Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2016 15:13 - Електронно гласуване – ами сега ?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 2863 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 23.01.2016 01:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Повече от година се вихри дебат за това гласуване, въпреки че на всички е пределно ясно, че това е бъдещето, което създава удобство на хората и решава много проблеми свързани с традиционното хартиено! Тук ще се опитам да ви покажа някои предимства и страхове ! Днешното решение на НС, приема предложението за електронно гласуване и се задължава с реализация. Това означава нови възражения в КС, демонстрации и политиканстване, но и работа по преработка на стари и създаване на нови закони, за което ще минат няколко години още !? Да видим плюсовете и минусите :
         Положително:
         Ако закона обхване всички българи с право на глас, това означава гласуване от дома и всяка точка на света, което определено е удобство и ще повиши избирателната активност, особено на тези живеещи, учещи и работещи в чужбина, образовани и интелигентни хора, които и сега могат да гласуват, но при неизгодни и почти невъзможни условия! Техния брой е над 2 милиона, едва ли има държава от бившия соц. лагер с толкова много мигранти, затова е изключително важно тяхното участие !? Облекчава се и гласуването на болни, възрастни и хора в неравностойно положение ! Стимулира се овладяването и добиването на компютърна грамотност, ползуването на информационните технологии, проучването на партии и кандидати в почти нецензурирана и партийно неконтролирана среда – интернет ! Значително ще се поевтини, ускори и облекчи преброяването и обявяването на резултатите !
        Отрицателни с кратък коментар :
        Купуването на подобен софтуер ще струва много пари ! – Едва ли ще е по- скъпо от хилядите избирателни секции с десетки обслужващи хора, охрана и персонал !
        Облекчава се възможността за купуване и контролиране на вота ! -Това се върши успешно и при старата система. Решаването на проблема е свързано с образованост и интелект, трябва да се въведе задължителен образователен ценз за право на гласуване, например над 65 години -  основно образование, под тях – средно образование !
        Възможни са манипулации на избора и хакерски атаки ! – Те се извършват и сега ! Има достатъчно защитни програми, а и политическата система на България, не е интересна за световните специалисти в бранша, тук няма директни пари !
        Възможна е манипулация на изборните резултати от държавите притежаващи сървърите и доставчиците на интернет ! – Те и сега го правят директно, чрез платените отвън НПО !
        Хората без компютри и такава грамотност, как ще гласуват ? – Ще се запазят места, където ще могат да гласуват с хартиен носител, по стария начин !
         Застрашава се тайната на вота ! – Трябва първо да държиш на тази „тайна”, всички проучващи агенции, които съобщават прогнозни резултати го правят чрез директно допитване до гласувалите и обобщаване на отговорите !

        Съпротивата идва основно от деградиращи партии, които няма да получат голяма поддръжка от българите извън България, както и по-малките партии ! Те се позовават на Конституцията и особено много на т.н. тайна на вота ! Според моите разбирания, ако демокрацията в България е победила и имаме плурализъм изразен в над 850 регистрирани за 26 години партии, от които над 50 парламентарно представени, става напълно излишна тази „тайна”!? Тя реално и не съществува, ако се огледаме наоколо и питаме нашите познати и роднини, ще узнаем отлично, кой за кого е гласувал! Тайната е нужна само за хората с нечиста репутация, лицемери, продажници, вградени агенти, шпиони и пр....!? Именно тази псевдотайна е пречката за електронния вот ! Това обаче си има лесно и интелигентно решение – електронния вот да бъде явен със собствен идентификационен код с обратна връзка за корекция до изборите и проверка даже след тях ! За какви хакери и манипулации, тогава ще става дума ? Тези, които държат на тайната и анонимността да имат право да гласуват по традиционния начин с бюлетинка пред урната ! Днес в обрулена и унищожена България, трябва да е ясно кой, кой е, да носи своята отговорност за действията си ! В НС също трябва да се гласува с явен вот по всички въпроси, като оправдателния, конституционен текст, трябва да се заличи и замени с друг !
Чл. 69.
Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.
Чл.69. (предложение)
Народните представители носят пълна наказателна, морална и обществена отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.
           Същевременно тихо се пропуска, никой не го повдига, най- важният въпрос, свързан пряко с човешките права : Кога ще имаме право да гласуваме с ДА и НЕ, право на отрицателен вот, т.н. бяла бюлетина !?
http://dedenze.blog.bg/novini/2013/04/19/kak-da-osydia-dyrjavata.1102127
imageimage

          Защото скъпи сънародници, незнанието и необразоваността не са оправдание, лицемерието и хитростта, облагодетелстването с обществени средства и положение са тежки престъпления ! Предателството и геноцида над българите, са най страшни, за тях, няма и не може да има, прошка и давност !

image
image



Гласувай:
5



1. freeoldmen - С това съм съгласен:
21.01.2016 16:16
"електронния вот да бъде явен със собствен идентификационен код с обратна връзка за корекция до изборите и проверка даже след тях ! За какви хакери и манипулации, тогава ще става дума ? Тези които държат на тайната и анонимността да имат право да гласуват по традиционния начин с бюлетинка пред урната"

Това решава всички проблеми, стоящи пред гласуването по Интернет.

