Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2013 16:30 - Искаме ли бъдеще за България (част 2)
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 4355 Коментари: 11 Гласове:
7

Последна промяна: 25.11.2013 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  

          Актуалността и интереса към темата ме кара да продължа, като обещах в предишния постинг, мотивира ме отчаянието и примирението на българина, бавно крачеш окован във вериги към  последния си ешафод. Благодаря на всички за коментарите и отношението към първата част на темата.
            Някои не са съгласни с по- мекия тон към средновековната част на турското ни робство, моя апел е да помислим какви са били международните отношения в това диво и сурово време. Да си припомним  за Василий ІІ садистично ослепил 14000 български войни ! Жертвите и броя на Кръстоносните походи ! Не изостават и българите, пиещи вино от черепа на Никифор, спретнали „възродителен процес” в 20 век.... За всички тези исторически неща, които не може да променим, не е нужна мъст и злоба, а интелигентна толерантност.
            По -интересно е отношението на част от имигрантите към България, за някои тя е само лош спомен и завръщането им може да бъде свързано единствено с търговия !? Точно те са еничари в зряла възраст с доброволен акт,  тогава е редно да  върнат всички държавни средства свързани с отглеждането, здравето и образованието, двойното им гражданство, трябва да бъде отнето ! В по- крупен мащаб, подобен пример дава Симеон Сакскобургготски, който се оттегли от политиката с държавен подарък от имоти за 170 милиона евро !? Върнатият от нас Цар, стана републикански премиер, затвори годни реактори в АЕЦ Козлодуй, доведе чуждите ЕРП –та и пр... действия с многомилиардни щети  за държавата !? Случаят е особено интересен исторически, съседните държави конфискуват имотите на бившите си монарси за нанесени щети и национални катастрофи, ние ги връщаме в реален размер с почит, песни и танци, малко по- късно, горко плачем и го лишаваме от властта, но облагите остават и се онаследяват ... !? Тук да включим и хората не получили помощ в чужбина от нашите консулства, посолства и служби. Мразят България, защото не се е погрижила за тях, за техните коли, здраве, имущество, трафик на наркотици и пр.... Административните, партийни чиновници от външните, сладки службици ги приравняват ,  отъждествяват и оприличават с България!? Един от големите мъже на 20 век, спасил човечеството от нова световна война, Джон Кенеди каза: „Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си.” Тези думи са повече от актуални днес за ограбената и поругана Родина !
           Най- голямата заблуда е, че моите постинги са в защита и помощ на някоя партия ! Че призовават към беззаконие и анархия, защото не харесвам европеизираната ни Конституция и закони ! Затова четете нататък, или отворете други мои постинги и всичко, ще ви стане ясно ! За да не си губите времето ако сте партийци, спрете да четете, защото считам че точно всички партии, нароени в прехода, са виновни за днешното състояние и трябва да бъдат отстранени от управлението на държвата , веднъж и завинаги !  Това не е лустрация и реванш, достойните българи сред тях пак ще бъдат избрани, издигнати, на тях ще се възложи възстановяването на държавата, но чрез друг, по- добър и прогресивен социален и държавен модел, изключващ мафията, келепира и далаверата ! Да се върна към темата, повечето хора искат и мечтаят за бъдеще на България, за достоен живот, работа с добро заплащане, качествено образование, здравеопазване, социална осигуреност и национално достойнство. В днешната ситуация и действителност, става все по- ясно, че партиите не могат да решат тежките проблеми, обратното, задълбочават ги. Затова ще се опитам да синтезирам какво е нужно , това е ново възраждане, както един от съблогърите точно се изрази! Промяната е свързана с НС, Конституцията и законите.
           Протестите и недоволството, формираха хиляди възможни и невъзможни искания и желания, излъчени от личните мечти и предпочитания. Първото на което трябва да се научим е да познаваме значимите и фундаментални неща, даже и да не ги поддържаме напълно, да се обединим около тях. Да забравим индивидуалното и да го оставим за спалнята и тоалетната. Демокрацията не е стока или услуга, която може да се купи и внесе отвън, да се наложи със силови методи и принуда! Тя е състояние на духа, формирано в борба, страдания и труд за по- добро общо бъдеще ! Ето по- важните, видими, разбираеми, отнасящи се до всички неща и желания :

