Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2011 21:11 - Преход за наивници - Хронология
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1873 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 23.12.2011 02:47


      Началото бе сложено. Тоталитаризма  бе приравнен с комунизъм и заклеймен окончателно, даже конституционно. Червеното се пребоядиса в нови, модерни цветове и нюанси. Народа ходеше по митинги, пееше песни и възторжено издигаше наивни лозунги. Всички мислеха, че промяната ще донесе един по- добър, достоен живот и просперитет. Частната, неограничавана инициатива, ще даде на активните и работливи хора нови, големи възможности, при равен старт. Само политиците отлично знаеха, че това няма да се случи, че следват години на страдания, безработица и бедност. Години на незапомнен в историята ни грабеж и разруха.

      В предният, едноименен разказ, описах как се формира законовата база и избра социалният и обществен модел на държавата. Партиите до днес считат, че техните представители в Народното събрание, освен послушни и предани, определено трябва да са юристи, икономисти и бизнесмени. Какво право, икономика и бизнес са завършили и къде, е ясно на всички. Хора свързани пряко с образователната система, приложната наука, промишлеността и реалното, селско стопанство, почти нямаше. Появи се родна професия – български политик, без задълбочени познания в която и да било сфера. Усетили келепира, бързо се нароиха и регистрираха над 400 партии, което сигурно е рекорд, достоен за книгата на Гинес. Появи се явна омраза и противопоставяне между тях, борба за власт с всички средства. Много от партийните избранници имаха ментални проблеми и вродени комплекси. Заседанията на парламента, заместиха изгорелия цирк. Всички се смееха през сълзи, над 2000000 млади, кадърни хора, бяха принудени да напуснат България.

      Синята “идея” се материализира в първото правителство на Филип Димитров и президента Желев. Просъществува около година, като стартира на най – лошите, патент за България решения – реституцията и връщането на земите в реални граници, ликвидацията на ТКЗС. След повече от две поколения, бяха реституирани магазини, терени и дребна собственост, които не формираха нови богати собственици, способни да инвестират в нещо ново. Работещо, кооперативно, селско стопанство беше напълно ликвидирано и раздробено. Ликвидационните съвети работеха бавно и получаваха заплатите си от активите на старите ТКЗС. Започна масовото източване на всичко държавно и неговото последващо обезценяване. Кражбите станаха ежедневие, изнасяше се всичко, включително дограми, врати, метал, прозорци, панели и пр…Оправданието, че няма държавни средства за охрана !? Умишлено държавата бе превърната в разграден двор. Животните се изклаха, раздадоха, машините се ограбиха и разпродадоха на безценица. Безработицата стана над 20 %. Никой не се сети за старата, народна поговорка “Не събаряй старият дом, преди да си построил нов”. Същевременно се водеха тежки, котерийни, политически борби – “Оня списък”,”Жълтата папка”, “Боянски ливади” и пр… Мерака на сините, за един ден да унищожат старите производства и отношения, пълното отрицание и обезценка на постигнатото в тоталитарните години, политиката на грабеж и ликвидация, доведе до неуспеха  в 1992г.. Хората за първи път усетиха посоката на прехода и неговата цена, надяваха се нещо да се спаси.

        Тогава дойде правителството на Любен Беров с мандата на третата политическа сила ДПС 1992-1994г. На пръв поглед тих и спокоен период на застой. Това въобще не е така, това е периода за формиране на основните задкулисни олигарси и приятелски кръгове, необезпечените кредити и стартови позиции. Масово се регистрират, като юридически лица дружества с ограничена (никаква) отговорност ООД, със символичен уставен фонд. Залага се сриването на банковата система и хиперинфлацията, която превръщаща обикновените хора в просяци. Въвежда се ДДС с необходимите “пропуски” в закона , водещи до последващото му източване. Характеризира се с появата на т.н. борчета и силови структури, проституция, наркомания, порнография, чалга и слободия. Появяват се частни, партиини медии, без регламент за истинност на информацията и отговорност. Порно вестници и списания, от тогава до днес, се продават даже и край входовете на училищата.