Мен лично ме смущава факта, че същите мръсници, копаещи гроба на България,
ще изготвят и гласуват закона за електронно гласуване.
Няма съмнение, че ще е опорочен.
цитирай
2. dedenze - Вълкът козината си мени, но нрава никога freeoldmen!
21.01.2016 16:27
Първо ще размотават, за да може следващия избор на Президент и НС, да са по старите правила, второ ще заложат десетки капани и ограничения, за да не изпуснат сладката власт от която се правят луди пари !
цитирай
3. dobronameren - Ако човек ви чете логично, ще си каже: Тези не знаят какво искат
21.01.2016 17:19
От една страна написали: "на всички е пределно ясно, че това е бъдещето, което създава удобство на хората и решава много проблеми свързани с традиционното хартиено!", а от друга страна на първия колаж показали как бай Ганьо чете книгата за ЕС, държейки я обратно, а до него Плевнелиев му се радва. А точно Плевнелиев е главният вносител на "това бъдеще, което създава удобство" и нататък по цитата.
Написали още: "Съпротивата идва основно от деградиращи партии, които няма да получат голяма поддръжка от българите извън България, както и по-малките партии !" А СРЕЩУ електронното гласуване днес гласуваха БСП и ДПС. Какво излезе? - че БСП и ДПС са "деградиращи партии" и нататък по цитата.
Обаче всичко си е на ред. Писал го Деденцето. дето е червено та дрънка, пък неговия сакъ приятел Фрийчо му отговаря, че тъй ще е щом "същите мръсници, копаещи гроба на България, ще изготвят и гласуват закона за електронно гласуване"!
Заради кого се гърчите така пред истината бе, демагози?! Старата БКП/нова БСП ще ви отреже главите до кръста, заради определението "деградиращи", ГЕРБ ви е подминал отдавна като бърз влак стар дървен телеграфен стълб. Вашите последователи не четат, пък и да прочетат онова що сте написали, няма да го разберат. Те си знаят О.Т. без да четат. Оти са прости.
Само аз ви чета отвреме на време. Губя си времето. Макар че да записваш катадневно какво е било поведението на лудия в неговата "история на заболяването", не е напразно. Оттам лекуващия лекар се осведомява какво трябва да бъде по-нататъшното лечение.
цитирай
4. dedenze - Отдавна съм писал, че твоите коментари и посещения са крайно нежелателни !
21.01.2016 17:51
Няма да те изтрия защото хората трябва нагледно да се убедят в твоята добронамереност, партиите и престъпниците които защитаваш! Въобще не си добронамерен и нямаш право да даваш оценки на другите! Още повече не си разбрал нищо от написаното, материята е сложна за теб, объркващ се ! Не чети, не си губи времето, за това е нужен акъл, идат избори по старата система, помагай на господарите в геноцида и ликвидацията на България, но не забравяй за Видовден !
цитирай
5. kvg55 - Електронното гласуване трябва да ...
23.01.2016 00:41
Електронното гласуване трябва да бъде използвано не за избор на депутати, а за пряко приемане на законите от целият народ. Само така ще има полза от него.
цитирай
6. dedenze - Напълно съм съгласен kvg55 !
23.01.2016 01:00
Това е в основата на пряката демокрация ! В Швейцария отдавна е въведено ! Въпроса е как да се ликвидират престъпните партии узурпирали властта, за да се променят законите и Конституцията в тази посока !
цитирай
7. dobronameren - Деденце, ако искаш да не те коментирам, не пиши в блога!
23.01.2016 10:20
Загубен човек си. Загубен - за бъдещето! Отдавна думата ви на комунисти не е единствената разрешена. За конкуренция на мисли, слова и действия не си ли чувал? Аз в частност имам, поне!, същите права, които имаш и ти. Разбирам, че те боли, ама не мога да ти помогна.
А, да забравя в тази връзка. Не забранявай на мислите ми да се появяват в твоя блог, защото ще ги пусна в моя блог. Пък нека другите да преценяват кой глупав, кой слуга.
Ех, старшина, старшина. Няма ти я армията, която те пазеше отзад. Отдавна я няма, деденце... Я, се огледай! Пряката демокрация ти го препоръчва.
цитирай
8. dedenze - Лудия никога не може да разбере, че е луд !
23.01.2016 11:12
Така и "добронамерен" не може да разбере, че е злонамерен ! Определено замърсява пространството за коментари но и този път няма да го изтрия, защото искам хората да разберат същността на евроатлантизма и какви слепи ги ражда ! Характерно за облъчените, че те поставят условия, използуват обидни квалификации, още ги плаши комунизма ужасно, на сън ги гони шубето и сигурно има защо !? Как да го кажа по-меко, толерантно, какво да правим хилядите ментално увредени, опитващи се да раздават правсъдие, ето един смешен цитат:
"Не забранявай на мислите ми да се появяват в твоя блог, защото ще ги пусна в моя блог."
"Ех, старшина, старшина. Няма ти я армията, която те пазеше отзад. Отдавна я няма, деденце... Я, се огледай! Пряката демокрация ти го препоръчва. "
Да добронамерен, армията отдавна я няма, ликвидира я партийната, представителна демокрация, пряката идва но все още я няма, но ти даже не различаваш понятията, а даваш оценки !? Боже слез и си събери вересиите !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467722
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031