Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2016 14:46 - Как да преборим мухала и плесените ?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 2529 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 09.01.2016 15:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Пиша този постинг по молба на съблогър, за да споделя опита и практиката си в борбата с мухала и плесените, не само в битов аспект. Тези досадни гъбични образования се получават и развиват почти навсякъде, където влажността е по- голяма от 65 % . Отстраняват се трудно, подобно на хлебарките ! Появяват се основно на места с рязка температурна разлика, създаваща условия за конденз . При нормална домашна дейност едно 4 членно семейство отделя дневно 6-8 литра водни пари (даже и основно с човешкото дишане).  При старото строителство, освен класическия дренаж, други хидроизолационни действия не са извършвани. Затова стените при по-голяма температерна разлика се овлажняват, пропиват и създават благоприятни условия за развитие. Варовите и гипсови мазилки са хигроскопични и задържат влагата.
        Ако се прави ново строителство е желателна външна топлоизолация, която започва още на 1-2 метра в основите и особено около железобетонните колони ! Дограмата се избира с термомост, като тези с южно изложение се правят със стъклопакети пропускащи по-слабо двупосочно инфрачервените лъчи ! „Обръщането” - измазване на прозорците се прави с топлоизолационни материали, а не със гипс и мазилка, с което се намалява терморазликата и конденза ! Добрата хидроизолация е и термоизолация, която по-късно дава осезаема икономия на енергия за отопление !
         При старите жилища, особено на партерен етаж, където влагата е видима е нужен електрически абсорбатор на влага с производителност поне 2-3 литра на денонощие. Това са съоръжения с действие, мощност и цена подобна на хладилника, които събират влагата от въздуха, чрез температурна разлика и конденз на водни пари. Събраната вода е дестилирана и се излива ежедневно! Консумираната електроенергия се превръща в топлина и не се губи в отоплителния сезон, когато и влагата и температурните разлики се увеличават ! Подобни по-мощни съоръжения се използуват при строителни работи, полагане на паркет, боядисване и пр.... Народният метод е, чрез по-често проветряване, ако външната влажност не е много голяма ! Съществуват и по-евтини прибори, работещи с химически, хигроскопичен агент (патрон), който се подменя през определен период. Малки пространства могат да се обезвлажнят битово с магнезиев хлорид, захар, негасена вар и пр... Подгряването над 20 градуса, също води до изсушаване !
         Мухлясълата повърхност се чисти с прости битови препарати по описания начин:
http://www.marisanbg.com/bg/s-kakvo-da-pochistim-doma-si-ot-muhal/page/1632/tipid/165
         Има и цяла плеада от химически по-активни препарати, фунгициди в по-големите магазини, ето един от тях:
http://stopvlaga.bg/ceresit-stop-mould/
         За съжаление те имат временно действие и ако не се премахне източника на влагата, след време се появяват отново ! Гъбичните спори са около нас и се разпостраняват по въздушен път. Едно по-добро и сравнително по-дълготрайно решение за стени е следното: Почистват се плесените по гореописаните начини, с пистолет за горещ въздух се загрява повърхността до 110- 120 0 С, след като изстине се боядисва с „латекс” за фасадно приложение ( фасаген). Тези бои са устойчиви на влага и съдържат химически съставки „отровни” за плесените, при нанасяне до изсъхването им, помещението трябва да се проветрява ! Освен за фасадно, водоустойчиво приложение са подходящи за бани и тоалетни.
           Гонете влагата, но не прекомерно, човека е устроен да живее нормално и здравословно при влажност на въздуха от 45- 65 % !

image




Гласувай:
8



1. aip55 - За премахване на
09.01.2016 16:30
мухъл се третира мухъла с концентрат от 95% хлорна вар. Не се смесва с вода!!!
Това ми е професията да се боря с вредителите. Използвал съм го винаги при влажни и затворени помещения, като фурни, бани, консервени комбинати и т.н...
.Когато се пръска трябва да се пръска с очила и маска или военен противогаз, а в помещението трябва да се отворят всички прозорци и врати, за да се избегне обгазяване на дезинфектора, който обработва чрез пръскане стените, защото хлора възпалява бронхите и очите директно.
Метода лично съм го практикувал и ефекта е 100%
цитирай
2. dedenze - Да, хлора ликвидира гъбичните образувания и микроорганизмите aip55 !
09.01.2016 16:57
Лошото е, че хлорната вар е бяла, силноагресивна субстанция и при цветни стени ще ги белоса, плесените от снимката са подходящи ! За по дребни обекти в бита се препоръчва белина (която също отделя хлор но в по-малки количества), оцет и пр... !
цитирай
3. kvg55 - Благодаря за полезната информация!
15.01.2016 01:19
Съдейки от броят на прочитанията, доста хора се интересуват от проблема.
Обещанието за почерпка остава.
Когато се видим, ще почерпя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476895
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930