Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2013 17:37 - Що е БГ бизнес?
Автор: dedenze Категория: Бизнес   
Прочетен: 3312 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 13.03.2013 01:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

      Бизнеса, това е система от последователни и целенасочени действия за получаване на принадена стойност или печалба. Широко понятие, което покрива всички сфери на човешката дейност. Често пъти хората си задават въпроса за морала в бизнеса и отговора е, че при личен, частен бизнес, не може да има такъв. Ако все пак някой реши да вложи в него повече хуманизъм и социална грижа, той е обречен на фалит от пазара и конкуренцията. Морален бизнес, може да има само, когато той е държавен, с обща собственост, регулиран не само от пазарните съображения и когато обслужва само вътрешния пазар. На външният, световен пазар, държавния бизнес и производства не могат да бъдат водени от хуманни съображения и затова трябва да спазват изискванията на свободния пазар. В тоталитаризма, за 45 години бе развита промишлена система и производства, които реално надвишаваха производствените и интелектуални ресурси на държавата. Повечето от тях, копираха остарели и нерентабилни производства, но при всички положения, носеха повече приходи от износа на храна и селскостопанска продукция. Ето един анекдот от доброто, старо време, който ясно и сатирично описва бизнеса тогава: „Радио Хоризонт съобщава, че сме изнесли 100000 компютъра за Япония !? После се оказало, че има малка неточност, не били компютри, а компоти и не били за Япония, а за СССР и не били 100000, а били 10000 и не сме ги изнесли, а сме ги внесли ...!"

 

        С промяната на обществения строй, беше приватизирано държавното производство. Това, което беше печелившо и преди, премина в определени частни ръце и формира т.н. олигархия. Другото беше разпродадено за цената на скраб и ликвидирано. Трябва да се отбележи липсата на прозрачност и хитрите престъпни схеми при които, някои българи станаха приказно богати, за сметка на останалите. При соц. системата сметките, заплатите бяха публични и контролирани, имаше само няколко, известни, хонорарни милионера от средите на музиканти и артисти. Поради липса на „живи” и истински пари, се приложиха хитри схеми на кредити от частни банки с последващи фалити, внос на капитали отвън срещу интереси и пр.... За 23 години властвуващите партии си поделиха общата, народна собственост и се сляха с олигарсите, които до днес ги финансират партийно и лично ! Най- чистата и неуловима корупционна схема, която пряко и лично облагодетелствува властимащите са чуждестранните дружества ! Всички възлови, икономически изгодни сфери са тяхни, включително и медиите. Частно, промишлено производство има само там, където сме поддоставчик или филиал на водещи чуждестранни фирми. Това доведе до национална катастрофа – демографска, безработица, бедност, престъпност  и липса на перспектива!

 

        Бизнес условията при 6,7 милиона население с ниска покупателна способност са тежки и невъзможни. Рентабилните производства са свързни с големи обеми, автоматични производствени линии и сериозни инвестиции, с голям и активен пазар. Нашият, вътрешен пазар е малък и незначителен, затова днес внасяме почти всичко. Нямаме наши, конкурентни стоки и производства годни за световния пазар. Търговският ни баланс е отрицателен и 23 години трупа дългове към банки и кредитори. На децата от основното училище даже е ясно, че подобна политика води до фалит и ликвидация на държавата ! Явно и това е крайната, политическа цел! Илюстрира се от факта, че няма обща, държавна стратегия на развитие в нито една сфера, няма общи цели, няма национални интереси !

 

        БГ бизнеса и хората, които честно се опитват да се занимават с него са обвинявани, че не са инициативни, че не инвестират, че не откриват работни места ! Същевременно партиите и техните правителства, активно работят против тях!? Ето няколко примера : Дребните търговци бяха ликвидирани от чуждите молове и вериги магазини. Леката промишленост бе предоставена основно на гръцки фирми, наемащи работна ръка на безценица, плащащи минимални осигуровки. Защитните митата за родното производство бяха свалени, уж от изискванията на ЕС!? Концесиите за природните изкопаеми кариери, руда, злато са дадени на чужди фирми!? В ликвидация бе вкарана тежката промишленост, сега внасяме суровини, проводници, метали, двигатели.... на значително по- високи цени. Цената на енергията и горивата непрекъснато расте с което и производствените разходи ! Цимента, торовете, строителните материали, също са в ръцете на чужди фирми с по- висока, крайна цена!? Бюрократичната система изисква десетки регистрации, отчетности, връзки с НАП, налични капитали. Дължимото ДДС се връща с голямо закъснение, митата се събират 100 %, преди реализация на продажби. Няма нисколихвени, преференциални кредити, даже се краде и от парите, давани от ЕС за селско стопанство и пр... Държавните поръчки хранят приятелски кръгове тихо и непрозрачно.....

          От всички тези действия, печели единствено управляващата политическа класа и губят всички останали българи. Държавата се управлява елементарно и лесно, с приход от данъци и акцизи, без държавно производство, за което са нужни грижи, знания и инвестиции. На принципа само приход - разход, държавата може да се управлява от всички, необразовани лумпени и боклуци. Раздържавяването продължава във военната промишленост, пощите, БДЖ, здравеопазването, образованието и пр....Търсят се бързи продажби, лесни пари, които се преразпределят бързо и след нас потоп !? Никой не отчита, че това е грешно за България и задълбочава кризата още повече. Не отчита, че прехвалената саморегулация на уж свободния пазар, тук не действува, обратното, раждат се монополи и то чуждестранни, които ни ликвидират окончателно. Партийната държавност, става форма на организирана престъпност и грабеж, с последваща ликвидация на хора и държава! В много проспериращи държави в света, държавните производства и фирми достигат 40 – 60 % и са силно печаливши, въпроса е защо тук не е така !? Защо пуснахме Данон с бифидус есенсис и ликвидирахме държавната Сердика с лактобацилус булгарикум, кой спечели от това? Същите въпроси могат да се зададат за стотици други като Фармахим, Арома, БГА Балкан........
        До там я докарахте родни политици, че вече от Китай внасяме мартеници, наши традиционни сувенири, даже и "Смилянски" боб !? Поне веднъж си задайте въпроса, кой и кога, ще плаща за всичко това! За геноцид давност няма и не може да има !

       Тръгва се от тук :

image

      После тук :
image

   И накрая познайте сами !?

 

 

 

 

 





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Постинга е публикуван в сайта на Днес.бг.
13.03.2013 15:54
Там облъчено анонимче, плюе и задава въпроси за т.н. държавен капитализъм ! Прочетете този материал той много подробно описва защо, кога и как се прилага държавен сектор и участие в производството !
http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika-broi-6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam
Дайте линка на политиците, участвували в разграбването и ликвидацията на държавното производство, ще им бъде от полза, ако са в състояние да оценят вината си и имат съвест!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3481840
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930