Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 13:27 - Съветът на дизайнерите
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.10.2013 02:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е фантастика, продължение на
http://dedenze.blog.bg/drugi/2013/08/29/kruiz-do-zemiata.1143885

 

             Мачо беше организирал внимателно съвета на дизайнерите, темата беше нов обществен ред. Като повод се използуваше нападението на императорското семейство и Флаг 1. Флово беше подменил всички ненадеждни офицери на останалите крайцери с императорска заповед, по време на обратния път към Тетама. Древнолоби,  приели новата идеология, бяха повече от половината колоси, особено активни в просветителската дейност и движението бяха колосаните. Преследването и унищожението на инакомислещите, беше спряно от императора с последвала дълга реч излъчена по всички медии. Основната причина за неотложната промяна бяха масовите примери за деградация на колосите. Дизайнерите бяха изградили йерархично общество, обслужващо интересите само на забогателите колоси, но реално те нямаха семейства и техни, биологични деца, стимула да се работи и развива обществото беше нарушен. Децата се възпроизвеждаха с подбор и донорите, често нямаха нищо общо с по- заможните. Само императорското семейство имаше частично право на свои деца с множество ограничителни условия. Работа намираха лесно по- успелите в обучението и така им се  предоставяше материално наследство, но липсваше духовната връзка. Колосаните лишени от майчинство, не можеха да се реализират в тази важна сфера и професионално се изравняваха с мъжете, опитваха се да заличат природните, полови белези и различия. Децата се отглеждаха в стандартна обстановка, без родителски ласки и грижи, което ги правеше груби, апатични и студени, често живота за тях нямаше никакъв смисъл. Много страдаха от психически разстройства и нелечими заболявания, отказваха да учат, работят и вегетираха подобно на растенията. Колосите рядко общуваха помежду си, спазваха наложените правила, йерархия и обноски на стаден принцип, всеки различен беше виновен и съвсем доскоро наказван за това. Промяната беше задължителна, но малка, твърда, закостеняла част от тях я приемаше като нещо арогантно, ненормално и беше против. Сега най- важното нещо, бе всичко да стане по мирен и ненасилствен път.
           Дълго време дизайнерите бяха градили своя империя, привилегии и безнаказаност. Имперските служби бяха успели да разкрият част от сложната система, чрез която управляваха света на колосите. Оказа се, че повечето от тях се явяват само като копия, успяват да манипулират идентификаторите и последните 6 епона са унищожавани само техни копия. Така вместо известните, останали след смъртта на Бико2  действуващи 9, се оказаха много повече. Още два крайцера, освен унищожения Зета, бяха на тяхно подчинение. Флово и службите за сигурност успяха да ги прочистят и в резултат голяма част от „нелегалните” дизайнери беше заловена и чакаше присъдата на Императора. Всички старши дизайнери бяха предупредени да се явят на съвета в оригинал пред нови сканиращи устройства. Темите и конкретните въпроси, които ще се обсъждат, им бяха изпратени още от борда на Флаг 1 със забрана за публично оповестяване. Заседанието на съвета ще се предава по всички медии в реално време.
