Тя се роди по време на войните и съпътствуваше социализма до край. Това е масова храна, която се приготвя в голям котел и се сипва на всеки в канчето или чинията. Като мерна единица, за равно разливане и дозиране се използува черпак. Котловата храна е топла чорба, супа, борш, яхния ... с повече вода, което разрешава да се изяде до половин и повече хляб, тя е народна храна и се прилага при нужда от бързо, масово хранене. Днес се среща на малко места, затова за по- младите и неслужили в казарма пиша това за да са наясно, в „Народното” събрание модифицирано се прилага все още, по-нататък ще обясня защо !
В соца почти към всяко предприятие и организация с численост над 200-300 души, имаше и самостоятелна кухня, осигуряваща котлова храна. Обедните почивки бяха от половин час и нямаше време да се търсят други места за хранене. Заплатите бяха относително ниски и растяха с 1-2 % годишно , по голямо нарастване беше възможно, срещу голяма печелба и високи отчисления в държавната хазна, което рядко се правеше. Затова се търсеха други, необлагаеми форми за повишаване на приходите чрез социални действия и стимули. Безплатни карти за транспорта, евтино летуване, евтина храна, това ставаше чрез т.н. режийни разходи. Така през 1987 г. в стол на предприятие, можеше да се нахраниш обилно за 30 – 50 стотинки и в подходящи съдинки да си вземеш храна за в къщи на същата цена. По богатите предприятия имаха по- високи режийни разходи и поевтиняването на храната беше най- голямо. Качеството и количеството, разнообразието на храната се контролираше и отговаряше на стандарти и норми, при добър майстор готвач имаше добри, домашни, вкусови качества. Общото хранене имаше и други предимства, място за кратки срещи, демонстрация на модно облекло, запознанства, интриги и развлечения. Извор на нескончаеми шеги, критики и комични ситуации, създаваше и самата храна. С избухване на „демокрацията” повечето производствени звена бяха закрити, заедно с тях си отидоха столовете и по- евтината храна, премина се на домашно приготвен сандвич !? Един професор, не му помня името, участник в демократизацията, приличащ на Айнщаин но само по косата, даже беше организирал котлова храна за бедни, лично я раздаваше с черпак в центъра на София, пред обективите на медиите !
На едно място обаче, котловата храна се запази! То е предмет на стотици публикации, в много от тях се дава даже менюто и цената на храната. Неизвестно с какви законови разпоредби евтината, дотирана храна се запази в т.н. „Народно” събрание. Има и котлова чорбичка, супичка, яхнийка , има почти всичко и то евтинко, защото депутатите са бедни и получават сравнително малко! Освен, че ги пазят като писано яйце, имат имунитет към всичко, плюс чума, трипер и сърце, те си запазиха и значително обогатиха привилегиите, формирани още по Тошово време. Авто парка е само БМВ и Мерцедес, сега се говори за подмяна с Ферари и Майбах. Семейно почиват в омразните резиденции и курорти на ЦК на БКП, където принципа на котловата храна е запазен! Несемейно си прекарват добре по яхти и приказни местенца по света, за което набират средства от закуски и ги държат в „законни”офшорки, от завистливите народни очи. Понякога в зависимост от ранга си ползуват държавното самолетче и т.н. авиоотряд като напълно частни, без да плащат лично разбира се ! Единствения въпрос по който имат абсолютен и пълен консенсус са имунитета, привилегиите и заплатите!?
Та котловата храна, явно не е лошо нещо, особено ако обслужва по- малко хора и е дотирана богато. За съжаление вече не е масова и обикновените, простосмъртни хора нямат достъп до нея !
Броят на невроните в червата е по - голя...
Учени от Moderna признаха: иРНК ваксинит...
Докато заложниците не бъдат освободени, ...
И как се достигна до чушкопекът И можеш...
ДА Я ПРОБВАТ ЗА ОКОЛО ДЕСЕТИНА ГОДИНИ!
Нещо много се размечтах, да не се окапя , тук даже не е Украйна....?