Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2014 13:02 - Машинен интелект
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 2787 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 23.05.2014 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Почти всички фантасти предсказват неговата поява в повечето случаи с отрицателни краски и перспективи. Основните опасения се изразяват в това, че машините бързо ще разкрият човешкото несъвършенство и ще се опитат да властвуват над нас !? Другият фактор е подражанието на хората, които не могат да се освободят от хищническите си, животински инстинкти, така принципа на самообучаващите се системи, които стоят в основата на машинния интелект, може да копират и развиват точно тях!? Но далеч по-силни от морално-етичните проблеми, са лакомията и стремежа към печалби, опита да се погълне света от капитала. Тук ще ви дам един пример за да стане по-ясно това, което съм написал:
            Компютрите се появиха в помощ на математиката, банковото дело, финансите и науката. После се оказаха в центъра на информационните технологии и телекомуникации. Паралелно с това, устойчиво се настаниха в разлекателните игри, зрелищни технологии и занимания. Развиха и се развиват свръхекстензивно, донесоха огромни печалби, завлядяха неотменно целия свят, имат достъпна цена. В развитието на хардуера и софтуера е вложен хиляди години овеществен, човешки труд и всяко ново нещо, изисква колективните усилия на много хора. Производството и приложението обаче е строго контролирано, избягва се всяка възможност за универсалност, особено за практическо приложение. Ако на един специалист по електроника се възложи задача за управление на термостатиран обем с възможност за задаване на температурно- временни режими, той обикновено избира аналогов или цифров терморегулатор, който в най- добрия случай се обслужва от специализиран микропроцесор. Цената на подобен регулатор, понякога в пъти превишава цената на традиционния компютър! Същевременно в хардуера на компютъра с огромен излишък има всичко необходимо за управление на термостат, пещ, сложен технологичен цикъл в реално време, с възможност за обратни връзки, корекции , изчисления, защити и пр....Цената му е значително по-ниска, но той не е програмно и хардуерно обезпечен за това. Той е едно персонално разхищение на материали и средства, което при малко усилия и добро желание, успешно може да съвместява и управлява всички енергийни процеси във вашия дом, производство, да води аудио-визуално наблюдение, да изпълнява вашите команди с дистанционно управление по интернет. Вгражданете на подобни възможости и тяхното програмно обезпечаване, ще даде отлична нова насока в училищното обучение, за сметка на безмислените игри!  Да, ама не, капитала търси пари и не печели от интелектуалното развитие на хората! За всичко това трябва да си платите отделно, да закупите обслужващите програми и хардуер. Всеки съвременен компютър притежава прецизен таймер, цифрово-аналогови и аналого-цифрови преобразователи, огромна памет за запис на програми, паралелни и последователени вход-изход и пр.... Те се обслужват от сложна операционна система известна като
Windows, Mac OS, OpenSolaris, GNU/Linux, BSD.

Тези операционни системи са базирани на машинни, асемблерни езици и алгоритми с хиляди стъпки и ходове. Програмирането на асемблер е бавна и трудна операция, но това дава възможност за достъп и нестандартно използуване на компютъра и неговия интерфейс. Все пак търговските интереси допуснаха до пазара детски играчки и изделия, които се управляват дистанционно и компютърно, цените са им солени, но са първа стъпка към универсалното приложение на компютрите.
           Що се отнася до машинният интелект, на този етап е напълно невъзможен, защото интелекта включва в себе си душа, емоции и чувства, сложни нематериални неща, които много ходещи и говорящи индивиди, определящи се като разумни хора, напълно не притежават !?


 


imageimage


 Може би някой от тези млади хора ще разшири компютърното приложение ! Може би някой от тях ще си намери работа в България !? Честит празник на славянската писменост и Ден на българската просвета и култура - 24.05.2014 г.

image





Гласувай:
4



1. alchemist - Разликата е, че при изкуственият интелект решенията се
23.05.2014 13:29
вземат по сложни алгоритми може би експертни системи, алгоритми за действие или нещо подобно - признавам си не съм в самите дълбини на програмирането. Докато при нас - хората подобни неща се взимат на база натрупан опит или най-често от химичните съединения и тяхното взаимодействие в синапсите на нашият мозък. Следователно писателите фантасти съвсем основателно се притесняват, че машините могат да се обърнат срещу нас. И за жалост ще са прави :(
цитирай
2. dedenze - Едва ли е само химия, опит и синапси alchemist !
23.05.2014 13:39
Много неизучени неща се намесвасват, доказаха че живота и човешкия геном не може да се формира чрез случаен процес в земния космически казан, даже и за милиони години. Радостното е, че хората не са в умствено състояние да създадат по- умни от тях машини, а ако все пак успеят, по-развития разум сигурно ще е снисходителен, както сме ние спрямо бездомните кучета!?
цитирай
3. shtirlic - дали
24.05.2014 16:36
Да не се окаже само, че за да създем нещо на нашето сегашно ниво, самите ние хората може да се наложи да се издигнем на по-високо от сегашното си еволюционно ниво. Защото отговора на въпроса - Дали човешкият мозък може да изучи система на собственото му ниво или може да изучава само системи на по-ниско от неговото - не е еднозначен
Първият въпрос е - дали ще можем да се издигнем на по-високо ниво, вторият - дали тези, които са на по-високото ниво ще ни позволят да се издигнем на тяхното ниво. Спрете да преписвате готови материали от мрежата - старайте се да мислите, пишете това, което вътре във вас, с преписване няма да постигнем изкуствен интелект - Както междо другото не се получи идеята за Звездни войни - нищо, че се изписа толкова много и най-важното толкова много пари се наляха в тази идея
цитирай
4. dedenze - Интересни въпроси задаваш shtirlic !
24.05.2014 17:20
Но за да се дискутира и реши научно който и да е от тях е нужно друго общество, а не това на капитала! Капитала не печели от подобни въпроси и дискусии, спекулира, че над нас има друг по- развит разум, който ще ни научи безвъзмездно какво да правим, а ние в това време ще се печем на слънце или под чадърче с биричка в ръка.... Изкуствен интелект, звездни войни и пр..., не могат да се получат без духовна съставка, затова машината ще си остане машина завинаги!
Що се отнася до преписване на готови материали от мрежата, това не ме касае и не знам какво имаш впредвид, тук в блога до днес имам 623 постинга които изцяло са мои - авторски, друг е въпроса, че никого не ограничавам да ги преписва и разпостранява !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3474542
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930