Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 22:13 - Етика и естетика в общуването
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4059 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 25.06.2012 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 


 

    
        Надали съм човек с високо етическо и естетическо възпитание и съзнание, но липсата на тези неща са ми крайно неприятни и неприемливи. Те са пряко свързани с възпитането, познанията и интелекта на индивида и могат да се определят като духовната сол на общуването. Тяхната загуба и липса води до оскотяване на връзката и контакта, уважението, почитта и общуването. Тук не става дума за сложните, философски, религиозни, политически, морално- етични, колегиални, професионални, бизнес проблеми. Имам в предвид елементарните, свързани с духовността, междучовешките отношения, бит, традиции и символи. Всеки път, когато отивам в друга държава и народност, се опитвам да узная нещо повече, да бъда подготвен за контакта с другата действителност. Неволно после се раждат сравненията, изводите и анализите. Светът на капитала и богатството доведе до социална стратификация и разделение на хората. Променят се  представите и формите на гостоприемство, вече и близки хора не се приемат в личния дом, губи се традиционното уважение към госта. От своя страна, госта също не проявява нужните етични действия и уважение.
            Българската беднотия, безработица и безпътица, активно ликвидира традиционната гостоприемност. Хората все по- рядко се срещат и общуват, ако могат, то е повече виртуално. Тези, които повярваха, че с частна инициатива могат да забогатеят, заработиха по- интензивно, на две и повече места, ограничиха контактите и разходите, но резултати с честен труд няма или са оскъдни. Единствено се покри малка част от инфлацията, хората станаха нервни, болни, обезверени, стресирани и недружелюбни. Други отидоха на гурбет, но колко от тях са доволни и щастливи.!?  Връщайки се тук, носят най- лошите неща от другите култури и порядки, алчност, безцеремонност, лакомия, илюзии за превъзходство.... Умишлено забравили понякога, език и култура, етика и естетика, национално чувство.
            Ние сме поели по пътя, общественото устройство и облик, на новия ни „стратегически” партньор САЩ. Приемаме и неговата етика и естетика( тя е само с такова измерение - $), независимо, че е доста далече от славянската, гледаме техните безмислени филми, носим техните дрехи и обувки, подражаваме на тяхното общуване. За жалост така губим само националната си идентичност и не печелим нищо. Забравяме най -простите неща в човешкото общуване, загърбваме даже и европейската култура и облик. Вече има хора, които не разбират съдържанието на понятията етика и естетика. Затова, за слабоумните и космополитите, ще се опитам да припомня , някои от тях:
           - Вашето облекло, показва отношението ви към другите участници в срещата, най- малко трябва да е чисто. Къси гащи и маратонки, почти на бос крак след 70 години, гарнирани с увиснали старчески меса, показват, че сте американски идиот, а не спортист и хубавец.  Не си събувайте обувките, ако сте за определено, по- кратко време.
           - В религиозен храм не се влиза разголен, ухилен и подпил, не се демонстрират силикони и други сексуални атрибути, не се говори на висок глас, не се яде, пие и пуши, почитат се иконите, паметта, божественото и порядките. 
           - Не ходете на гости без покана ! Ако вие каните някого наистина – трябва да уточните време, място и кого по точно каните. Не казвайте неопределено – минете да се видим. Не водете със себе си други, непоканени хора, домашни любимци.
           - Вашият, поканен гост е свещен, вие отговаряте за него, докъто е в домът ви. Направете всичко необходимо и компромисно, за да се чувства добре. Подберете всичко и съобразете с неговия вкус.  В противен случай, не го канете.
           - Не ходете на гости с празни ръце, не са нужни скъпи подаръци, достатъчно е едно цвете, бутилка вино или кутия бомбони, така изразявате уважение и пожелавате благополучие на домакините. Ако там има малки деца, носете по нещо за всяко.
           - Поздравете първо най- възрастните, те първи трябва да ви подадат ръка, прегърнат, целунат, заговорят.
           - Не проявявайте капризи и специални изисквания, приемете храната и напитките, такива каквито са. Ако не ви харесват не коментирайте, уважете труда, възможностите и вкуса на  другите хора.
           - Не яжте и не пийте, ако домакините не са седнали край масата. Спазвайте етикета за хранене и пиене. Контролирайте децата си ако са с вас. Ако сте на диети и специална храна, носете си я със себе си.
           - Не грухтете, оригвате и пърдите в знак на удоволствие, в Европа това е израз на крайна простащина и неуважение. Не яжте и пийте бързо и делово, даже и да сте много гладни. Когато има и други на масата, освен храната има нещо много по- важно, това е общуването.
           - Ако гостувате по- дълго време, не чакайте да ви обслужват, включете се в пазаруването, почистването, подготовката на храната, съобразете се със времето и работата на домакините.
           - Не допускайте да ви чакат, след разходки, срещи и пазар, да не знаят, къде и до кога сте. Ако сте на гости, избягвайте да си каните ваши гости, за сметка на домакините и без тяхното съгласие.
           - Не се месете в чужди спорове и разговори, не вземайте отношение и страна, ако не ви питат. Не занимавайте домакините само с ваши проблеми, решете си ги сами, не ги превръщайте в бюро справки.
           - Не ровете, не вземайте, не местете предмети и неща без да сте попитали за тях. Не ползувайте чужди телефони и услуги, независимо от социалният статус на домакините, не правете несъгласувани разходи. Чувствайте се у дома си, но не забравяйте, че сте на гости.
           - Благодарете за гостоприемството, даже и да не е било на очакваната от вас висота, извинете се за създадените неудобства, даже и да не е имало такива. Не казвайте, че пак ще дойдете на гости, изчакайте да ви поканят.

 

   Просто е, лесно нали, а защо често пъти не го правим и изпълняваме !?

        image  


imageimage



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Понеже в поста се говори за етика и естетика искам да добавя нещо след гей парада в София
30.06.2012 23:10
Ако сте хомосексуалист и отидите на гости при хора несподелящи вашата ориентация, не навирайте оперението си в лицата им, запазете го тихо и скромно за себе си !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3458986
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031