        Кризата и ужаса нарастваха, БСП непрекъснато твърдеше, че е единствената партия способна да оправи нещата и спечели изборите 1994г. БСП е лява капиталистическа партия, независимо че членската и маса се състои основно от бивши членове на БКП. Така начело на държавата застава Жан Виденов с честни, но комунистически убеждения. За запазване авторитета на България, успява да плати 2,1 милиарда дълг към западни банки, отложени при предишните правителства. Млад и неопитен, е бламиран от новите финансови олигарси и притиснат от всички опозиционни партии. Прави отчаяни опити, да спаси оцелели държавни производства от разграбването. За съжаление в порочните схеми участвуват и много съпартийци, които не само не помагат, а компроментират и спъват работата на правителството. Кредиторите не се съгласяват на нова отсрочка в плащането на дълга и курса на долара спрямо лева, нараства неудържимо. Заложената бомба с необезпечените, банкови кредити от Беровото  правителство се готви да избухне. Трябва да се признае, че Виденов е един от малкото политици без обвинения за присвояване и участие в незаконни сделки. Подава оставка в края на 1996г., през 2000г. напуска БСП.

         През 1997г. СДС( ОДС) получава втори шанс с мнозинство в парламента. Начело на правителството застава Иван Костов до 2000 г.. През този период се въвежда валутен борд, извършва се необходимата работа за присъединяване към ЕС и НАТО. Замразяват се политическите и търговските взаимоотношения с Русия, засилват се връзките със САЩ, като се обявяват за наши стратегически партньори. Измисля се бърза схема за масова приватизация, зад която се крият хитри системи за персонално облагодетелствуване – РМД, приватизационни фондове и пр… Теоретичните постановки на пранът "Ран - Ът" се доразвиват творчески. Разграбените предприятия се продават на безценица, в повечето случаи без публична обява по схема “ преговори с потенциални купувачи”. Кражбите от кокошкарски, стават все по- големи, рафинирани и “законни”. Работи се интелигентно, тихо и юридически изпипано. На безценица се продава крупна държавна собственост, като АК “Балкан” – за 150 х. долара при активи и недвижима собственост в 37 държави по света. Организира се безмитен внос на стоки – аферата Сапио. Появява се мистър 10 %. После Фондация демокрация, където нещата стават все по- тъмни и странни. Независимо, че все не се намират доказателства, няма осъдени по стотици дела, на хората става ясно, че вече се касае за схеми на оганизирана престъпност в която участвуват депутати и магистрати, силови, мафиотски структури, майсторски измислени сред синята мъгла. В сложната схема, странно остават “невинни” и кристално чисти, членовете на ДСБ, СДС. Затова и изборните резултати паднаха под 4 %, защото няма нищо по нагло от това, да лъжеш народа си в очите и да продаваш държавните интереси, под циничната форма на грижа за него !?

      Хората освирепяха, неуспелите да избягат пенсионери и болни, умишлено докарани до просешка тояга, посрещнаха с хляб и сол “Царя”. Надяваха се, че като богат човек, парадиращ с любовта и загрижеността си към България, ще спре кражбите, за 800 дни ще даде работа и ново самочувствие на българите. Така в периода 2001 – 2005 за първи път в световната история цар стана премиер републиканец. Началото беше обещаващо и съвпадна с приема ни в ЕС и НАТО. Царя ги прие като собствени заслуги. НДСВ наложи в Народното събрание по- мек и дипломатичен тон. Царя има завидно възпитание и европейски маниери, владее изкуството на дипломацията и лицемерието до съвършенство. Всяка злободневна и неудобна  тема отклоняваше с израза “когато му дойде времето” Провала дойде с ненужното затваряне на блокове в АЕЦ “Козлодуй”, ненужните реверанси пред ЕС, неизпълнението на предизборните обещания, коалицията с ДПС. Корупцията и грабежа продължи, съмнително се продаде национален дълг, появиха се испански строители на магистрали, царска болница с три пъти по висока от реалната цена и пр… Обкръжението също не спеше и делеше остатъците от баницата. Когато увеличи претенциите си към реституираните имоти на фамилията, стана ясен и повода за неговата любов към България. Успя да изпълни завета на дядо си, че “българският народ е крава, която трябва да се дои”. За 4 години загуби подкрепата на половината избиратели, след 8 години падна под 4 %. Сега съди любимата си “Родина” в Страсбург за невърнати имоти. Общата стойност на имотите е над 160 милиона евро. Не признава, че дядо Фердинанд е виновен за най- тежката, национална катастрофа, платена с кръв и непосилен труд от българите!

