Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 14:49 - Котловата храна
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5890 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


         Тя се роди по време на войните и съпътствуваше социализма до край. Това е масова храна, която се приготвя в голям котел и се сипва на всеки в канчето или чинията. Като мерна единица, за равно разливане и дозиране се използува черпак. Котловата храна е топла чорба, супа, борш, яхния ... с повече вода, което разрешава да се изяде до половин и повече хляб, тя е народна храна и се прилага при нужда от бързо, масово хранене. Днес се среща на малко места, затова за по- младите и неслужили в казарма пиша това за да са наясно, в „Народното” събрание модифицирано се прилага все още, по-нататък ще обясня защо !
         В соца почти към всяко предприятие и организация с численост над 200-300 души, имаше и самостоятелна кухня, осигуряваща котлова храна. Обедните почивки бяха от половин час и нямаше време да се търсят други места за хранене. Заплатите бяха относително ниски и растяха с 1-2 % годишно , по голямо нарастване беше възможно, срещу голяма печелба и високи отчисления в държавната хазна, което рядко се правеше. Затова се търсеха други, необлагаеми форми за повишаване на приходите чрез социални действия и стимули. Безплатни карти за транспорта, евтино летуване, евтина храна, това ставаше чрез т.н. режийни разходи. Така през 1987 г. в стол на предприятие, можеше да се нахраниш обилно за 30 – 50 стотинки и в подходящи съдинки да си вземеш храна за в къщи на същата цена. По богатите предприятия имаха по- високи режийни разходи и поевтиняването на храната беше най- голямо. Качеството и количеството, разнообразието на храната се контролираше и отговаряше на стандарти и норми, при добър майстор готвач имаше добри, домашни, вкусови качества. Общото хранене имаше и други предимства, място за кратки срещи, демонстрация на модно облекло, запознанства, интриги и развлечения. Извор на нескончаеми шеги, критики и комични ситуации, създаваше и самата храна. С избухване на „демокрацията” повечето производствени звена бяха закрити, заедно с тях си отидоха столовете и по- евтината храна, премина се на домашно приготвен сандвич !? Един професор, не му помня името, участник в демократизацията, приличащ на Айнщаин но само по косата, даже беше организирал котлова храна за бедни, лично я раздаваше с черпак в центъра на София, пред обективите на медиите !
        На едно място обаче, котловата храна се запази! То е предмет на стотици публикации, в много от тях се дава даже менюто и цената на храната. Неизвестно с какви законови разпоредби евтината, дотирана храна се запази в т.н. „Народно” събрание. Има и котлова чорбичка, супичка, яхнийка , има почти всичко и то евтинко, защото депутатите са бедни и получават сравнително малко! Освен, че ги пазят като писано яйце, имат имунитет към всичко, плюс чума, трипер и сърце, те си запазиха и значително обогатиха привилегиите, формирани още по Тошово време. Авто парка е само БМВ и Мерцедес, сега се говори за подмяна с Ферари и Майбах. Семейно почиват в омразните резиденции и курорти на ЦК на БКП, където принципа на котловата храна е запазен! Несемейно си прекарват добре по яхти и приказни местенца по света, за което набират средства от закуски и ги държат в „законни”офшорки, от завистливите народни очи. Понякога в зависимост от ранга си ползуват държавното самолетче и т.н. авиоотряд като напълно частни, без да плащат лично разбира се ! Единствения въпрос по който имат абсолютен и пълен консенсус са имунитета, привилегиите и заплатите!?
          Та котловата храна, явно не е лошо нещо, особено ако обслужва по- малко хора и е дотирана богато. За съжаление вече не е масова и обикновените, простосмъртни хора нямат достъп до нея !

 


imageimageimageimage



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aip55 - Ех
22.06.2013 15:21
стари, но хубави времена бяха......
цитирай
2. dedenze - За някои хора хубостта си остана aip55!
22.06.2013 15:37
Даже се обогати неимоверно, нито една от старите привилегии не е отменена, обратното добавени са нови по- големи !
цитирай
3. chavdar01 - И В ЗАТВОРА ИМА КОТЛОВА ХРАНА!
22.06.2013 22:13
ПОЖЕЛАВАМ ИМ НА ЦЕЦО И БОКО
ДА Я ПРОБВАТ ЗА ОКОЛО ДЕСЕТИНА ГОДИНИ!
цитирай
4. dedenze - Благодаря chavdar01 , не бях се досетил !
22.06.2013 23:26
Е, гола вода е в сравнение с парламентарната, а и хлебеца е малко... Напълно подкрепям пожеланията, даже ако зависи от мен на всеки два- три месеца, бих го пускал в градинката около затвора, да дават интервю на медиите, срещу хапване и пийване !
Нещо много се размечтах, да не се окапя , тук даже не е Украйна....?
цитирай
5. moria - Обществените кухни
23.06.2013 23:13
Още в Библията е описано, че първите християни се събирали не само за молитви и прослава на Бога, но и да си похапнат заедно. Освен Тайната вечеря, в Йерусалим те създали нещо като комуна с общи средства и имали подобие на котлената храна за която така добре е описал автора. Много добре си спомням столовете, където всичко струваше стотинки, както и съдинките в които имаше 1. супа -. борш, пилешка, топчета или нещо друго 2. Основно ядене - мусака, пиле с ориз, свинско със зеле или нещо подобно. Сандвичите и пица бяха нещо непознато по това време. 3. Десерт - нишесте, паста, или нещо сладко - всичко това беще напълно достатъчно човек да има сила да работи и живее без ГМО, оцветители и вредни добавки. За съжаление това няма да се върне. Кухните за бедни с безплатна храна едва ли са направени с цел запазване тяхното здраве и дълъг живот. Но все пак това е по добре от нищо. За голяма част от българите връщането към капитализъм се оказа доста болезнено пътешествие .
цитирай
6. dedenze - Добър коментар moria !
23.06.2013 23:32
Отлична добавка към текста и духа на постинга, благодаря !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3483287
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930