 

 

          Избирателен закон
          Българинът не иска повече да гласува за партийни листи с кандидати подредени от партийните централи! Не иска, да гласува само с ДА за определена партия и цвят ! Не иска, гласуване по принуда, задължение и плащане! Иска, да има право да гласува с ДА, НЕ и въздържал се за всеки отделен кандидат . Иска, да има безплатно място, където да се запознае с биографията на кандидата с правото на цивилизован коментар и мнение. Мрази, телевизонните, вестникарски и билбордови, платени реклами, особено политическите ! Иска, право да издигат кандидати и граждански, неполитически сдружения от 1000  и повече души! Иска, право за електронно гласуване по интернет от къщи, клуба и други места ! Иска, пълен мажоритарен избор ! Иска, хората без средно образование под 65 годишна възраст да нямат право да гласуват ! Иска, нови 120 избирателни района на числен и териториален принцип !

 

 

            НС
            Числен състав 120 души ! В рамките на мандата, всяко партийно членство е замразено, няма групи на партиен принцип ! Заплащането на депутатите да е обвързано с минималната, работна заплата ! Да няма допълнителни заплащания за участие в комисии и пр... ! Всички днешни привилегии да бъдат отнети ! Имунитет да има само Правителството и Президента с ясна схема за неговото сваляне при нужда ! Всяка причинена щета на държавата и хората с действия или бездействие, да се персонализира и наказва с по- висока строгост на закона. Въпроси касаещи повечето българи да се решават с референдум с облекчени условия за провеждане, включително и електронно гласуване !

 

 

            Съдебна „независима” власт
            Тази власт има независима, своя мафия и корупция, тук се печелят големи пари, от тук се дърпат конците на политици и олигарси, ражда се безнаказаността и привилегиите на престъпниците. Липсата на обективност и ефективност, обезмисля всичко останало в личния и обществен живот на хората. Юристите създадоха „сладката и чудна” Конституция в която няма и един ред за отговорност и възмездие на политици и управляващи, но е пълна с права и привилегии !? Не е нужно да се открива топлата вода, да вземем опита на САЩ – съдебни заседатели, сумиране на наказанията по различните престъпления, смъртна присъда за изродите а не общонародна издръжка !

 

 

            Промишленост и селско стопанство
            Да се развива държавно производство с равни права и задължения, както частното, особено в сферата на масовото потребление , енергетиката, водоснабдяването, добива на кариерни материали, цветни и благородни метали! Решенията за създаване и контрола над тези производства да се извършва от експертни съвети към правителството, в случай на нужда с външни експерти при пълна прозрачност. Да се преразгледат концесиите и услугите предоставени на чуждестрани фирми, при липса на български частни, да станат държавни. Чуждестранните фирми създаващи брутен, вътрешен продукт и изнасящи стоки и услуги навън, печелещи за България, да се стимулират допълнително, да имат преференциални условия за работа. Условията за продажба на българска обработваема земя, да са преференциални за българите. Трансформацията и в друг тип земя да става с решение на НС, независимо, че може да е частна собственост. Традиционните названия и марки да са с държавна защита.

 

 

          Здравеопазване
          Здравната вноска да осигурява всички необходими средства за лечение и прегледи, консумативи, пансион и пр.... Допълнително заплащане да става само при лечение в чужбина. Извършването на излишни и спекулативни медицински действия да се криминализира и наказва строго, включително и грешките от некомпетентност и безхаберие. Рязко да се съкратят чиновниците в медицината !
             Спирам до тук, защото може да се пише с денонощия за хиляди предстоящи и важни неща като образование, наука, армия и пр.... Мисля, че това е достатъчно и илюстрира нуждата от ново възраждане и коренни изменения. Натрупаните проблеми са огромни и взаимосвързани като лавина. Тяхното решение може да стане само с общи усилия на всички българи. Днешните партии и новоизлюпените нови, даже да имат божествен състав и симпатизанти, не са в състояние да ги решат. Те ще се самобламират, оплюят и парализират, действие на което сме свидетели 24 години, а в последните месеци се пренесе и на улиците и площадите ! Единственият възможен, при това пълен консенсус, са техните привилегии, държавно заплащане, олигархични структури, присвояване, приятелси кръгове от лица и фирми, водещи до ликвидация на България ! Европа не може, не иска и няма да помогне, още по малко САЩ ! Трябва да си помогнем безпартийно сами, тогава и Господ ще ни помогне ! Само така може да осигурим бъдеще за България ! Как да стане това по законен и най- безболезнен начин в условията на днешната законова и базова действителност в следващия постинг !


