Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2012 15:38 - Реставрация на Тошковизма или комунизма ?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 2102 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 09.10.2012 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


            Въпроса явно е риторичен, защото до днес, никъде по света не е имало обществен строй близък до идеите на комунизма. Най – близко са били толстоистките комуни и еврейските кибуци, базирани основно на религиозни вярвания. Създаването на комунистическо общество изисква високи знания, самосъзнание, самокритичност и лишения от наследствени блага, притежание и експлоатация. В сегашният етап на развитие и умствени способности, този строй е все още в сферата на утопията. Научните фантасти и футуролози обаче го приемат като реално бъдеще и начин за оцеляване на човечеството. Реализацията му може да стане само в условията на пълна, пряка демокрация, като най- близък, но недостатъчен пример е Щвейцарското държавно устройство. Недостатъка там е частната, финансова собственост и огромната разлика в притежанието на благата. Намесят ли се партии, кланове, движения, сдружения винаги под една или друга форма се стига до тоталитарна държава с имитационна демокрация. Реално ние сме в такава ситуация.
            Тоталитарната държава се характеризира с управление на вожд и една негова партия. Всички структури са му пряко или коствено подчинени, включително и медиите. Който е живял и работил по Тошово време, напълно разбира за какво става дума. Подобна система е основа на фашизма и кратко е описана тук:

 

http://dedenze.blog.bg/politika/2011/04/21/kak-se-stava-fashist.733171

 