           Мачо бе събрал екип от 15 транслирани, земни журналисти, тяхната задача беше за дните на промени, да подготвят всички медийни прояви, така че да няма новини с двуяко значение, подкрепени с неуспорими факти и документи. Излъченото трябваше да е с фрапиращо съдържание, извън старите, йерархични правила и догми.Те работеха на Земята в условия на многопартийни борби, конкуренция и опасности, непознати в медиите на колосите, затова бяха особено ценни. Живееха и в общество, почти забравено тук, което трябва да се възроди и опише с пълни подробности. Срещата на дизайнерите беше внимателно режисирана и щеше да продължи няколко земни дни. По всеки обсъждан въпрос се предвиждаше филмово въведение, дискусия с визуални материали и общо решение. Императорът имаше право на два гласа и вето. Спорните въпроси щяха да се решават с допитване до колосите навършили най- малко 50 земни години. Предложения нов ред се състоеше основно в следното: забрана на духовните еманации като хранителна, вкусова добавка; разрешение за възпроизводство и отглеждане на собствени деца; нова форма на управление с участие на всички колоси; отпадане на императорските функции и превръщането им в музейна и историческа стойност; отнемане правата на дизайнерите за самостоятелно определяне пътя на развитие. Това бяха най- важните въпроси, с които трябваше да се започне, а те пораждаха хиляди други.
           Най- важният от всички беше свързан с разпределението на материалните блага, заплащането на труда и парите. Без неговото решение не е възможно създаване на ново прогресивно и перспективно общество. Императора беше отделил няколко епона от живота си по този въпрос, беше стигнал до много полезни изводи, но все още нямаше научно, обосновано решение. Много време прекарваше транслиран в китайския манастир, където с помощта на монасите изучаваше  учението на Буда. Това което беше осъзнал, този индийски учител и философ, че всички беди идват от човешкото желание и инстикт за притежание, за демонстрация на Аз - а  и Мое -то, беше и ключа към разума и  бъдещето. Подобна беше и идеята на комунизма, който се беше провалил и превърнал в диктатура и утопия, заради национализацията, уравнивиловката, липсата на обективна система за оценка на труда, колективизацията и обезценяването на личните заслуги и усилия. Парите се бяха превърнали в универсален, фалшив, лесен, манипулируем  измерител на значимост. Не можеше и да се премахнат, подобно на другите мерни единици, като тези за тегло, време, разстояние. Най- сложно беше с онаследяването на натрупаните средства, тук на Земята 5 %  владееха планетата, при колосите нещата бяха подобни, но без кръвна връзка с наследниците, гарнирано с действията на дизайнерите. Огромните възможности на модификаторите бяха използувани в лоша и неестествена, комерсиална посока. Бяха създали уникален бързоразвиващ се свят, където обществените модели се появяваха и рухваха като в забързан филм, отлично място за оценка и разсъждения. Императорът осъзнаваше, че в някои отношения познава земния живот по- добре от този на колосите. Неговите императрици притежаваха висока ерудиция и помагаха в анализа и формирането на решения за бъдещето на империята. Бяха излъчени от богати родове, приближени традиционно на имперския двор и манипулирани от дизайнерите. Не се страхуваха от загубата на привилегии за себе си, но ясно оценяваха, че останалите превилегировани, трудно ще приемат промените.
          Толи беше направила група от млади дизайнери, модификатори и земляни със задачата да предложат решение на императорския казус: „Да се моделира и предложи общество с пари и други стимули, без онаследяване и лично владение, без одържавяване на производството, със справедливо разпределение и заплащане съответствуващо на вложения труд и духовното развитие.” Те имаха достъп до всяка желана информация и работеха усърдно. Скептицизма на императора се изпари от първия постигнат резултат, явно бъдещето е на по-младите. Първото предложение беше да се осигури безплатно, задължително образование и медицинско обслужване до определена възраст с общоприета програма и набор от знания. Всеки ученик набира и губи точки по общи научни критерии до навършване на зряла възраст. Така са формира личен коефициент, който участвува в размера на последващото заплащане, търсене на работа, продължаване на образователния процес. Просто и гениално, напълно