Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 16:46 - Трансформатори и бойлери гърмят ?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 4955 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 16.10.2012 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

          Взрива е подобен на този от авиобомба, заради големият обем на приборите. Експлозията се причинява от разширението на течността, кипенето и повишаване на налягането в съда. Взрив се получава когато терморегулатора на бойлера се повреди или при късо съединение в обема на прибора, като задължителните, предвидени защити не сработят.
           Трансформаторите захранващи жилищните сгради са понижаващи напрежението от 20 кV на  380/220 V. Биват сухи и маслени, маслото се използува като изолационен и охлаждащ агент. Ако са изпълнени нормално и стандартно, притежават аварийни вентили за повишено налягане, както и конструктивно заложени места на корпуса, които трябва да се пръснат преди да настъпи взрив. Маслото се разширява по- малко от водата и има по- висока точка на кипене. Нивото в трансформатора трябва да се следи периодично, защото спада му води до прегряване и късо съединение . Това са скъпи и сложни съоръжения, които преди „демокрацията” се  произвеждаха в Завод за трансформатори – София със 100% контрол и изпитания за налягане и ел. параметри, такива се експлоатират до днес у нас. При късо съединение, номиналният ток се превишава значително при което изключва защитата на първичната, високоволтова страна. Вероятността за взрив е пренебрежимо малка, ако всичко е изпълнено в стандартната норма !
          Независимо от това в Бургас, трансформатор гръмна посред нощ и по чудо няма жертви, оттърваха се с разрушения и обърнати коли. „Разпределител” и отговорник за поддръжката е австрийската EVN, часове преди експлозията са извикани за авария на същия адрес. Нека сега да отговорят : селектирана ли е защитата на първичната високоволтова страна; какъв, от кога и на кого е производство трансформатора; с какви технически средства констатират късо съединение и претоварване; кога му е правена профилактика. Случаят ще се потули по разбираеми причини. Забележете, че въпросните „разпределители” получават повече пари за услугата от самата цена на ел. енергията!?
         При водните бойлери, всеки 100 С над температурата на кипене (около 1000 С), добавя налягяне 1 атмосфера (1кг/см2). Битовите бойлери имат работно налягане на водата до 10 атмосфери и изпитателно до 16 атмосфери. Производителите, преследвайки по-големи печалби са издоили изделията до край, като за сигурността им се разчита на външни прибори като предпазни вентили и възвратни клапани. Тези прибори с течение на времето се затлачват с утайки, варовик, ръжда и спират да изпълняват предназначението си. Така всяка година някъде се взривяват бойлери. Особено голям, взривоопасен проблем създават т.н. възвратни клапани, през които студената вода постъпва само в една посока. Производителите държат за монтажа на този клапан, защото се страхуват от рекламации за пробити бойлери. Тънката и лошо заварена ламарина на водосъдържателя, при липса на този клапан ще бъде натоварена с промяната на налягането в захранващата мрежа. Така ще се раздува и свива по малко, в такт с налягането, което може да доведе до скъсване на заварка и теч. Пропуска се предимството, че бомба не може да се получи, най- много, да върнете гореща вода и пара в мрежата. Нищо вечно няма, в повечето случаи, бойлера се подменя по други причини. Монтирал съм десетки бойлери без въпросният , възвратен клапан със съгласието на собствениците, при което губят гаранцията. От особена важност е бойлера да бъде сигурно заземен или поне занулен.  Врив и течове до сега не са се случвали, а живота е неизмеримо по- ценен.


imageimage



image

 





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. burda - Трансформатора в Бургас
23.10.2012 05:56
Съобщението от медиите бе, че е гръмнал защото нивото на маслото е било много малко. Той не се е охлаждал и някакъв газ се е образувал в опразнената част, който се взривил, или запалил и взривил.
цитирай
2. dedenze - Има нещо съмнително ?
23.10.2012 16:26
Даже маслото да се пържи и да е подложено на ел. дъга не би трябвало да се получи взривоопасен газ, въпроса е скакво е бил реално напълнен !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479123
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930