Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2016 15:36 - Безобидно ли е опростачването ?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 3048 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 14.02.2016 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Преди всичко трябва да определим понятието опростачване, без претенция за изчерпателност, това е състояние при което духовната съставка на човешкия живот се игнорира, съответно етиката и морала също. Образоваността и развитието на интелекта се приема за излишен лукс, причиняващи само страдания и трудно решими въпроси. Живота се свежда до физиологични, вегетационни функции носещи доволство, радост и идиотично щастие. В бита проявите са хиляди, затова няма да се спирам на тях ! Много хора доброволно приемат, даже приветстват и участват в този прост процес, не отчитайки до къде ще ни доведе и какъв ще бъде крайния резултат.
           Опростачването не се появява спонтанно, то е процес стимулиран с всички средства на капитала, с цел да се формира от разумния човек - идеален, всеяден и немислещ потребител! Да придобие политическа апатия, кротост и невъзможност за самостоятелна, неконтролирана организираност и дейност ! Да регресира и превърне в животинска маса подобна на стадо овце, което даже не пасе, а се задоволява с цветни и шумни телевизионни картинки и реклами ! Нуждата от емоционален и духовен живот се измества във виртуален, нереален, приказен, фантасмагогичен свят на чудовища, извънземни, сили на мрака, свръхчовеци и небивалици ! Основната модерна идеология за постигане на тази цел е неолиберализма и неговите инструменти – евроатлантизма, глобализацията, мултикултурализма, космополитностността ! Трябва да се отбележи огромния успех на капитала в това отношение !
          С развитието на технологиите и автоматизацията на производствените процеси, рязко намалява и нуждата от работна ръка, при геометрично увеличение населението на Земятя – над 7 милиарда ! Капитала не е заинтересован от образоването на хората и пропорционалното развитие на научни дисциплини не носещи директни печалби, но пряко свързани с бъдещето и живота на планетата. Екологичните катастрофи са ярко доказателство, че този път е гибелен ! Отчуждението, самотата, липсата на пряко общуване, обществен живот и контакт между хората, деформират еволюцията и създават масови, психични заболявания! Хората непрекъснато обедняват психически и физически! Една и съща по квалификация и обем работа се заплаща все по-малко ! Принудени сме не да живеем, а да се борим непрекъснато за оцеляване, без никаква сигурност и перспектива за утрешния ден ! Човешкото същество деградира видимо и се връща към религиите, войните и самоунищожението !
Това е реалния резултат от опростачването, което изцяло е продиктувано от обедняването и лакомията на капитала ! В 21 век, 1% богаташи с наследствено натрупване и зверска експлоатация, владеят всички  финансови и производствени средства, за тях огромна част от останалите хора не са нужни за нищо ! Те трябва да бъдат ликвидирани, това не се обявява официално, но вече става обществена „тайна” !?
          Това обяснява всички съвременни процеси, ИД, тероризма, разчистването на територии, миграцията, липсата на фундаментални научни постижения, застоя в изкуството и културата... !? Просто казано, опростачването не е безобидно, то е гибелно за разума и човечеството, води регрес и самоунищожение, включително и на богатите !