image

 

 

   imageimage        

 





Гласувай:
7



1. staler - хубав буламач от ценни идеи и без...
25.11.2013 20:16
хубав буламач от ценни идеи и безумни пожелания.какво означава 100% мажоритарен вот в които кандидатите си замразили партииното членство?ще ти го разтълкувам защото ми се струва че сам не го разбираш---в лошия вариант:партии с традиции в конспирацията и притежаващи матер.ресурс като дпс и бсп ще замразят членството на кандидатите по места и с парите си и парт.дисциплина на електората им ще ги набутат в твоя парламент като 120 места няма даже да са им достатъчни....добрия /нереален/вариянт--влизат 120 честни,почтени ,обикновени българи и..?какво правят?всеки с своите полит.идеи и виждания--нещо като интернет форум за чесане на крастата в парлам .вариант,за които приемането на един само закон ще са нужни месеци.....друго безумство--емигрантите и имигрантите българи.изглежда не ти е известно че над 2.5 млн са траино или сезонно навън.и благодарение на тях бг все още го крета.официално около 800 млн евро чиста пара ежегодно влиза в кочината пряко в потребителското обръщение.неофициално,но реално цифрата е около 3 пъти по висока.....нещата са пределно по прости,няма нужда от никакви чудодеини институциални експерименти.нужно е изготвяне на конкретна полит.-иконом. програма от обществото,гражданите на бг,такива като теб и мен,с детаино описани цели,методи,средства и срокове,която да бъде наложена за изпълнение на която и да е на власт партия ,на които и да е парламент.
цитирай
2. dedenze - Благодаря за коментара staler!
25.11.2013 20:46
Конспирации са възможни и сигурно ще има, но ти сам си отговаряш, твърдейки че новите "120 честни и почтени българи" депутати в НС ще си чешат крастата вместо да работят !? Защо мислиш, че работата в НС, ще се запази като днешната, ще се изразява само в чисто партийна дейност и преразпределение на постната баница, генерация на закони оправдаващи и узаконяващи геноцида ? Разбираш ли колко сме деградирали с това псевдозаконотворчество и партийни параламентарни групи!? Големи творци се извъдихме в адаптиране на стари и известни престъпни хватки - незаконен внос, източване ДДС, имитация на услуги и работа !? Наясно съм с имигрантите, може би значително по-добре от вас, много от тях заслужават адмирации но аз говора за еничарите, има ли такива според теб и какво заслужават !? " Нужно е изготвяне на конкретна полит.-иконом.програма от обществото..... налогжена за изпълнение на която и да е власт " Е това вече е неизпълнимо, утопично и няма връзка с реализма и здравия разсъдък ! 24 години партиите не успяха да създадат обща цел и приоритет за България! Вие с граждани, може би протестиращи и недоволни ще го наложите ха, ха, ха !? Каде отиде буламачът за който говорите, моля най учтиво, мислете повече преди коментара и отричането, четете по- внимателно, защото не става дума за домашни животни, вкусове и моди ! Тук става дума за бъдещето на България !
цитирай
3. batogo - !!!:)))
26.11.2013 13:19
Бъдещето на България минава най-напред през основна промяна на манталитета и ценностите. Това студентите и голяма част от българските граждани вече са го разбрали и осъзнали. Когато разбралите и осъзналите тази проста истина станат повече от половината от обществото, успеят да направят качествено законодателство и да излъчат лидери, които да го изискат от което и да е управление, тогава в България ще се създаде реална демокрация и държавата ни ще има бъдеще. С овце, тарикати, роби и шмекери държава не се гради, според мен!
цитирай
4. dedenze - Прав си batogo ! Но-
26.11.2013 13:40
Това е естественият еволюционен път на всяка демокрация ! За да се реализира е нужно много време в нормално развитие ! Ние нямаме този лукс, тоталитаризма наложен отвън проми мозъците на много хора ! Години наред в две-три поколения активността, мисленето и личната изява, различията и протеста, се приемаха за лоши и престъпни неща. Днес тази инерция в мисленето се ползува за ликвидация на България ! Нямаме време за обучение и формиране на "гражданско" самосъзнание, манталитет и ценности. Това трябва да се върши бързо в движение, по пътя на спасението и то с активната работа на всички здравомислещи хора !
