Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2016 16:44 - Кой трябва да управлява света ?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 3435 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 15.01.2016 01:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         
           Днес светът в глобален мащаб се управлява от парите и техните притежатели, от правилата на принадената стойност и печалбата, затова човечеството бързо върви към регрес и самоунищожение! Дали това трябва да е банкера, милиардера, политика, наемния работник пролетарии, мигранта, якия бабаит, свещеника от някоя религия ...! Кое развива интелекта и превръща първобитния човек в разумна, съвременна личност !? За да отговорим на този въпрос, първо трябва внимателно да се огледаме и ясно да разкрием кой създава прогреса, кой облекчава живота ни, прави го по- продължителен, по-смислен, по- достоен, по- сигурен и лесен! Това едва ли са богатите, политиците и марионетните управляващи ! Кои са хората, които с делата си оставят на другите, постижения и открития, застилат пътя на прогреса с непреходни ценности, развиват разума и то за всички хора по света !? Тези хора в древността поне са били почитани в своята общност, днес са извън медиите, обективите, хиляди, незнайни войни на науката и техниката. За тях се чува понякога, ако с работата си са донесли много, бързи пари на капитала, създавайки му възможност за властване и обожествяване ! Това са т.н. технократи и учени създаващи всички видими и невидими, технологични чудеса в нашите домове и държави!

imageimageimage

          Не ги познавате нали, вече ги няма и в класните стаи, тримата са велики учени и технократи - Леонардо да Винчи, Архимед, Исак Нютон , а има още хиляди !?

          Това са особен вид хора, които още в ранна възраст имат високо любопитство, любознателност, заложено голямо желание да изучат как са направени нещата, как работят и каква е взаимовръзката между тях. Народа ги различава от детство и нарича техничари. Тук вида на завършеното образование не е решаващ, технократството е призвание и дарба ! Например от 100 завършили инженерни специалности по-малко от 10% са техничари, уважават и разбират работата си, работят по придобитата специалност ! По- късно на база натрупаните познания, опит и умения те стават откриватели, изобретатели и двигатели на прогреса! В историята на Третата българска държава, със световно, признато значение, откривателите се броят на пръстите на едната ръка ! Предателите, мръсниците, продажниците, ликвидаторите, скрити зад политическите партии са хиляди !? Интензивното развитие на науките, особено на техническите, поставя нови, високи изисквания към технократите. Концентрацията на знания и умения, изисква цялото време и внимание, това става за сметка на социалните контакти, семейството, личния живот, развлеченията ... Картинките и опростената, достъпна за всеки работа с вашия компютър, се дължи на ежедневния труд на хиляди програмисти, ако един свръхчовек сам,  трябва днес да създаде отново операционната система Windows, ще са му нужни хиляди години непрестанен труд, при съмнителен успех! Само управлението на вашата клавиатура, изисква машинна програма с няколко хиляди елементарни стъпки и инструкции ! Днес истинската наука се прави колективно, екипно, със сложна апаратура и техника, в 18-19 век можеше на главата ви да падне ябълка и да създадете теорията за гравитацията, днес и тиква да ви падне, това вече не е възможно, науката отиде далече напред ! Науката и познанията са безкрайни, изискват много средства, народи които уважават своите учени и технократи, са водещи в света ! Има и други, които ги купуват, но комерсиализирането, води до едностранчиво развитие и застой ! Например в САЩ има само един институт в Бостън, който се занимава с археология, до днес с американската история и археология се занимават хора от други държави и не само в тази сфера, а във всички, които не носят директна печалба !?
          Светът днес се управлява от желанието за притежание и властвуване, той не се съобразява с науката и техниката, но активно я използува и фалшиво представя постиженията като резултат на обществен, политически, управленски строй. Системата за владеене и управление включва платен, подкупен и манипулиран психически електорат, които гласува за партии, политики и политици. Целта е да се омаловажат и присвоят постиженията на милиони технократи, работещи единствено в името на хората ! Те не могат да се организират в партии и обществени организации, защото са заети изключително с науката и техниката, там изоставането от новостите е фатално! Не се занимават с избори, фалшиви обещания и държавни устройства и системи, независимо, че те трябва да управляват света, защото труда им е безкористен и обслужва всички хора по земята ! Управленските системи реално крадат труда им, засекретяват го за военни цели и подчиняват финансово за собствени нужди ! В бившият СССР даже имаше затворени градове, където учените създаваха рекети и космически апарати, почти в условията на концлагер, не бързайте да политиканствате, в САЩ също имаше такива !? Технократите лесно се разпознават по бедността, немодните дрехи, огромните знания и искрите в очите от новото ! Резултатите от техния труд, появата в информационния свят и техническата реализация, остава в ръцете на богатите ! Почти всяко, ново, техническо решение и постижение „отлежава” достатъчно, докъто не се изчерпят печалбите от старото ! Пример за това са оптическите записи на информация, които замениха магнитните, почти десетилетие след тяхното създаване и то в най- бързоразвиващата се наука !? Усилено се говори и пише за поредица открития в студения, термоядрен синтез и новите енергийни източници, които са умишлено блокирани ! Причините, пак са свързани с управлението на света, притежанието на ресурсите, представяте ли си нова, значително по-евтина и достъпна за хората, необлагаема енергия, какво ще стане с монополите на фосилните горива, транспортни средства и пр....!?

