Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2017 15:31 - Празникът на любовта !?
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1232 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Днес се твърди, че е Св. Валентин, ден обявен за празник на влюбените !? В годината има още няколко подобни празника, които източноправославната църква не поддържа ! Не се знае и кой в действителност е светеца, чието име носи празника, историята е много противоречива ! В началото празника е свързан с размяна на писма, цветя и подаръци . С появата на шоколада след 16 век, той става един от задължителните подаръци за празника. Няма лошо любовта да си има празници, но тяхната комерсиализация я ограничава само в сферата на плътската любов ! Истинската любов между две същества е ежедневна, няма материални измерения и е върховно състояние на човешката духовност ! Промишлената комерсализация на празника, едва ли изразява истинските чувства, прави ги демонстративни и формални ! Капитализмът си е капитализъм, даже и в интимните отношения на хората ! Странното е, че и религиите също се комерсиализираха и с променлив във времето канон и решимост, подкрепиха празника !?

imageimage

        „ Лекарите през 19-ти век често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят страданията си по изгубената любов. Над 35 млн. сърцевидни кутии с шоколадови бонбони се продават всяка година в деня на Св. Валентин. За Св. Валентин в САЩ се изхарчват над 1 млрд. долара само за шоколад. 73% от хората, които купуват цветя на Св. Валентин, са мъже, а само 27% са жени. Близо 1 млрд. картички се изпращат в цял свят всяка година за Св. Валентин. Този празник е на второ място в класацията по най-дългоочакваните празници след Коледа.”

 

 image

        На същата дата у нас се чествува друг, много по- важен празник в чест на Св. Трифон – Трифон Зарезан . Той е народен празник за българите и балканските страни ! Това е празник на лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Той е свързан със зарязването и прочистването на лозята, даваща по- добра, качествена и силна реколта ! Много и уникални са традиционните обреди свързани с празника, той е свързан не само с виното, а с плодородието и края на зимата ! Всяка местност и район, добавя народни обичаи и ритуали към празника ! Виното се лее, сред всеобщото веселие – после идва и любовта  ! Българи не се продавайте, уважавайте народността си, тя е древна, мъдра и духовна, както и традиционните ни празници, които не могат да се купят с всички пари на света ! Наздраве с чаша истинско, българско вино в добра, приятелска компания ! Шоколада не върви с виното !

image





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3482442
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930