реализируемо, с личен, ненасилствен стимул към повече знания, дисциплина и труд, при равни изходни условия. Седмица след това предложение се появи второ, още по- интересно. Да отпадне онаследяването на личната, частна собственост, като остане онаследяване само на собствеността, свързана с производството и услугите. Имоти, пари, лични транспортни средства и пр.... не се онаследяват. На тези, които не могат да си закупят такива се предоставят под наем или на изплащане. Собствениците работят и получават заплати, като размера им се определя от натрупаните точки в обучението и работата по общи критерии валидни за всички. Едно землянче онагледи предложението със земен пример:
            - Представете си, че баща ми е оставил дебела, банкова сметка, яхта, имоти край морето, планината и столицата, вертолет, 10 автомобила и пр..., плюс търговска верига. Онаследявам само търговската верига. Ако искам да възстановя лично използуваните имоти и имущество, трябва да продам част от веригата магазини при което конкуренцията ще ме ликвидира. Принуден съм за лични нужди и цели да огранича лукса и излишното разточителство, да се огранича с най- необходимото. Ефекта на подобно ограничение има висок социален и екологичен ефект. Ако яхта или вертолет са ми нужни за работата в търговската верига, ще ги купя като нейна собственост, което ще бъде обложено с държавни данъци и такси, имущество, което може да се продаде при фалит и задлъжнялост. Размера на заплатата ми ще бъде ограничен от точковата оценка и ще имам стимули да развивам търговската верига, защото други приходи от лихви по наследствени, банкови депозити няма да имам. Същевременно никой няма да бъде ощетен, защото баща ми при такъв закон, всичко ще е оставил във фирмата в т.н. публичен сектор. Въобще, какво означава личен, частен имот, може ли личност да притежава държава, остров, планета и за какво и на кого е нужно това !?
             Копието на Императора присъствуваше и пляскаше одобрително с ръце, по земния обичай . Останалите се споглеждаха уплашено и чакаха неговата оценка.
             - Браво младежи, много съм доволен от работата ви и ще я включа в мойте предложения за обществено устройство. Правилно сте схванали същността на нещата и безумието на съществуващото положение. В основата на всичко стои животинският инстикт за изява, демонстрация на сила и власт, най- малко на разума. Колосите и те са еволирали животински видове с претенции за божествен, неясен произход и намеса. Поне земяните не трябва да имат никакви съмнения, че са наши произведения и не са резултат на божествени действия. Бог това е природата и прогреса, това е любовта на която е способен само разума! Казват, че аз притежавам империя, че утре мога да унищожа Земята, Тетама и колосите. Да, притежавам, но само смъртта, частта свързана с разрушението и унищожението, това ли е властта и целта на прогреса, представете си да попадне в ръцете на луд ? Много пъти се е налагало да натискам бутона на анихилатора, много хора са загинали за глупави каузи, йерархии, войни. Властта променя човешката психика в лоша посока, с големи усилия съм разбрал грешките си и се опитвам да ги поправя. Живота има смисъл само при общност, взаимно зачитане, уважение, търпимост и колективни усилия, работете в тази посока. Помощта ви ми е жизнено необходима. Ние се опитваме да формулираме общи принципи на развитие за нашите цивилизации, практическата реализация е най- трудната част и изисква квинтони време и много общи усилия. До преди няколко, земни месеци избивахме древнолобите затова, че искаха да имат свои деца и да живеят природосъобразно, гледахме на Земята като източник на илюзорни, хранителни подправки. Мислете, борете се, как да променим това и то без излишни жертви, за много, кратко време !? До съвета на дизайнерите остават броени, земни дни вложете всички усилия !