image

           Понякога са ужасени и страдат от своите открития използувани за унищожение на хората, защото истинските технократи определено са хуманисти !

          Технократизма се появява като теория през 30 –те години на 20 век, до днес има подобни идеи дружества и течения. Някои се опитват даже да заработват пари от това ! Първата, отлична проява в полза на технокрацията е интернет, осигуряващ безплатен достъп до знания и информация! Хората свободно публикуват своите знания, виждания и реално променят света! Въпроса е -може ли да се създаде общество в което решаваща роля и дума да имат технократите, науката и техниката !? Напълно е възможно, всички футуролози и научни фантасти описват подобен свят, в който парите и монетарното, капитализма, губят днешните си регресивни и унищожителни за природата и човека функции ! Управленците, ще бъдат хора също на науката, завършили специална, подготовка за това управление, поставящи на първо място развитието на науката, техниката и разума, подчинени не на парите, а на човешкото развитие! Това не е утопия, а единствено възможен път към прогреса и оцеляването !                   
         Кадърните технократи в България бяха изгонени преди 20 -25 години с ликвидацията на промишлеността, производството, развойните научни институти, тук останаха само нечитавите и забогатяващи от разпродажбата на държавата и наследените активи ! В интерес на истината станаха милионери, но излязоха от понятието технократи и специалисти ! Дано някой от моите читатели доживее и този ден, в който начело на държавата да не стои пожарникар, министър на отбраната да не е юрист- земеделец, министъра на вътрешните работи -социолог, министъра на транспорта – икономист, министъра на труда и социалната политика – икономист, министъра на енергетиката – счетоводител и контрольор, министъра на земеделието – бизнес дама, министър на образованието и науката – политолог и тн....!? Общо взето, нито един учен и експерт, в областта, където трябва да работи за общото благо и просперитет ?

image

         Всяка прилика и аналогия с реално действащи лица е случайна !
       
         Още по-трудно е да стигнем до деня, в който речите на Бай Тошо, ще загубят смисъл и съдържание !