       Тройната коалиция управлява от 2005 до 2009 г. с мандат на ДПС и включва БСП и НДСВ. За всеки запознат с партийните платформи и изречените през годините заклинания, това е най- странната коалиция. Явно властта и остатъка от държавата са толкова вкусни, че може да обедини орел, рак и щука. В момента се водят десетки съдебни дела, свързани с присвояване (кражба), корупция, заменки, конфликт на интереси, загуба на класифицирана информация и какво ли не !? Половината, ако се окажат вярни, боговете ще онемеят. Нека им дадем още време за пълна оценка, надали ще бъде положителна.

       Накрая стигнахме до спасителя ГЕРБ и Бойко Борисов. Говоренето на обикновен и разбираем български език, непринуденото държание и сериозните обещания го доведоха на власт, почти с нужното, парламентарно мнозинство. Да ама…, пак почнахме с партийните хватки, обиди към всички партии, но и към обикновените хора!? Показни акции, заловени престъпници, ама осъдени няма, няма и доказателства, започнаха извиненията. Две години минаха, все предишните виновни. Мораториум на заплати и пенсии, ама хората вече мрат от глад и не вярват в никакво бъдеще. Същевременно нощното осветление за голф игрищата на  приятелските кръгове, са по силни от това на националният стадион. Монополни, приятелски фирми направиха бензина с цена на марков парфюм. Днес казваме едно, утре друго, хората не вярват, че слънцето е изгряло и отиват сами да проверят!? Стъклен дом с актьора, посланик Уорлик е сапунен сериал за богатите, ама те са 5 % от населението на България. На другите им писна да гледат и придъвкват сух хлебец. Ало, не се ли досещате, че инфраструктурата малко топли, ако не можеш да я ползуваш ? Знаем за кого се прави ! Няма ли някой да се досети, че е нужна работа, промишленост и пазари !?

         Българина вече напълно се досеща, за бъдещето си и тази на  Отечеството му . Знае и виновниците за това !

За тези които още спят ще го опиша в следващият разказ от поредицата.  



image

image

image





Гласувай:
3



1. анонимен - Nepoznati dumi
21.07.2011 07:29
Zdravei, Dedenze,

Dobre si go napisal - chak mi stana interesno i prochetoh i parvia razkaz. Mnogo hubavi misli, no za sajalenie nishto novo. Te BSParskite varho nikoga ne sa bili komunisti; te si biaha (drebni) kapitalisti i mafioti oshto po "onova" vreme.

Az obache odtavna ne sam bil v "Otechestvoto" i ne sam dobre zapoznat s istinskia obnoven balgarski ezik ("aktualiziran," kakto go narichate) i sigurno po tazi prichina imam niakolko nepoznati dumichki v teksta. Dobre che gore-dolu sam po-nauchil angliyskia, che pone da moga da si preveda tezi interesni novo-balgarski termini:

бламиран = blamed -> "obvinen"
маргинализирани = marginalized -> "umalovajeni"
класифицирана информация = classified information -> "secretna informacia"
в медииното пространство = in the media -> ?? v presata... po televiziata...

Na kade otiva nashia ezik?? Ako se prebroiat terminite koito sa direkten prevod ot angliyski, nemski, frenski, gratski, turski... te balgarskite dumi ne ostanaha!

Sashto taka izraza "дипломацията и лицемерието" e v povtorenie ("tavtologia") spored men :)

цитирай
2. dedenze - Благодаря за коментара !
21.07.2011 09:55
Дано не го изтрият тук в този сайт го правят, за потребители без ник и регистрация.
Вие повдигате една друга голяма тема. Езика и езиковата култура се приемат като последна грижа. 80 % от рекламните текстове по улиците са на латиница. Езика постепенно, заедно с държавата ще изчезнат. За това особено голяма заслуга имат нашите продажни политици. Сигурно ще стане ясно в четвъртата част, която имам намерение да напиша, живот и здраве .
цитирай
3. dedenze - Само да добавя
21.07.2011 10:14
Чуждиците, понякога и с невярно тълкуване са в езика на политиците, пресата и телевизията. Аз самият, също ги използувам умишлено за да бъда разбран, чистият български език вече не се разбира и приема нормално. Става дума за хиляди нововъведени думи .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3482504
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930