 

 

             Моди посрещна Императора на зелената морава пред китайската им къща. Топлият есенен залез рисуваше наоколо с хиляди цветове и носеше радост и съвършенство. Императора махна с ръка и предложи да влязат вътре.
            - Привет възрастни младоженци, с радост констатирам, че този живот ви харесва и прави щастливи ! Разбрах, че е имало опити за нападение над вашето селище от земяни, затова да влезем, вашите оригинали са незаменими, как стана това, има ли опасност?
            - Привет Императоре, едва ли е нещо сериозно и организирано, опитаха се да изстрелят примитивни, управляеми снаряди. Андроидите ги блокираха и обезвредиха без последствия. Тук казват, че „във всяко стадо има и мърша”, така е и при нас колосите, независимо от усилията на генното инженерство и опит за създаване на изкуствено съвършенство. Явно в природата е нужна постоянна борба между добро и зло, черно и бяло, мрак и светлина....
            - Така е, но победата трябва да е на по-съвършеното и добро, а нашата работа е да открием кое е то !? Ето това същество е от добрите, ценните и красивите, да видим дали ще преодолее инстинкта за протоколно поведение и йерархия ! – добави Императора и нежно прегърна Толи, която от притеснение, щеше да изпусне подноса със земни плодове.
            - Добре дошъл Императоре, тези ябълки са най- хубави, специално за вас ! Още ми е трудно, но се старая – каза Толи, като се смееше, гледайки го недопустимо в очите.           
             - Отлично Толи, вие с Моди сте част от моето семейство, която ми носи радост и осмисля живота ми ! Сядайте, нямам много време, а искам да обсъдим доста неща, да включим умствената връзка....- след час, той добави – Значи мислите, че събраните за дизайнерите компромати, трябва да им изпратим предварително и да не ги показваме в медиите? Флово няма да хареса това, така им даваме възможност да се организират предварително и да се опитат да създадат безредици. Може да имате право от гледна точка на морала и етиката, които тепърва трябва да се градят при нас !
             - Без това, няма начин да продължим Императоре, нашето оръжие е истината за всичко, даже и когато не работи само в наша полза. Трябва да сме напълно наясно, кой е с нас, кой против и защо.Тук в една малка земна държава, след години на еднолично управление, свалиха диктатора, но не обнародваха действията на тайните служби и конкретната вина на хората участвали в тях. Оправдаха се с национални интереси, разузнаване и какво ли не. За кратко време същите участници в службите взеха властта, разграбиха всичко и унищожиха държавата и нацията ! Примера е повече от показателен, защото в това време, други подобни държави заложиха на истината и дадоха достъп на всички  до тази информация. Имаше проблеми и сблъсъци, но тези, които го направиха се възстановяват по- бързо и вървят напред. Важна е персоналната отговорност и духовна чистота. Риго ІV, ще бъде компроментиран за действията със земното момче, но неговата вина е друга, много по -голяма, за това че въведе търговията и разпостранението на духовните еманации, под формата на хранителна добавка и мода, за огромния разход на имперски, общи пари са лукс, развлечения и разделение на колосите, за формиране на път към регреса ! Да не говорим, че е унищожил милиони колоси и земяни.
            - Прав си за много неща, трябва всичко да се обмисли, а нямаме много време  за това. Дизайнерския съвет ще се състои след 2 земни седмици. Ще присъствувам в оригинал, заедно с императриците, не се боя от нищо. Изпратете на  Флаг 1, който ще е на орбита около Тетама вашите копия, ще имам приемник и предавател за моментална връзка, ако нещо се наложи да помагате ! Но най- важната ви задача е да направите и родите по естествен път, първият свободен колос, това е по -важно от всичко във Вселената! Сега си отивам по нов начин, без нужда от неприятната анихилация на копието,  науката се развива, докъто ние се занимаваме с политика, ще познаете по това, че енергията на гравимода ви ще се повиши. Скоро ще ви оборудват с новата техника ! – Императора заблестя, разпадна се и изчезна пред очите им без следа, с вдигната за поздрав ръка.
            Двамата гледаха изумено и учудено. Моди я прегърна, целуна и понесе към спалнята, нареждайки със сериозен и делови тон:
            - За сега сме служители на Императора и неговите заповеди за нас са закон !
            - Не, че оказвам съпротива, но имам чувството, че ти само такива „заповеди” чакаш !?

 

