Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2013 12:59 - Ламбда 9,4 микрометра
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 2003 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 25.09.2013 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

         Това е дължина на вълна от инфрачервения спектър, който започва непосредствено след ултракъсите, радио вълни, на които работят мобилните телефони, телевизионни и радио излъчвания. На обикновените хора, тази дължина и вълна нищо не им говори, но малка част от военните инженери, занимаващи се с инфрачервени прибори и техники отлично я познават. Това е излъчваната от човешкото тяло инфрачервена вълна съответствуваща на температура около 37 0 С.
            „Шпионските” филми леко повдигат завесата на термовизията и възможностите на съвременната техника с преобладаващ фантасмагогичен и мистичен елемент. Чрез топлинното излъчване може да вижда по всяко време на денонощието, да се сканира земната повърхност, да се открият местата на вентилационни и канализационни отвори, да се определи вида на транспортно средство, мощността и типа на неговия двигател, броя на хората в затворено помещение и пр....Войната на технологиите прави една трета световна война много по- различна от конвенционалната. Електрониката предоставя миниатюрни датчици осигуряващи точност на измерване до 0,1  0 С, в широк спектър и даже по- голяма, но изискваща повече спомагателно оборудване. Достатъчни са няколко роботизирани системи, настроени на 9,4 микрометра дължина на инфрачервената вълна, за да прочистят планетата от хората!? За радост и надежда, природата е създала спасителен закон, че всяко действие има равно на себе си противодействие !
             Приемащите термовизори с които се открива и „вижда” всичко имащо различна топлина от тази на околната среда са най- масово използуваните. Те не разкриват мястото на наблюдателя, но лесно могат да бъдат заслепени от изкуствено нагрети тела излъчващи широк спектър, например запален огън. Другите използувани от танкове, вертолети и самолети са на принципа на термолокацията. Излъчва се кратък инфрачервен импулс, който се отразява от сканираната повърхност и се приема от термовизорите. В повечето случаи излъчвателя е самостоятелен и сравнително по- евтин, защото реално е лесна мишена. Насочващи самолети, летящи на голяма височина на която трудно могат да бъдат свалени, не само определят кординатите на целта, те са в състояние да я маркират с инфрачервен лазерен лъч и пр....
              С дни може да разказва, едно е ясно, ако средствата отделени за военно превъзходство и въоръжение се вложат в образование, социална помощ и градивна обща работа, живота на Земята ще бъде друг. Водените до сега войни, развитието на военната техника,  не са донесли нищо добро за хората  в цялата, многовековна история ! 
Не спете спокойно !


Това са инфрачервени фотографии :

imageimage

 





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alchemist - Ламбда,, а
25.09.2013 13:37
"ланда супер" беше перилен препарат отпреди 89-та. Но доколкото съм информиран
има специални облекла тип "стелт", позволяващи на човек да се скрие от термовизори. Обещавам да потърся материал за това.
цитирай
2. dedenze - Благодаря за корекцията alchemist !
25.09.2013 14:35
Веднага ще поправя ! Прати или публикувай нещо за тези облекла, най стария начин е заливане с ледена вода на тъкан, а под нея ниопренов костюм !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467811
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031