!? Последният полицай (милиционер) въобще не е чел Омир, камо ли „ридал”!? Щурците се обявиха за малтретирани, цензурирани, бардове на демокрацията, но почти нищо от това не е вярно, вЕрвайте ми ! Вярно е, че имаха добри песни, много концерти и пееха добре ! Там е силата им, не в политиката !

 







Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. erato7 - Честита Нова година, dedenze! ...
01.01.2015 14:54
Честита Нова година, dedenze!
Бъди здрав и щастлив!
цитирай
2. dedenze - Благодаря скъпа erato7!
01.01.2015 15:00
Твоите пожелания ме карат да си налея чаша Мавруд, мислено да вдигна наздравица с теб, да ти пожелая стократно да ти се върне само любов, здраве и щастие!!!
цитирай
3. freeoldmen - Честитa новa годинa, Деденце!
01.01.2015 16:48
Без дa искaм, ти дaдох минус, прости ми!

До избухвaнето нa демокрaциятa бях събрaл около 95% от издaденaтa фaнтaстикa нa бългaрски, сегa с удоволствие ползвaм Читaнкa дa четa виртуaлно...
Нямa по- добро лечение зa душaтa...
цитирай
4. dedenze - Честита и на теб freeoldmen само здраве и радост!
01.01.2015 17:03
Минуса не е важен, важното е, че и ти обичаш фантастиката, което засилва удоволствието да намериш съмишленици, хора с подобна ценностна система !
цитирай
5. tota - За много години!
02.01.2015 12:53
Сега от името на твоята учителката нова тема извън твоите: "България след 50 -т години".
Извън заданието от все сърце ти пожелавам здраве и пак здраве! Радвай се на живота и на твоите обични! Благословени да сте!
Да не пропусна най - важното - мир да е на земята, а за нас българите най - вече!
Прекрасна Нова година да е!
цитирай
6. dedenze - Сърдечно благодаря многоуважаема tota !
02.01.2015 13:42
Много здраве радост и щастие през Новата 2015 година и на теб и на твоите близки ! Темата която задаваш е много добра, доста съм писал по нея, влагам целия си оптимизъм, но все тъжно и безпътно се получава, дано греша и неправилно разчитам фактите, дано нещата се променят ! За това пишем по блоговете с надеждата хората да се замислят и да дадат отпор на предателството, пошлостта, чалгата и келепира!
цитирай
7. alexs - Честита нова година 2015 ! Чел съм ...
02.01.2015 20:01
Честита нова година 2015 !
Чел съм преди много години Одисеите на А.Кларк! .... няколко деситилетия по-късно си правя извода че човечеството върви на зле май се задават тъмни десителитеия и недай си Боже нови тъмни векове ! Спроед Кларк главно занимание е ще е търсенето на извънземни цивилизация вместо това имамеме война на земните цивилизации! Според Кларк трябваше да построим град на Луната още преди 20 години да имаме обитаема база на МАрс....днес не можем да стигнем по-далече от земна орбита!
Друг виден американски писател фантаст е Рей Бредбъри малко преди смърта си на 90г 2010г. той каза
"Рей Бредбъри заяви в интервю за “Лос Анджелис Таймс“, че САЩ имат нужда от революция, за да се прекрати твърде голямата власт на правителството.
“Мисля, че нашата страна има нужда от революция“, каза авторът на“Марсиански хроники“, “Вино от глухарчета“ и “451 градуса по Фаренхайт“,

“Днес има твърде много управление. Трябва да се припомни, че правителството трябва да е на народа, от народа и за народа“, подчерта той.

Авторът, който е известен със своя остър език, заяви също, че САЩ “на всяка цена трябва да се върнат на Луната “и отправи критика към президента Обама, че се е отказал от това.
“Ние не трябваше никога да се отказваме от това. Трябваше да отидем на Луната и да построим там база, за да може от нея да изстреляме ракета към Марс. После да отидем до Марс и да го колонизираме“, счита той.
“Веднъж направим ли това, ще живеем вечно“, добави Бредбъри.

Парадоксално, присателят, който написа няколко класически за научната фантастика романи, не е голям привърженик на технологиите.
“Има твърде много мобилни телефони, твърде много интернет. Трябва да се освободим от тези машини, твърде много са днес“, каза Бредбъри. Той е твърд противник и на качването на негови книги в електронен формат в интернет.
“Казах на Yahoo! да си гледат работата“, заяви той
цитирай
8. dedenze - Благодаря за този отличен коментар alexs !
02.01.2015 21:05
Поклон пред Бредбъри и философските му виждания ! Всяка природна нехармония и деформация се плаща рано или късно много скъпо, ние вече плащаме ! Светът на капитала за съжаление не се управлява от науката и хуманизма, затова води само към гибел и нищо повече! Като пример програмата на НАСА е съкратена със 100 милиарда долара, но за политика само в Украйна вече са похарчени над 10 милиарда !?
цитирай
9. pvdaskalov - С удоволствие...
04.01.2015 11:40

... прочетох тази кратка, но силно въздействаща апология на добрата научна фантастика, Деденце.
Пояснявам обаче, че твоята защита е умерена и много фино поднесена ...
Да ти е честита Новата 2015-а!
Дано доживеем човек да стъпи на Марс...

П и е р
цитирай
10. pvdaskalov - Допълнение към моя, току-що изпратен, но все още непоявил се коментар:
04.01.2015 11:46
Зърнах в последния момент името БРЕДБЪРИ. Прекрасен е! Незабравим!
Ще цитирам нещо по памет:
Когато Вселената беше събрана в една точка, леля Мара от нашата улица ни събра в кухнята и рече: "Ех, момчета, ако имаше малко повече място, какви палачинки щях да ви извъртя!"
Поздрави!
цитирай
11. dedenze - Благодаря pvdaskalov!
04.01.2015 12:22
Честита Нова 2015 г., здраве и радост да ти носи, още малко да остискаме и ще видим първия човек на Марс !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3483148
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930