Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 14:05 - Дефектнотокови защити и заблуди
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 12662 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 17.04.2014 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

          Битовата, електропреносна мрежа у нас е с променлив ток, трифазна 380 V/50 Хц със заземен звезден център, като основно се използува една фаза и „нулата”- заземения център, с което се осигуряват средно променливо напрежение 220V/ 50Хц. Един от недостатъците на тази система, е че докосвайки фазовия проводник, при определени условия, като допир до заземени, проводими части, арматура, метални тръби, влажна земя, през нашето тяло може да протече ток, който при стойност над 30 милиампера, може да ни убие със спиране на сърдечната дейност! Всеки човек има различно съпротивление на кожата, което се влияе от много фактори, за това стойностите са усреднена извадка от голяма група хора. Прието е, че 10 мА се чуства като дразнение, при 20 мА се съкращават мускулите, при 30 мА спира сърдечната дейност. Използувайки тези данни, в 80-те години на миналия век, се създаде и влезе в употреба т.н. дефектнотокова защита.

image

 

  

        Принципа на работа се основава на закона на Кирхов, че сумата от входящите токове в една точка, трябва да е равна на изходящите. Така ако прекараме фазовия и нулевия проводник еднопосочно, бифилярно през магнитопровод, ако тока в тях е един и същи, електрическите полета взаимно ще се неутрализират. В случай на утечка, например от фазовия проводник към земя, полетата няма да са равни и в магнитопровода ще се създаде резултантно, електромагнитно поле. Така в една трета, допълнителна намотка, ще се индуцира напрежение, което може да се използува за индикация или комутация.

imageimage

          Днес на пазара се предлагат множество дефектнотокови защити, сработващи при утечка между 20 и 40 мА. Това са автоматични предпазители, пригодени за моно и трифазно приложение, както и с различна комутационна способност. В повечето случаи са съчетани и с максималнотокова защита против късо съединение. На пръв поглед подобна защита изглежда напълно ефективна, но трябва да имаме задължително допълнителен, заземителен проводник.

imageimage

 

 

       Фиг .1                                                                         Фиг .2

 

          На фигурите са показани начините на свързване. Фиг. 1 не може да се използува при заземен звезден център или в България, ако нулевия проводник се включи със замостяване към корпуса на приборите или контактите, защото апаратурата ще отчете равномерна консумация, а не утечка, сумата на влизащи и излизащи токове ще бъде равна. Трябва да се използува фиг. 2 , което означава съответно 3 или 5 проводна система. Този допълнителен заземителен проводник не преминава през дефектнотоковата защита, а директно се свързва към корпуса на електрическите машини и битови прибори, към заземителната клема на „шуко” контактите! При стари инсталации може да се свърже към нулевия проводник, още на входа на ел. таблото и да се води отделно и директно до всеки консуматор подлежащ на защита, без да се ползува и преминава през комутатори и защити! Т. н. заземителен проводник и система, трябва да отговаря на определени изисквания, като основното е съпротивление към земя. У нас няма строго регламентирани правила и системи за измерване. Друго е положението във Франция например, там пред всеки дом на достъпно място са изведени клемите на заземителния проводник, непосредствено преди навлизането в земята, не се допуска използуването на водопроводната и газопреносна мрежа за заземление, така службата по ел. снабдяване може веднага да измери земното съпротивление и да даде съответните предписания!

 

            В заключение може да се каже, че приемането в ЕС не е достатъчно, трябва да се въведат, приемат и приложат нормите за безопасен и нормален живот !

 





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rakurs - У нас няма строго регламентирани правила и системи за измерване...
17.04.2014 22:06
У нас в България има нормативна уредба и средства за измерване,но не съм виждал електроснабдителните предприятия да дават информация за това във всяка клиентска фактура, за прехода към земя/заземителната шина/
цитирай
2. dedenze - Не съм убеден че има държавен норматив rakurs !?
17.04.2014 22:57
По скоро това право се дава на ЕРП -тата. Различни са и системите за мерене и апаратурата. Самото измерване се прави само в трафопостовете и то при аварийни ситуации. За битовите абонати, още няма задължително изискване за заземяване, само при новото строителство на по- големи, еврофинансирани обекти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476324
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930