Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 20:19 - Мултикултурна космополитност
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1349 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.06.2012 02:09


      

       Това е стара, но користна мечта на всички по- бедни хора по света, живеещи в държави с нисък социален, образователен статус и стандарт на живота. Много млади хора си мислят, че владеенето на друг език, образование и работа в друга държава, им осигурява подобно щастие. Това е илюзия за живот без граници и ограничения, базиран само на индивидуалните способности. Една от големите, политически хвалби на прехода е, че може свободно и равноправно да пътуваме, учим и работим в ЕС, само с българската, лична карта. Същевременно, това е една утопия, която може да се реализира, само при пълната победа и то на комунизма, в целия свят и ликвидиране на монетарните, стоково – парични отношения. До тогава ще има нации, държави, стандарт и разделение.

             Утопията става ясна, когато анализираме условията в отделните страни. Всички ще искаме, да учим в Англия, да работим в Германия и да се пенсионираме в Белгия или нещо подобно и равно невъзможно. Същото се отнася и за мултикултурните мечти, особено религиозните, традициите и обичаите. Когато си гост някъде, трябва да се съобразяваш с местните, приети закони, порядки, естетически и морални норми. Не може да направиш катун под Айфеловата кула, да ходиш в европейско училище и по улиците, скрита в бурка ( даже и от съображения за сигурност), както и неприето разголена, сред мюсюлмани - фундаменталисти !? Ако не ти изнася и стриктно спазваш религиозните и други канони, по- добре си стой в Родината, не се опитвай да налагаш своята истина и бит на другите. Защото често пъти определено поведение, облекло, даже смях, хранене на важни и святи места ... може да се приеме като обида и подигравка с последици.

            Няма и не може да има мултикултурна космополитност, защото всяка нация е градила и съхранила своята култура, закони и обща, държавна собственост, жизнен стандарт със столетия обществен труд. Допуска се по- евтина и квалифицирана работна ръка, но стриктно спазваща местните закони и морални норми. Различията в бита и културата са ценни и интересни, политическите също, но само от туристическа гледна точка. Опитите да се създават клишета и правила, моди, да се привнасят и налагат със силови методи, да се определят като демократични и съвременни, определено са свързани с икономически интереси и преразпределение на блага. Нормалните, духовни хора имат усет за Родина и национална принадлежност, опитват се да запазят , обогатят връзките и традициите, където и да са. Изпитват носталгия и работят за нацията си. Другите, изгубили подобни духовни качества, емоционалноста и красотата на родния пейзаж, стават т.н. космополити. Човекът не  е хищник единак, природата е отредила да живее и да се реализира в общности със сходен език, бит и култура.

           Земята е общ дом, добре е да е равен за всички, с еднакви правила и задължения, ако не се самоунищожим до тогава, един, далечен ден, хората ще станат космополити. Когато се говори за обединена Европа, Америка, Азия има важни неща, които могат да бъдат основа на една реална, мултикултурна космополитност. Това са общочовешките ценности като : свещенност на  живота, уважение, търпимост, толерантност, взаимопомощ.... Лесно могат да се посочат и положат основите с помощта на съвременната наука и техника, като средства за това от всички, могат да се заделят. Първото нещо, с което трябва да се започне е равен старт, общо, достъпно и еднакво образование, здравеопазване и препитание за всички ученици по света. Имуществените състезания , проявата на по- големите способности  и личния успех, да се отложат за зрялата възраст.



imageimageimageimageimage

 





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3458999
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031