image










Гласувай:
10



1. dedenze - Днес е празника Трифон Зарезан !
14.02.2016 16:20
Да допуснем, че е и празника на влюбените (но не хомосексуалните ) , лошо няма, виното и любовта са приятели !
Но какво става, в София е +17 градуса, а е само 14 февруари !? Опростачения човек е доволен и щастлив като идиот ! Този който се е опазил от това бедствие се замисля за тази ненормалност, ще цъфнат ли подлъгани дърветата и после да измръзнат, кое води до честите природни аномалии, наводнения, арктически студове, бури, кое доведе планетата до това състояние ! С какво ще платим зверската експлоатация и човешката намеса в природата ! Вече съм над 60 -те, но не помня да е имало подобни аномалии !
Трябва ли да очаквам, че ще паднат и бомби отнякъде ?
цитирай
2. born - Не е тайна, че през последните го...
14.02.2016 23:18
Не е тайна, че през последните години климатът се променя и то драстично. Когато бях на 10-12 год./средата на 50-те години/ учехме, че човечеството е около 3.5 милиарда. Сега е около 7 милиарда. То консумира , замърсява и унищожава природата и това не може да продължи без последствия. Балансът във всички направления е нарушен и резултатите започват да се показват . Все още в частични промени . Въпросът е кога тези промени ще преминат критичната точка и ще станат необратими.
цитирай
3. dedenze - Може и да не доживеем този ужас born !
14.02.2016 23:53
Но трябва всеки ден да се бие камбаната и дано хората се разбудят и да се измъкнат от опростачването и манипулацията на разума ! Все още нещата могат да се оправят с общи усилия ! Благодаря, че се отби в моите писания !
цитирай
4. born - И аз благодаря. Приятно ми беше !
15.02.2016 00:57
И аз благодаря. Приятно ми беше !
цитирай
5. kvg55 - Всички медии са в услуга на капитала ...
15.02.2016 01:08
Всички медии са в услуга на капитала и работят за опростачването, оглупяването и разлагането на човечеството. Както казваш, в това капиталът има успехи.
Мисля, че в борбата за ново общество, народите живяли и при социализма имат предимство, защото знаят повече за човешкото общество и отношенията между хората. Затова нашият народ се съпротивлява на неолиберализма и евроатлантическите ценности. Затова най-големите критици на ЕС са бившите социалистически страни - Унгария, Чехия, Словакия, Полша.
цитирай
6. dedenze - Вярни констатации kvg55 !
15.02.2016 01:30
И нашия народ се съпртивлява, но недостатъчно и неорганизирано, явно се страхува повече, защото исторически е преминал през много ужаси и геноцид !
цитирай
7. germantiger - ...
15.02.2016 14:54
kvg55 написа:
Всички медии са в услуга на капитала и работят за опростачването, оглупяването и разлагането на човечеството. Както казваш, в това капиталът има успехи.
Мисля, че в борбата за ново общество, народите живяли и при социализма имат предимство, защото знаят повече за човешкото общество и отношенията между хората. Затова нашият народ се съпротивлява на неолиберализма и евроатлантическите ценности. Затова най-големите критици на ЕС са бившите социалистически страни - Унгария, Чехия, Словакия, Полша.


„Човек вижда толкова, колкото знае.”
Йоханн Волфганг (получил по-късно титула фон) Гьоте

Уважавам мнението Ви, но не го споделям квг и това уважение не е плод на социализма какъвто го живяхме, защото тогава имаше едно руско-българско комунистическо мнение.

Рядко късоглед коментар от Вас, да прощавате истинна ам и квалификация:

- народите живели социализма не знаеха какво е свобода (доколкото е възможна)
- не знаеха що е уважение към другомислещия
- не знаеха що е свободен избор
- не знаеха дори да мислят "самостоятелно" в немалко отношения

- народите които не живяха червен социализъм се борят с либерализма от... векове
- запада има философски мислители, каквито на изток няма и не са раждани
- запада се бори с това или с онова още от вре,мето на Ренесанса, Хуманизма, Реформацията

- първите жертви на неолиберазлизма са всъщност западните народи, не "вие" на изток
- съпротивата там от мислители днес е повече и по-трдуна от "вапшата" на изток, а много от вашите сайтове и форуми всъщност цитирате западни "борци" като айк, дюк, асанж и пр. те не са унгарци, не са чехи, не са българи, не са руснаци
- първите книги срщеу неолиберализма са десетилетия преди всичко на изток и са написани на запад

Ето това са фактите квг.

Предполагам потребител деденце НЯМА ДА ДОПУСНЕ този мой коментар, защото е по-демократичен от всички на запад, защото е по-човек от всички там, вероятно деденце няма да допусне моя коментар, защото той уважава като един източен човек различно мислещия
цитирай
8. germantiger - ...
15.02.2016 15:51
БЛГ на автора деденце, че не е рестриктирал или изтрил засега коментираите ми!

Споделям написнаото в постинга за опростачването, технологиите, тяхното навлизане и бързината на развитие, с която обаче НЕ се култувират отношения - техниката не е нравственост и не е морал, още по-малко съвест.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3459087
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031