Даже много, някъде необратимо, сме закъснели, вижте в ръцете на кого са концесиите, медиите, комуникациите, банките, магазините, енергията, водата... !
Къде са българите и държавата !?
цитирай
5. batogo - !!!:)))Поздрав!
26.11.2013 18:43
Всеки процес, всяко явление има технологично време... Всеки плод иска слънчева светлина, вода и време, за да узрее и стане вкусен, годен и полезен... Демокрацията е много вкусен и полезен плод, но тя е като нара - всяко отделно зърно трябва да узрее, за да стане годен целия плод... С недозрели умове, сърца и идеи не се гради реална демокрация, тя става кисела, горчива, или направо гнила и уродлива, като нашата... След 9.9.1944г. у нас беше изградена изцяло уродлива държава по съветски модел, базирана върху безогледна експлоатация, страх и измама. Тази държава създаде закони, отнемащи елементарните човешки права на гражданите си, давайки привилегии на партийната номенклатура от посредствени натегачи. Създаде предприятия, трупащи огромни дългове, въпреки евтината работна ръка. Тази измислена държава продължава да съществува и днес. И преди и сега тя се крепи от Москва и убива българската нация... Преди се крепеше от СИВ и Варшавския договор... След разпада на тази бутафорна система, държавата остана в ръцете на същите болни мозъци, които тръгнаха да се правят на демократи... До ден днешен се радваме на великите им постижения в икономиката и социалната политика, които доведоха народа до просешка тояга.
Това недвусмислено доказа, че държавата не може и не трябва да бъде стопанин, защото е разграден двор за политиците и мафията / най-пресен пример е НЕК, която дължи вече близо три милиарда /. Държавните предприятия са просто удобен параван за източване на държавната хазна... Хората, работещи в тях не получават с месеци заплатите си, за разлика от онези, работещи в частните компании, особено чуждите... А законодателството ни е неизчерпаем източник на привилегии за богатите престъпници / политици, олигарси, мафиоти / които пълнят гушата на съдебната система, творяща законите, унищожаващи всяка инициатива на българските граждани. Затова българите емигрират, затова искат оставка, затова висшите магистрати трябва да се избират заедно с депутатите, а не да се назначават...
цитирай
6. dedenze - Не бива всичко да се отрича и изхвърля даже и от времето на соца batogo !
26.11.2013 19:35
Тогава Бай Тошо каза, че държавата е лош стопанин и папагалите го повтаят до днес, опитващи се да внушат, че само частната собственост и инициатива е читава ! Това е грешно схващане и тук е обяснено по- подробно :
http://dedenze.blog.bg/history/2013/04/16/shto-e-dyrjaven-kapitalizym.1101299
Прочети и вътрешната препратка към списание Геополитика !
Но всичко това е валидно за нормални държави управлявани от нормални партии, а не от мафии!
цитирай
7. staler - струва ми се че не си ме разбрал. по ...
27.11.2013 03:48
струва ми се че не си ме разбрал.по какъв критерии ще бъдат избрани твоите депутати?да предположим/утопично/--по това че са честни,морални,родолюбиви и т.н.....и?това достатъчно ли е за да са ефективни като наи важен орган в управлението на страната?очевидно не,защото пет честни човека могат да имат пет различни и то погрешни, виждания по даден важен въпрос.логиката на демокр.полит.избор е точно обратната----избират се кандидати които подкрепят определена полит.платформа отговаряща на наи широкия кръг от обществото т.е. първо трябва да има изработена такава програма,второ да има достоини кандидати които я припознават и подкрепят и трето тези кандидати да спечелят изборите и да влезат в парламента за да я изпълнят.в норм.страни това се прави от полит.партии.доколкото у нас норм,полит.партии изразяващи определен общ.интерес няма/всички са представители на полит.мафия/е очевидноче въпросната програма трябва да се изработи от обикнов.граждани организирани неформално.колкото до песимизма ти че която и да е управляваща партия не може да бъде притисната да следва такава програма,мисля че грешиш---виждаш как 200-300 човека без никакво конкретно искане /освен оставка/ блокират до голяма степен полит.деиствия на управляващите.какво щеше да бъде ако да кажем 20 000 ежедневно са пред н.с.с дадено конкретно,изпълнимо искане?
