Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 17:52 - Пиене на екс
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4598 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.06.2012 01:05


    

         Трудно може да се каже, кой и защо е въвел този начин на пиене. Много митове и легенди, ритуали и обичаи, са свързани с него. За съжаление добрите неща и послания, отстъпват място на лошите навици и го превръщат в неинтелигентно свинство. Господ грижливо е опазил българското племе от това, но не и всички останали народи. За руснаците това е бич и тежко наследство, което съществува и до днес.

              Пиенето на екс, до дъно, на един дъх, е започнало още в древността и е символизирало мъжка сила и издържливост. С появата на дестилираните, концентрирани напитки, този начин на пиене, води до значително по-бързо и безконтролно опиянение. Счита се, че концентратите се появили първо в технологично по- напредналите страни на Европа. По време на тържествени срещи, приеми и събития, пожеланията и посланията се превръщат в тостове, които завършват с пиене до дъното на чашите, като символ на одобрение, съпричастност и поздрав. В повечето случаи, се пие вино в чаши с обем до 100 – 150 мл.. Бира и газирани напитки не се пият на екс. Качествени, ароматични напитки също, защото се губи насладата от вкуса и уханието...

                В 1698 г. на 26 години, Петър І започва своето, еднолично управление на Русия. Изучавайки години наред науката и културата на водещите европейски страни, той въвежда нови правила и реформи. Провежда по- цивилизованите европейски ценности и култура, модернизира армията, корабостроенето, строителството.... Наред със златните страници в историята се формира и руският „стил” на пиене. Кратко казано се състои в следното: пълни чаши, вдигане на тост, изпиване на веднъж, до дъно (залпом). Пийване на глътки и без обявен тост се приема за неуважение !? От 14 век в Русия се отвърждава като национално питие водката. Основно се произвежда от захар, ръж, пшеница, ечемик или картофи. Съвременното получаване на качествена водка е сложен и скъп процес, за филтрирането и изчистване от примеси се използува невъзстановяем, активен въглен 10кг/100 л. Малко фирми предлагат подобен, качествен продукт на по- висока цена. В онези години производството е било основно от картофи, които съдържат висши алкохоли с лоша миризма и вкус. Петър І, даже е изобретил водка „Перцовка” съдържаща екстракт от люти чушки. Простолюдието само си е произвеждало концентриран алкохол, основно от картофи, наречено самогон. Млечно – бяла, мътна напитка със съдържание на алкохол от 35 – 65 алкохолни градуса и обикновено лоши, вкусови качества. За такъв алкохол, пиенето на екс е предимство, осигурява бърз прием, понякога се прави със запушен нос и гримаси на отвращение и парене. Често се прилага и помирисване на хляб, с което се превключват сетивата от вкус на обоняние. Салата и мезета рядко се прилагат, при по- официални случаи.

              След края на Романовата династия и създаването на СССР, нещата не се променят, обратно, руското пиянство се задълбочава и превръща в традиция. Сталиновата параноя и репресии, не допускат безконтролно събиране и общуване на много хора, бистрене на политика. Ресторантите и заведенията са малко и повечето предназначени за чужденци, обикновено търпеливо се чака на опашка и никой не се застоява повече от час – два. Руснакът не пие за добро настроение и общуване с приятели, целта е бързо и делово напиване, за кратко време, бягство от действителността. Отказа да пиеш с него, по неговия начин, с тост „залпом и до дна” ликвидира всякакво приятелство и поражда съмнения в лоялността. Географският пояс и климатични условия са свързани с дълга и студена зима, температури до – 40 0, 1 – 2 часа навън, са достатъчни за 100 – 200 мл водка изпита на екс. Ефекта на размръзяването идва бързо, без особено опиянение. По време на ВСВ преди сражение са се давали по 100 мл алкохол на всеки войник, за смелост и себеотрицание. Огромните количества спирт, са се произвеждали от дървесина, поради липса на хранителни продукти. Производството и потреблението на нискокачествен спирт, продължава и след войната. Цената му е сравнително ниска, но винаги има дефицит и огромно търсене. Правят се опити за сухи режими, изкореняване на лозята по времето на Горбачов, без никакъв успех и за сметка здравето на хората. Виното и бирата, безалкохолните напитки бяха скъпа и дефицитна рядкост.  Появиха се и качествени водки, но в ограничени количества във валутни, специални и скъпи магазини Берьозка и пр.... Днес след „демократичните” промени, всички напитки измислени в света са достъпни в руските магазини, но манталитета и стила на пиене си остава стария, от времето на Петър І. Трудно се променят вредните, придобити навици, коняк, уиски и коктейли пак се пият на екс, със запушен нос и без естетически вкус, често стигащо до алкохолизъм. Много просветителска работа е нужна за промяна на лошото наследство, начина на мислене и поведение. Целта и употребата на алкохол, не трябва да е опиянение и падане под масата, а общуването и доброто настроение. Пиенето и познаването на напитките е голяма наука, култура и изкуство, другото е свинщина. Вярвам, че много скоро руснаците ще разберат това, по- интелигентните вече го правят.

 

 

 image

 

 

             „Мястото е Руското посолство, където братушките празнуват Деня за защита на Отечеството на 21 февруари 2012г. вечерта. Джеймс Уорлик е гост №1 на домакина Юрий Исаков. На Уорлик връчват специална чаша с водка, в която обясняват, че има златни люспи, като преди това Исаков го инструктира, че ако уважава Русия (сн.1) трябва да пие на екс, а после да замези със сельодка и лимон. За да има дипломатическа реципрочност посланикът на Русия Исаков, който между другото си личи, че е почнал празника още от обед, взема голям стакан с американски бърбън в тройно по-голямо количество и декларира, че ще го удари на екс в знак на добра воля”!

 

 image



Ето едно днешно "геройче"от г. Уралск:





Гласувай:
2



1. dedenze - В добавка на написаното:
19.06.2012 21:32
Руснака задължително пие с чаши, желателно е да бъдат еднакви, алкохола се разпределя с медицинска точност по равно, между участниците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3458848
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031