Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2014 17:39 - Старта на интегралните схеми
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 4112 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 01.02.2014 00:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

       Промишленото им приложение настъпи в края на 60-те години на миналия век. Като база бяха използувани биполярни транзистори и диоди от които се създадоха и първите, интегрални, цифрови, логически схеми – ТТЛ ИС. Върху една силициева подложка се нанасят полупроводникови преходи и чрез методите на фотолитографията се създават електронни схеми само с транзистори и диоди с изключение на индуктивностите.

 

image

          Тяхното получаване става чрез заместващи схеми, базирани отново на транзистори и диоди. Общо взето тази технология се запазва и до днес, но транзисторите вече не са биполярни, а МОS. За резистори се използува физическото съпротивление на полупроводника, а за кондензатори неговия капацитет на прехода при обратно включване.... Към 70-те години водещите производители стандартизираха логическите ИС, които надвишаваха 400 вида. ТТЛ схемите имаха няколко, сериозни недостатъка -голяма консумация на енергия; ниска шумоустойчивост; малка степен на интеграция; работна честота до 10 Мхерца. Предимствата са висока товароспособност, което ги прави приложими и до днес. Като пример на снимката е показан часовник с ТТЛ ИС и светодиодна, 7 сегментна, четири разрядна индикация. Тази конфигурация консумира около 0,4 А/ 5 V !

image

  

        В най- добрия за времето компютър ІВМ 370, захранването на ТТЛ елементите, изискваше прецизен блок за 5V с ток 300 А, в модерен, „миниатюрен”, импулсен вариант, размера му беше  150х150х 350 мм и тегло над 6 кг. !? Но това е по- малката беда, най- лошо бе, когато ТТЛ логиката грешеше при всяко електромагнитно излъчване и смущение, ако не са взети множество, предварителни мерки. Достатъчно беше включване на реле, двигател или индукционен поялник, статично електричество.... Сега си представете управление на технологичен процес и изработка на надеждно работеща, печатна платка с над 30 ТТЛ ИС. Трудна задача, но това се правеше успешно в България и то преди 40 години ! Тук виждате компютър ИЗОТ 220М изцяло с български части и Правец 16, от преди 30 години! За пазара на онова време, не бяха технологично изостанали и се продаваха навън с хиляди !

 

imageimage

         В годините на „желязната завеса” беше изключително трудно да се намери технологична и каталожна информация за вида и приложението на ТТЛ ИС. Валутните ограничения, ембаргото, спираха развитието на електрониката и основно се крадяха информация, технологии и опит, по всички възможни начини. Не на последно място беше скептицизма на СССР, свързан с военното производство! Електромагнитният импулс при ядрен взрив, унищожава всичко електронно и проводимо, затова и усилията не бяха насочени в електронизацията, приемаше се за нещо ненадежно ! Борбата с шумоустойчивостта се водеше от всеки като захранващите и оперативни проводници се усукваха за синфазност на смущението, поставяха се метални екрани, филтри и кондензатори 50-100 нанофарада на всяка ИС. От значение беше и разположението на ИС по печатната платка, дължината на пистите и пр.... Спасението дойде с въвеждането на МОS транзисторите в ИС, това доведе до по- висока степен на интеграция, по- висока работна честота, по- малка консумация на енергия и по- висока шумоустойчивост. Така станаха и възможни днешните персонални компютри, телефони, таблети и пр....  Но тогава избухна „демокрацията” и развитието на електрониката беше спряно напълно!

 image

 

         Тук е показана микроскопска снимка на кристал с размер 12х6,7 мм на микропроцесор Интел с работна честота 3 Г херца, броя на дискретните елементи е над 1 милион...

 






Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480951
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930