Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2014 15:44 - Ланска ракия на свещи
Автор: dedenze Категория: Забавление   
Прочетен: 1329 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.11.2014 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    

       Баба Дона включи „боксата” и трескаво запрехвърля програмите с надеждата да разбере, кога пак снега ще ги удари. Никъде не видя картата с рисунките, само по нея познаваше, че ще кажат за времето. Иначе почти не разбираше речта изпълнена с английски думи, камо ли за какво говорят, някои ги запомняше без да ги разбира, като „нюзрум”, „трипъл екшън пауър гел”... и като видеше партиец му ги казваше поред, като нови, тайни псувни! Може би я мислеха за превъртяла, но в навалицата от душевно болни, едва ли се забелязваше !? Спомни си, как внучката се заливаше от смях, като я учеше, как да придаде  английско звучене на местния израз „Затори уракнята !” – „Клозирай уракнята !”. Старите стават вече само за майтап и гроба, младите да му мислят, че са доста болнави... Явно не казват за времето, бързо изключи всичко, тока е скъп! Реши да отиде при баба Гица, да пийнат по една, ланска ракийка, тази зима рано започна, а наводненията съсипаха лозите, грозде и вино няма за цяр. Взе една по- голяма свещ, да не е с празни ръце, те сега са ценност, защото като завали спира и тока.
           След час, двете приятелки вече бяха седнали на сладък лафмоабет, зад малки чашки с греяна ракия.
           - Гице ма, ти свещички купи ли?
           - Абън купиу, ама последната нощес си я сложиу, че съм се задънила нещо, нали са пости, не съм яла блажно отдавна.
           - Мър не за тез свещи та питъм – засмя се Дона и извади от джоба на престилката свещта за светене. – Пък и за кво постиш, не знаш ли, че болните са освободени от пост, а ний от малки, все сме болни от нещо ! Я резни нещо непостно, той и попа Натанаил не пости, сигурно щото е бил доносник на, как беше - ДС, чунким сите не беа !
           Гица се заюсна от смях и през сълзи каза:
           - Добре, ще резна, скрила сън от родата, казвай сега кво на чака, ти имаш бокса и гледаш, накъде на водат!
           - Ам ти знайш ма Гице, оня бръмбар Бочето, де и на кво ша ни заведе!
           - Него ли пак избраа ма Доне, тез оглупели серсеми, той лий най- свестен у тъз държава, памет нямат ли? Той ще ни зарови сите ! Имам само 5 кокошки, мисирките децата ги изядоха, туй праси де го гледам, ще е за последно, не ме държат ногите веки и пари за мисир няма, за цярове още по- малко! Лабао няма, може и зимата да не изкарам !
          - Пепел ти на устата Гице, нъл сми са разбрали, заедно шъ мрем ! – Дона се прекръсти и дръпна на екс ракийката от малката, калена чашка – Не само го избраа, ам правителствуто е сбирутук от куцо, кьораво и сакато! Най важното, че за нас пенсионерте, шъ отговаря оня ма, де ний  комунист, ний фашист! Де сао кръстили на Цар Ивайло, ама той и за пъдар не става !
          - Тежки години Доне, няма песен, няма веселие, няма и ора ! – Гица чевръсто напълни чашките и продължи-  Оня ден слушам Бончо на Мара, как страшно ортува, че американците щели да бумбандирват атома у Кузлудуй ! Ша кажат, че било облачно и уж са на сбъркали с мюслюманте в Сирията!?
          - Не думай ма Гице, кът нищо шъ ударат, малкуту  де разбирам, от туй що казват по боксата, май натам върви, да няма българско ! Те и преди девети на сринаа, няма дай за севте! Туй шъй зарад техните скъпи тоцове, де орта ги нещат, пък и за гъзът, де искат да копаят и взривяват до село, как му викаа – фашистата ! Щели да ни турат унуй с маркуча и да си точим!
          - Койт уживей ща точи, ама с кво ша плаща ма, тя радиацията кат на щралне, сите ща ни прати на оня свят, де ляб и нищо не ни требе – баба Гица пристегна черната забрадка, запали подарената свещ и додаде - Преди години, орта копаа и праеа скривалща, аз не мога веки, болят ме ръце и нозе, няма де, пък и неща веке да се крия ! Сал едно искам, да пратя у пъкъла наште, гъзодайни партиици, ама нъл знаш, „Господ на бодлива крава, рога не дава !” Май зеа, та купиа и него, няма отърване от бандити и мушеници, пак украдоа и подпукаа банките, добре че неаме пари !
           - Нии пари неаме, ама циганте не вярват, преди седмица пребили дядо и баба у съседното село за 20 лева и сега берат душа у болницата, казват че няма да ги бъде! Банкера, онъз укукорена шушумига, де окрал с ортаци милиарди го крият у сръбско в скъп хотел и ниугаш няма да го запрат и осъдят!
          - Мър тез, де ги окат и набеждават за комунисти, май най- добре са опраиа! От тях, по добре са само тез, де ги вардиа и трепаа уж по запувед! Вчера недомаслен Ганчо, милиционерчето, с чернио жип, нарочно го засили в локвата до мене и виж ми дреите, още не съм ги опрала- Гица разгърна прокъсано, старо палто и калта се олюпи на пода – Нищо лошо не съм му сторила, ама мрази старите, сигурно щот помним и знан! Ай дан съ оплаквам повече...
           - Абън криу, ляу, ни сни добре, поживяуме и деца отгледауме - Дона протегна да сгрее съсухрените си, мазолести ръце към горещото кюмбе, после прегърна Гица и заключи- Не ми са тръгва, я виж как убаво си ортуваме,  пък и мудерно го пран, ракийка на свещи, налей по една пътненка за умрелте !  

image

 

 

 Речник:
ланска – миналогодишна
бокса – преобразовател за цифрова телевизия (сет топ бокс)
уракня – вратня, врата
лафмоабет – сладък разговор, духовна храна
чунким - сякаш
сите –
всичките
мисир – царевица
мисирка – пуйка  
абън – а бе
лабао – хлабаво
сбирутук – сбироток- сбирщина
веки – вече
нъл – нали
ора – хора
ляб - хляб
ортува – хортува-  приказва, разказва
тоцове – тецове
пъдар - полски пазач  
фашистата – шистов газ
щралне – силен удар
шушумига – нахален, оправен човек, врящ се навсякъде за пари и облаги
окат- хокат
ниугаш - никога
сни – сме
пран – правим
пътненка – ракийка преди тръгване

 

            Ако бабите ви харесват, тук има още истории с тях:
http://dedenze.blog.bg/zabavlenie/2013/05/09/babini-izbori.1108354
http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2013/11/18/babini-kahyri.1207997
http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2014/06/15/nesrazimite-babi.1273352

 

 

 







Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3481593
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930