Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 15:56 - Тоталитарната инерция
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2144 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 29.06.2012 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

           В предходният обществен строй, наричан от мнозина комунизъм, частната собственост и инициатива се свеждаше в сферата на т.н. самозадоволяване, което се изразяваше в производство на плодове и зеленчуци на малка предоставена от държавата площ. Имаше и дребни занаятчийски производства на украшения, сечива и сувенири, регламентирани от СБХ, Задруга на майсторите и пр... Не можеше да се инвестира в по- голямо производство, да се наемат работници. В интерес на истината, в края на 80 те години се появи т.н. Указ 56, който даваше по- големи възможности, появиха се първите частни кръчми, кафенета, магазинчета. Цареше уравнивиловка на заплащането, хората притежаваха малки и почти еднакви средства, с които след голямо чакане, можеха да си купят жилище, кола от соц. лагера и други дефицитни и битово нужни неща. За печалба от пари и инвестиции, за пари- пари прим, не можеше и дума да става. Това имаше и собствени предимства, не водеше до главоболия за състоянието на личния „капитал”, стремеж към повече работа, даже „профсъюзите” активно ни пазеха от наднормен труд. Живееше се еднакво бедно, но спокойно и сигурно, за което западнярите наистина ни завиждаха. Имаше свободен пазар за земя, жилища и коли на много високи и непосилни цени. Имаше и „баровци” с висок стандарт, с валутни приходи, на които всички завиждаха за огромните и модерни апартаменти, западни возила и изгъзила. Домът и обзавеждането, движимото и недвижимо имущество, стана култ и мечта за всеки, формираше основните естетични и житейски критерии. Например, стаите да са застлани задължително с имитация на „персийски” килими... Всеки знаеше заплатата и приходите на другия, те бяха явни и публични. Никой не се и замисляше за инвестиции в производство на стоки и услуги, които бяха пълен, държавен приоритет, независимо, че вече имаше подобна възможност. По- добрата работа, дефицитни неща се уреждаха чрез „връзки”, патийни и роднино- приятелски системи.
         За повечето хора „демокрацията” избухна неочаквано, огромна част от тях изгуби спестените пари в процесите на преразпределение и хиперинфлация. Крайната бедност и безработица, пристигна с влака на капитала. Мисленето и ценностите останаха същите. Всеки успял да крадне нещо по- съществено от държавната, безстопанствена собственост, го превръщаще в личен имот за живеене, лъскава модерна кола, така до сега. По брой на ВМV , Мерцедеси, джипове,  обикновено втора ръка, бием много по- развити държави в света, по имоти за живеене – също. Сега плачем, защото частната собственост за личен стандарт и удоволствие, носи само разходи и не формира приходи. Най- богатите хора по света, живеят в скромни жилища и огромната част от парите им са съсредоточени в производства и печеливши неща. Защото не е достатъчно да смениш името и строя на държавата, преди всичко трябва да смениш ценностите и мисленето. Избирайки модела на капитала и САЩ, се слага край на сигурността, социалната обезпеченост и безгрижие. Човек за човека не е брат, а конкурент и съперник. В светът на капитала действуват безмилостни, безкомпромисни, вълчи закони. Няма уреждане, връзки и роднини, има яка и нехуманна експлоатация и работа. Цените на имотите се сринаха, строителството на нови спря, данъците ежегодно нарастват, държавните институции се хранят с тях, няма печелившо, държавно производство, живеем недостойно, на заеми и кредит, ами сега и до кога !? В подобна схема гърците добре поживяха 20 години, сега имат– 750 милиарда дълг !?
            Митът, че ще дойде по новите магистрали велик, външен инвеститор, обичащ българите, е крайно наивен. Инвеститора идва да печели и да поробва икономически. Вземете за пример електроразпределителните, водните, хранително-вкусовите.... „инвеститори”. Възниква въпроса, защо не са наши, държавни !? За 23 години, ако всяка година се изграждаше по една модерна интегрирана с ЕС производствена, държавна мощност, къде щяхме да сме сега, дали търговският ни баланс щеще да бъде отрицателен !? Истината е, че трябва да се ПРОИЗВЕЖДА и продава на световния пазар, което иска по- големи и смели инвестиции. Никой не бива да пречи и ограничава частната инициатива, ако някой има смелост и свободни средства да заповяда ! Не си купувай модерно возило и палат частнико, произвеждай, продавай , създавай работни места, така ще те знаят и уважават хората ! Това е достойно, но много трудно, защото производствата в световен мащаб, отдавна са разпределени и монополизирани. НО, когато реално няма такива, когато сме обран и разграден двор, държавата трябва да се намеси и да смени модела на управление и живот ! Никой няма да ни помогне, още по- малко храни, решението е в наши ръце, чрез нашите избраници. Трябва да се сложи край на партиите сеещи омраза и разоряващи държавата, край на партийните листи, пряка демокрация с пълни мажоритарни избори за знаещи и можещи хора, без партийна принадлежност и обвързаност !

 

imageimageimageimage



imageimage


Малка част от "героите" на прехода, сега остава на тяхно име да назовем улици, местности, градове и села, а зашо не и новопостроени затвори ! Докъто сме живи, пак да гласуваме за тях !



Гласувай:
6



1. dedenze - Изглежда, че към народопсихологиата трябва да се добави и садистичен мазохизъм !?
30.06.2012 22:59
Ето още малко по отношение на имената и уважението:
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/04/14/imenata.729376
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3459160
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031