Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 12:10 - Хелоуин или вси светии
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 3799 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


            Всъщност между тези празници няма нищо общо. Единият е празник на католическата църква, а другият е езически келтски (келтската нова година). Тези празници се раждат и чествуват основно при англоезичните народи Англия и САЩ. Родната езическа аналогия на Хелоуин са Кукерските празници. Много малко българи преди 24 години знаеха за тях. Смяната на стратегическият партньор изисква и смяна на ценностната система, бит, култура и традиции. Сащофилството успешно замени русофилството, освен английските думи и фрази във всички медии, започна и масово внедряване на техния начин на живот, интелект и културни „ценности”. Без официална обява детските градини и училищата въведоха тихичко въпросния Хелоуин, така че ако днес ви  потропат на вратата деца със страшни маски и ви кажат „лакомство или беля”, почерпете ги с нещо. Те не са виновни, проводници на новите чужди празници са нашите политици, продажници и подражатели. Това е целенасочена, държавна политика, не вярвам някой родител с източноправославна или мюсюлманска ориентация, да приветствува този празник. Има разлика и в маските, тук преобладават скелетите, вещиците, кръвта, вампирите, върколаците, уродите, призраците, смъртта и зловещото. Преди векове, празника е бил свързан и с човешки жертвоприношения. Холивудското и модерното кино формира печалбите си и популярността, точно на тези „страшни” и нечовешки фантасмагогии, на които се нагледахме в последните години. Възнива въпроса, защо и как допуснахме това да се случи !?
           Малък отговор дава утрешния ден, през 1922 г. обявен за национален празник на народните будители, в чест и памет на хората борили се за независимостта, книжовността,  духовните ценности, националното освобождение на българите. Сравнението на този празник с Хелоуин би било срамно, цинично и недостойно! Но 24 години поред той бавно но сигурно се изпраща в забвение. Подвига на народните будители, отдали живота си в името на българите е неудобен за днешните политици евроатланти. Дразни, когато извършваш геноцид спрямо народа си! Има ли поне един съвременен българин, който народа да приеме за будител и последовател на тяхното дело. Протестиращите студенти ли са будителите днес, та те едва ли са чели  История славянобългарска, оправданието е, че е написана на старобългарски, а не на английски !? Ето кратка, адаптирана, актуална част от нея:

 

 

            „Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях.”

 

 

            Когато светогорския монах Паисий е сътворил този шедьовър, много българи са били гъркофили. Много, днешни, млади българи са евро и сащофили, те не гощават всекиго и не даряват милостиня, не блестят със знания и възможности. Мразят своя език, народ и култура, обвиняват предците, че са им създали затруднения в общуването и пътя към личното богатство и лек живот! Окупират най- старото и най- голямо висше учебно заведение, пречат на обучението, безгрижно ядат и пият вътре. Дерижират „не носете повече ябълки, имаме вече цял ТИР” , носете им уиски, сьомга и пържоли !? Загрижени новодемократи ги подкрепят с песни, зурли, тъпани и вувузели, очаквайки, утре да осмучат поне кокалчето на сладката власт.
            В мъглата на „прехода” вече се задават новокупувачите на родната земя, потриват доволно длани. Чудят се, даже оглеждат страхливо – нима унищожихме всички будители, защо ни посрещат радостно с хляб и сол!? Тези дечица са с изрисувани лица от Хелоуин, това ли са българите, невероятно !?.....

 


imageimage
image
imageimageimage





Гласувай:
10



1. freeoldmen - Мислех си, че към обръгнал на простотии,
31.10.2013 13:34
но тази гнусотия с кючека ме потресе...
Действително сме юроди, щом го допускаме.
цитирай
2. dedenze - Много уродясахме freeoldmen !
31.10.2013 13:58
Това няма да бъде безнаказано ! Т.н. малцинства правят тези неща нарочно с ясно съзнание, че утре ще станат болшинства....
цитирай
3. pvdaskalov - Деденце, миличък...
31.10.2013 14:29
Извинявай за обръщението, но аз те чувствам като стар приятел, с когото, като се срещнем, сякаш не сме се разделяли, толкова близък те чувствам... по манталитет , чувства и мисли!
Прав си, Боже, колко си прав! Инвазията не можем да спрем. Тогава наш дълг е Празникът на народните будители да проведем с почестите на всенароден празник, а Хелуин да бъде за нас нищо повече от един карнавал. Нищо че си имаме кукерски празници!
В детството, помня, кукерите уплашиха биволицата на дядо и тя избяга за цели 20 дни. И аз плаках за нея. Тъй че, не знаем кой празник какво ще ни донесе. Нека децата се радват, но да им покажем и значимостта на сериозния празник - този на будителите. Да получат книжки и лакомства на този именно ден, за да го запомнят за цял живот! А на другия - само кухи тикви. Кое ще е общото? Запалената свещ, мисля.
Поздрави от мен, който, дай Боже, може догодина да стане и прадядо...
цитирай
4. dedenze - Харесва ми обръщението ти pvdaskalov, няма за какво да те извинявам !
31.10.2013 15:43
Още повече ми хареса коментара ти, който поддържам ! Дано Господ с помощта на внуците те възнагради с правнуче, ти си го заслужил! Да му предадеш гена на родолюбието и българщината, който носиш в себе си !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3482108
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930