Прочетен: 5964 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 04.11.2016 15:02
Тук ще се опитам да ви запозная с парниците, които дават евтина продукция за нашите хипермаркети. Преди описанието ще направя някои пояснение и формулирам изходните изисквания. В България масово са познати парници, които дават по- ранна или по- късна от сезонната продукция с 1-2 месеца, ползувани повече за битови нужди и по- малко за бизнес. Информацията за дълготрайни, целогодишни, бизнес парници с разнообразна продукция почти няма. Погрешно се приема, че само естествения оборски тор дава вкусни и екологични продукти, без да се отчита вида на пашата и заразите в него, нуждата от стерилност на парника. Използуват се познати култури и рецепти от столетия, даващи нисък, нерентабилен добив с лош външен вид и кратка съхраняемост. Обработката с изкуствени торове пестициди, хербициди и пр... химикали, веднага се обявява за вредна и опасна, без въобще да я познаваме добре ! Същевременно се тъпчем с вносни храни в които еко продуктите са нищожна съставка. По- просто казано, както и всички науки в „демокрацията”, агрикултуралните също са в упадък, като незнанието винаги се заплаща скъпо ! За яснота ще ви дам един пример: Розата се отглежда на много места у нас. Най- трудоемката част е свързана с отглеждането на здрава шипкова подложка на която се присаждат пъпки от различни по цвят и тип рози. После се продават с корена и подходяща опаковка в Холандия за 30-50 ст. брой. Там ги садят и им „баят” технологично и химически, влагат т.н. ноу-хао, което липсва у нас, правят цвета здрав, красив и устойчив, отрязан с трайност над 20 дни !? После ни ги продават на двойна цена по борсите за цветя !? Нещата са подобни и с парниковите култури!
Аз съм инженер със специалност „ Автоматизация на непрекъснатите производства” и никога не съм се занимавал със земеделие. В последните години започнах съвсем аматьорски и това ми дава радост, спокойствие и икономия на оскъдната пенсия. Доста почетох и препатих, затова сега споделям наученото. Та да се върнем на модерните парници. Пет основни фактора са решаващи за успеха – светлина, температура, влага, въздух и торене. Топлината и влагата са важни повече за коренната система, светлината и въздуха за надземната част, торенето зависи от вида на отглежданите растения. Затова добрия парник трябва да осигурява всичко това, особено ако е за бизнес цели ! Той е скъпа инвестиция и неговото изграждане не е рентабилно за лично потребление, овен ако не е свързано с хоби и приятно занимание, когато сте си надвили на масрафа ! Самото изграждане е трудно начинание и едва ли сам човек или една фирма, може да го направи, нужна е кооперация. Концепцията за модерен парник се базира на безпочвеното отглеждане на културите. Почвата е заменена основно със смес от бентонит, перлит, зеолит, кокосови нишки, керамзид и пр..., което я приближава към хидропонната, но на практика е смесена. Описаните материали са достъпни, хигроскопични, лесно се почистват от корени, стебла и примеси. Почвената смес се поставя във вани от устойчиви на ултравиолетова светлина и корозия материали . Във дъното на ваните има тръби за капково напояване в които се подават съответните водни и хранителни разтвори. Добре е да се захранват от отделни съдове, което осигурява едновременно отглеждане на различни култури в различен вегетационен период ! Вида и концентрацията на тези разтвори са отделна наука, слабоизвестна у нас, те дават рандемана, вкуса и безопасността на произведените култури. Тук агробиолозите имат думата, а информацията обикновено се краде или предоставя от фирмите производители на торове и добавки . Веднага искам да кажа, че краставици и домати със завишено съдържание на нитрати и бактерии се получават и с оборска тор !Така, че не бързайте от невежество, да заклеймявате бъдещето на растениевъдството ! Под ваните в които ще се развива коренната система, са нагревателите, тип подово отопление на парника . Температурата и влажността се контролират и регулират постоянно. Парника се изгражда основно от дълготрайни материали като поликарбонат или стъкло с отваряеми части с фини мрежи през топлите дни. Препоръчва се херметичност при пълно затворено състояние, така може да се прилага кратка газова обработка за вредители, най- просто с въглероден диоксид при съответна защита на обслужващия персонал ! Високата хигиена ограничава маната, плесените, гниенето и осигурява здрави растения при които не е нужно пикиране и разсаждане ! Поставени в тези благоприятни условия растенията се развиват по-бързо, плодоотдават повече с по-качествена целогодишна реколта. Смяната им с други растения е бърза, може да се отглеждат на етажи различни видове. Някои видове изискват повече или по- малко светлина, която може да осигури с изкуствено осветление или затъмнение.
Успех, ако се захванете с подобно интересно и приятно начинание !
Това не е монтаж, а доматено дърво, отглеждано хидропонно, финансирано от японската фирма SONY !
Комай има разлика ма миче !? Тук и компир няма да отчуваш !
Защо има толкова много различни деномина...
ЗАЩО НИ Е НУЖЕН АПОКАЛИПСИСЪТ?
Но всички сме принудени да ядем вносна храна- все боклуци плодове, зеленчуци и меса