цитирай
8. batogo - !!!:)))Поздрав, dedenze!
27.11.2013 07:13
Снощи нямах време, затова само нахвърлих някои неща и не можах да изкажа позитивното си отношение към по-голямата част от твоите препоръки за корекция на държавното управление. Но ще споделя нещата, с които не съм съгласен, защото може да са ви от полза... Според мен от времето на соца едно от малкото ценни неща, които не са за изхвърляне, са извлечените от по-будните и свободолюбиви българи поуки и направените от тях изводи, които могат да бъдат в полза за изграждането на реална демокрация и работеща в интерес на своите граждани държава...
Когато говоря за държавата като лош стопанин, имам предвид нашата държава, която е продукт на уродлив манталитет, задкулисни гео-политически игри и продажна безхарактерност. Тя продължава да задълбочава уродливите си функции като сключва неизгодни договори и концесии, създава неадекватни закони, узаконява грабежите на политическия и стопански елит, не зачита мнението на гражданското общество, изпраща тежковъоръжени жандармеристи да бият недоволните от управлението, рекетира дребния и средния бизнес, вместо да го стимулира... Изобщо държавата ни се държи като мафиотска структура и Е мафиотска структура, която никога няма да тръгне срещу себе си, като приеме проектираните от вас промени. Тя, тази кочина, трябва да бъде разрушена, защото върви срещу интересите, просперитета и благоденствието на своите граждани и на нейно място да бъде изградена държава от хора с характер, воля и демократично, държавническо мислене, които да работят за просперитета и достойнството на обществото.
Не съм съгласен с отношението ви към емигрантите. Враговете на България не са те, а управляващите държавата. Емигрантите са най-сериозните спонсори на нашенската болна икономика с трите милиарда, които годишно изпращат на бедните си роднини, за да свързват двата края.
Относно съдебната власт, предлагам висшите магистрати да се избират пряко от народа, както парламентаристите, за да носи и тази "независима" власт отговорност пред избирателите си.
Ползотворен, творчески ден!
цитирай
9. dedenze - Реакцията, протестите на хората са повече от важни staler !
27.11.2013 15:50
Но те не са достатъчни за капитални, възрожденски промени, лесно могат да се парират и заглушат при това напълно законно! Промяната трабва да стане в морала и манталитета на избраниците, като критерия за избор е само един - хора готови да работят за интересите на България, независимо от личния, частен интерес !Истински народни избраници, а не партийно подредени хора, ако членувате в дадена партия съм 100% сигерен, че напълно не познавате голяма част от хората в листата за НС, какво да говорим за симпатизанте и обикновения човек !?. Ескпертни знания не са задължителни (те такива нямат и сега), затова има пари предвидени за наши и чужди експерти ! Да трябва да има обща програма за зействие, това изисква пълен консенсос, който при днешните партии е невъзможен даже и по въпроси за националната сигурност ! Прочетете част 3 там нещата са обяснени по- ясно и точно !
цитирай
10. dedenze - Благодаря batogo, синтезирано вашия коментар може да се каже и така:
27.11.2013 15:59
Високи изисквания към НС и избраниците, край на частните интереси ! Усърден и прозрачен труд и грижа за държавата и хората при ясни цели и програма ! Край на мафията и олигархията, персонална, ефективна отговорност !
цитирай
11. batogo - !!!:)))Поздрав!
27.11.2013 16:16
Може да се каже, че общо взето се разбираме добре... Радвам се, че попаднах на интересен творец и блогър, когото с интерес ще чета. Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468050
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031