          Посвещавам този постинг на годишнината от смъртта на моя приятел и колега Здравец Ламбрев, който беше един голям техничар и си отиде нелепо в първите, тежки години на "демокрацията"  !
dedenze.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/03/25/zdravec.716280







Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Народът умира от глад,
13.01.2016 17:14
страната ни пустее разрушена, а ти ни занимаваш с глупости!
цитирай
2. dedenze - Днес пак не си си пил хапчетата апостоле на умственото разстройство !
13.01.2016 17:20
В коментар на мой предишен постинг твърдеше, че българите са приказно богати, кое е вярното !? Страната действително пустее разрушена, но точно такива пишман демократи и ужасяващи превъртелки като тебе, я съсипаха и продължават да го правят! Аз тебе не искам да те занимавам, най малко да забавлявам, бях те помолил да не влизаш в моя сайт !
цитирай
3. freeoldmen - Отдавна се подозира, че важни открития
13.01.2016 18:47
са "на трупчета", за да може алчната сган, присвоила си
наследството на човечеството, да овладее и всички ресурси.

Силно се надявам да им излязат криви сметките.
цитирай
4. dedenze - Същото предполагам и аз freeoldmen !
13.01.2016 19:03
Не е възможно в рамките на 40 години да няма нови акумулатори и енергийни източници ! Пазят се с всички средства, защото това бързо ще прекрои целия свят и ще промени статуквото !
цитирай
5. danielita - Технокрация или научно-техническа интелигенция
13.01.2016 23:44
Не знам доколко тези понятия са идентични. Аз съм по-скоро за второто, (технокрация ми звучи повече като техническа администрация) Да, научно-техническата интелигенция беше набутана в ъгъла на обществото оше веднага след 10/11/89. Затова и много от нас емигрираха. Колкото пъти съм се опитваяла да кажа че в БГ е имало и наука и техника, толкова пъти се е намирало някой българин да ме обори. Иначе навсякаде по света ни признават и уважават. Техничарът, по принцип е скромен човек, мрази да спори и да парадира със знанията си. Винаги е зает и нямя време да се занимава с ръководни функции и политика. В никакъв случай обаче не е аполитичен - има идеи и ако някой му възложи, може да промени много неща. Само че никой не му възлага, защото той е и честен, с него няма далавера. Тогава какво- пак стигаме до революционната ситуация според дядо Маркс, ама има ли я, по скоро още НЕ.
Вечна му памет на Здравец. Дано се появят нови като него и тебе, Дед!
цитирай
6. dedenze - С основното съм съгласен danielita, но: !
14.01.2016 00:29
Термина научно-техническа интелигенция беше измислен в соца, но той не обхваща цялостното понятие свързано с технокрацията, по-скоро набляга на на научните и академични структури, пропуска самообразованите, но страстни любители на науката, експериментаторите, реалните приложници на научните знания, търсачите и нестандартно мислещите ! Тези с изпоцапаните и покъсани престилки, недояли, недоспали, без титли и признание, понякога са най-мощните двигатели на прогреса ! Като пример навремето се твърдеше усилено, че метода за леене с противоналягане с който Балевски стана академик, е създаден от негов, неизвестен асистент ! Цяла плеяда български "учени", партийни парашутисти, нагаждачи, не ставаха за нищо, не създадоха нищо, не отстояха нищо и се вляха в политиката и келепира след 1989 г.! Така че се придържам към думите техничар и технократ, които важат и за цялата човешка история, още когато науката не е била отделна и самостоятелна категория !
цитирай
7. kvg55 - Поздрави!
15.01.2016 00:42
Скоро не съм ви посещавал, а вие сте публикувал пост за плесените, за което Благодаря!.
Що се отнася до въпроса "Кой трябва да управлява света?", то това са учените - хуманитарни и природни. Мисля, че при комунизма това ще стане реалност.
Съвременните медии въобще не отразяват битието на трудещите се - било редови работници или учени, изобретатели. Това, заедно с откровените лъжи, които ни предлагат е големият им грях към обществото. Предпоследната картинка е трепач.
цитирай
8. dedenze - Благодаря kvg55 !
15.01.2016 01:01
Да при един реален комунизъм ще се случи, друг път няма, жалко, че няма да го видим !
Медиите, те отазяват живота в друга, измислена политически държава, която няма общо с действителността !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477328
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930