             Времето изтече неусетно в тронната имперска зала се събираше съвета на дизайнерите. Холи 1, Олет 3 и Пирс 8 се опитаха да влязат със съвършенни копия, но новите скенери ги уловиха моментално. Три космолета щяха доставят под стража оригиналните тела на въпросните дизайнери след по- малко от 200 стандартни единици. Другите 6 бяха заели местата си и уплашено се споглеждаха. Риго ІV беше блед като платно и непрекъснато вдишваше през джобен инхалатор. В края на залата имаше малък купол със земна атмосфера и среда върху гравитатор, в него двама земляни в оранжеви роби и странни пози, стояха неподвижно с притворени очи. Само Моди и Толи знаеха, че това са оригиналите на будистки монаси владеещи телепатична връзка, те бяха приятели на Императора специално поканени да контролират истинноста в думите на дизайнерите, за другите се представяха като земни наблюдатели. Всичко се предаваше директно от всички медии, включително и земните. Толи се приближи до гравимода и се включи към линията на Флово.
            - Привет капитане, може да ти звучи невероятно, но монасите молят да отидеш в другия край на залата. За тях си само предавател, кълбо от нерви, което силно генерира десетки варианти на хипотетични опасности и не искат да хабят огромни усилия за пряка връзка с тебе. Спокойно, за сега никой от присъствуващите не представлява опасност, объркани са и в името на собствения си живот, са готови да приемат всяко предложение и решение. Когато пристигнат останалите трима, те молят да ги пускаш бавно един по един, като поддържаш постоянна връзка с мен. Трудно е да се обясни този феномен, мисълта е идеална, но за да се избягнат грешки искат връзка с мен, защото познавам езика, традициите им и са свикнали с моите мисли.
             - Добре Толи, знаеш че не вярвам на тези неща, но на тебе и Моди просто се подчинявам с пълно доверие и уважение. Прави са за нервите, няма да го преживея, ако нещо се обърка и пострада някой от нас ! Космолета с Холи 1 каца отивам да го посрещна и проверя лично !
             - Не Флово, точно за това говорим, стой по- надалече , иначе ще попречиш на мисловното сканиране! Монасите си знаят работата – нужни са им около 10 единици време -  времето течеше бавно, на 6 тата единица монасите бяха единодушни и Толи каза – Пускай го, чист е !
             След малко същото се повтори с Олет 3, разликата беше ,че монасите твърдяха, че той или е дрогиран, или се е побъркал, но освен за себе си, не представлява опасност за другите. Подкрепян от два андроида, едва го отведоха до мястото му и зад него застана имперски служител от охраната. Последен доведоха Пирс 8, на третата единица време, монасите категорично казаха да го върнат обратно на космолета и да се отдалечат бързо от Тетама с минимален екипаж. Твърдяха, че в тялото си има нещо обратно на бомба, но с голяма разрушителна сила , особено при наличие на атмосфера и затворено помещение. Флово веднага нареди да го върнат с двама охранители и четири андроида, независимо от неговата съпротива. 40 единици след това, пред камерите на медиите космолета сякаш се смали и сви, после избухна в ярко огнено кълбо и части от него се разлетяха на всички страни. В небето на Тетама с огнени дири изгаряха остатъците от космолета и в ефира настъпи пълна тишина. Първи заговори от коментаторските кабини Мачо :
             - Дано това е последния опит за убийство на колоси и ярък пример за нужните промени. Трябва да благодарим на всички, които днес работят за нашата и имперска сигурност!
             - Капитане сега сигурно ми вярваш още повече – каза Толи на Флово- но не мога да обясня какво стана !?
             - Аз мога, това се нарича имплозия, която е в резултат на реакция подобна на анихилацията и сблъсъка на материя и антиматерия. Монасите не познават технически подобни неща, те са уловили мисленето на този убиец, който е имплантирал подобно нещо в тялото си и искаше да отнесе със себе си останалите хора не само в залата. Простото обяснение е както при смесването на газ от водород и кислород, получава се имплозия, газовете рязко се свиват и превръщат във вода с много по- малък обем. Създава се бързо вакуум, който има разрушителна сила, подобна и по-голяма от тази на експлозията. След това което видях сигурно ще приема Будизма, благодари на монасите специално !
            В стената на залата се очерта врата, която се плъзна настрани и Императора заедно с Императриците се появиха с усмивки и тържествена походка. Облеклото им беше стандартно и обикновено, липсваха и атрибутите на имперската власт, ако някой ги срещнеше на улицата в този вид, трудно щеше да ги отличи от другите! Всички присъстващи заеха свръхпочтителната, приветстваща поза изисквана от старите порядки, протокола и йерархията.
            - За днес стига толкова лицемерие и опити за измама и покушения, аз не държа на вашето изкуствено уважение и фалшиво страхопочитание ! От днес нататък, всички ние ще бъдем равни в живота , но и в отговорността към нашата цивилизация ! Заемете местата си и бъдете достойни колоси ! – Императора махна с ръка и посочи столовете.

 

Следва продължение...

 

imageimage



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3483274
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930