Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 12:05 - Геотермална енергия
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 1713 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.06.2011 01:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

              Древна, екологично чиста с хилядолетен потенциал за напред. За съжаление, трудна за експлоатация. България е разположена в благодатен район и има десетки  термални  извори. Повечето са с лечебни свойства и имат отлични питейни качества. От изключителна ценност, за някои от тях, е ниската минерализация на водата и съдържанието на природни консерванти, ограничаващи развитието на микроорганизми. Такава вода е например от източника в Горна Баня – София. По време на втората световна война германската армия в Сахара е снабдявана с нея. Изниква въпроса дали трябва да се правят сондажи и взривявания около подобни източници, които носят много повече пари,  при директно бутилиране.  Ще се запази ли качеството и дебита на водата след комерсиалната намеса? Нашите предци са използували само излишната изтичаща част и край тези извори са създавали бани и басейни – терми. В търговските реклами на много фирми се прави опит да се докаже, че това е една от най- евтините енергии. Да видим дали е така:

 

              Два са методите за използуване на геотермалната енергия. Първия се основава на факта че на дълбочина  15-20 метра под земната повърхност температурата е постоянна около 10-15 градуса целогодишно. Втория отчита изменението на температурата в дълбочина, като за груби изчисления се приема – нарастване с 3 градуса на всеки 100 метра. Като уточнение трябва да се каже, че това е конкретно за различните места и зависи от състава на земната повърхност – скали, пясък, наноси и пр.... Температурата на земното ядро е над  5000 градуса, но е доста далече само на 3-4 хиляди километра. Едни от най- скъпите и сложни сондажи са достигнали за сега 5- 6 километра.

 

              Двата метода, използуват топлинни помпи за повишаване на получената температура . Принципа на “обърнат” хладилник при който топлата част на охлаждащата система, в която се намира работният флуид под високо налягане, е в стаята, а студената на изпарителя- навън, изпращащ допълнителен студ на съседите. Икономическата изгода идва от това , че се получава в пъти повече топлина  от колкото, ако се отопляваме директно с ел. енергия. Това обаче става, само ако температурната разлика между околната среда и  изпарителя е по- голяма. При  външна температура – 18  - 20 градуса, при битово използуваните термопомпи, няма икономия на ел. енергия и не се получава повече топлина от вложената като ел. енергия. При работни флуиди осигуряващи много ниски температури на изпарителя, цената на помпата се завишава значително. В най- студеното време, термопомпите въздух-въздух са неефективни. Да не добавяме тяхната цена и дълготрайност. При геотермалните проекти, този недостатък се избягва, защото изпарителя  се подгрява( по друг начин казано студа се отнема) с антифриз затоплен геотермално с почти постоянна температура, при което се поддържа постоянен и добър КПД. Термопомпата е тип-антифриз- въздух( или топла вода). Охладената от изпарителя геотермална вода се изпраща с циркулационна помпа под земята, кадето се загрява и връща за нова употреба.

 

              Става ясно , че под земята е нужен добре оразмерен топрообменник, отчитащ геоложките особености  и топлопроводност на земния слой. Ако той не е добър, няма да може да компенсира отнетата топлина, мястото около него ще изстине и КПД  ще намалее значително. Когато се използува първия метод -повърхностния слой  до 20 метра, за да се осигури нужната площ се полагат значителен брой хоризонтални тръби. При вторият метод се прави доста по дълбок и широк сондаж в който се монтират две скачени тръби. Площта на топлообменника се определя от диаметъра и дълбочината на сондажа. Количеството на работният флуид – антифриз се определя от сечението на тръбите, така и мощността на циркулационната помпа. Понеже тръбите са на скачен принцит се преодолява само тяхното хидравлично съпротивление. Важна е защитата от корозия, галванични явления, налягането и слягането, движението на почвата и пр.... Сондажните работи са доста скъпи, плюс цената на топлообменници, топлинни  и циркулационни помпи.

 

              При топлинни земни аномалии, където на малка дълбочина има висока температура са налични условия за получаване и на електроенергия по класическите методи – пара – турбина- генератор. Тук проблемите идват от нуждата на една и съща циркулационна вода, пречистена и със съответните  химически добавки против корозия, както и мощността на циркулационната помпа.
             Не е за подценяване и “ефекта на Пелтие” при който стабилна терморазлика и полупроводникови термо двойки я превръщат директно в електричество. В близките години може да се очакват постижения и в тази област.

              От казаното до тук може да се обобщи, че ако се намирате в район с по-висока земна температура, нещата стават доста подходящи за приложение. У нас много градове са изградени около такива места и там трябва да се търси приложение . Трябва да се проектират, по- мащабни колективни системи и да се стимулират държавно. Подхода трябва да е много внимателен край изворите на минерална топла вода, която представлява много по-голяма ценност.

image


image





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466824
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031