По подробно е описана в книгата „Фашизмът” на Президента Жельо Желев.
          Трябва ясно да се отбележи, че за по- слаби и неразвити страни, при добри качества на „вожда”, подобен строй е полезен и осигурява по-голяма справедливост на разпределението и общодържавни резултати, по- ниско лично облагодетелствуване, по- голяма обща справедливост. Днес подобен пример дава Президента на Венецуела – Уго Чавес. Повече от 15 години в условия на икономическата и политическа обсада от страна на САЩ, успешно защитава националните и НАРОДНИ интереси. За него гласуват и дават доверието си над 50% от хората. Той е крайно неудобен за имперските интереси на САЩ, МВФ и пр.... Десетки са документираните опити за преврат и покушения срещу него. Народите много лесно оценяват кой е истинският „вожд” и успешен държавник, първото нещо е личното и семейно облагодетелствуване по време на управлението. Това е общият признак по който се познават, разграничават и остават в историята !
          Та да се върнем в нашата действителност. От 9,4 милиона станахме 7 милиона, цвета на нацията напусна България. Вече ни напускат и циганите, защото техният, безгрижен, чергарски начин на живот, изисква по – богата държава. Работоспособните да приемем че са 4,5 милиона, официално 12% са безработни с тенденция към увеличение. В много отрасли вече внасяме квалифицирани кадри. Новозавършилите, особено инженерните специалности, търсят работа и реализация само в чужбина. По размер на доходи, пенсии и социални осигуровки сме последни в Европа, че вече и в Африка !? Така се роди носталгията и реалната, народна оценка на Тошковизма. Това се случва, защото максимум 30 – 40 хиляди души с различна, партийна принадлежност с еничерска психика завладяха и преразпределиха държавната собственост. Създадоха Конституция и законова база, гарантираща безнаказаност на ликвидацията и грабежа. В основата на всичко стои въпроса за собствеността.
           Във всички цивилизовани общества, общата, народна, държавна собственост е на почит и уважение, защото е създадена с колективни усилия, лишения, данъци и пр..., тя се охранява и съхранява с по- висока строгост на закона. Стратезите на прехода, „стратегическите” съветници и нашите родни маши, решиха да раздържавят всичко и да го направят частно, ако е възможно за една нощ. Към 1989 г., започвайки от складовата наличност на стоки и материали, сграден фонд, машини и съоръжения, земя и пр..., всичко беше точно и ясно остойностено и описано. Къде са тези документи, защо не са в медийното пространство, причината е много проста, защото ще се види, че дълга на България от 10 милиарда, може да се покрие само от складовата наличност на суровини !? Обратното, всичко беше умишлено разграбено, умаловажено и обезценено, предстоеше дива и престъпна приватизация, реституция и пр.... Забележете, че първи се приватизираха печелившите държавни производства с добър, утвърден, международен пазар – фармацевтика, козметика .... Срива на търговските отношения в соц. лагера, неизпълнението на договорен износ и доставки бе приписан като икономическа катастрофа, предизвикана от Тодор Живков и БКП. Никой не посмя да каже, че базовият виновник за хаоса бе Горбачов и неговата, ликвидационна политика. Просто казано той продаде соц. лагера за жълти стотинки. Сега 80 годишното, селско дете от с. Приволная си живее щастливо с някаква богата „принцеса” и даже защитава Пуси Райот. Народа  го нарича приятелски „голямото племпало” и не изпитва топли чувства към него.  Промяната все пак беше нужна, соц. експеримента се оказа неперспективен и водещ до застой в развитието. Основната грешка, при военен паритет се състоеше в това, че не се извърши производствена интеграция на годните за пазарна икономика производства на соц. лагера. Обратното пристъпи се към разделение и ликвидация, геноцид, което обезмисли и лиши от работа и перспектива милиони хора от бившите соц. страни. СССР пострада сравнително по-малко, продавайки до днес странно приватизирани, суровинни богатства. От 10 и повече години беше ясно, че това ще се случи, за лидерите на БКП.  Живков прави опит за интеграция с ГФР  и  излизане от Варшавския договор!? Това, което не очакваха обикновените хора, че всичко ще стане с пладнежки грабеж и ликвидация на нация и държава. Нерентабилните производства бяха оставени държавни за десерт, като политически пример, колко е лошо държавното управление на промишлеността. Най – после фалираха и Кремиковци с песни и танци, сега купуваме листова стомана, тръби и пр... на 3-4 пъти по висока цена !? Предстои продажбата на БДЖ, защото за 23 години, никой не пожела да спре гигантските, ежедневни кражби  !?
             В телевизионни и други изяви един от „стратезите” на прехода, участник в най- страшните грабежи и разпродажби, създаването на плана „Ран- Ът”, любимец на Андрей Луканов, синият „свръхлидер” Иван Костов в менторска поза, обяснява фалита на социализма у нас. Предупреждава, че започва реставрация на тоталитаризма. Подвежда хората с твърдения, че в социализма едва ли е имало промишленост и развитие, безсрамно и единствено за положителен приема периода на на управление на ОДС, независимо от факта, че народа погреба синия цвят, като символ на корупция, разруха и унищожение. В персоналната икономика той е специалист, но в обществената не. По време на неговото управление е извършена най- голямата, пагубна за българите приватизация, разпродажба и ликвидация на общата собственост на смешни цени, увеличен е държавния дълг. Страхът е голям, ако се стигне до тоталитарно управление и начело на държавата застане един, честен човек, лагера в Белене реставриран по изискванията на ЕС, трябва отново да заработи. Хиляди пъти „елегантно и завоалирано” е казвал, че българите са прости и неинтелигентни и те не бива да решават никакви въпроси. Въпросите ще решават тези богопомазани, богати 5- 10 % политици и приятелски кръгове!? Даже се опитва да внуши от последна, „компетентна” инстанция, че референдума за Белене е противоконституционен, че енергията ще бъде 3 пъти по- скъпа и пр.... Политически спестява въпроса, колко пъти по скъпа енергия, ще плащаме ако няма Белене и разчитаме на частните ТЕЦ и ВЕИ !? Отделих му много думи, с интерес чакам да видя с кого ще се обедини, за да влезе за пореден път в политическата хранилка на новото Народно събрание, с максимална пенсия от 770 лева няма да оживее физически, ако не е сложил нещо настрани !?
             Българите са склонни за тоталитарни схеми на управление, стига общото икономическо и социално състояние да се повиши. Ние даже направихме бившият си цар – министър председател, за жалост с лош край. Едно нещо обаче се пропуска в схемата и това Иван Костов отлично го знае, за разлика от Бойко Борисов, че да има успешно, тоталитарно управление, тип Тодор Живков, е нужна държавна, производствена, печаливша собственост! Докъто държавата разчита на приходи само от данъци, акцизи и мита , нещата са напълно обречени на крах, бедност и геноцид ! Има ли някой честен политик, който да опише и обясни на простите хора, защо печеливши неща, не трябва да са държавна собственост като телекомуникации, енергодобив и разпределение, водоснабдяване, фармацевтика, кариерни материали и пр... !? Това далеч не е свързано с тоталитарно управление, пряката демокрация напълно го изисква. В много страни държавното е 40 – 60 %, с ниска безработица даже и в кризисни условия. Каква е защитата на родното производство, при плодородна и уникална земя и климат, внасяме основните хранителни продукти, защо !? За какви частни инициативи и средна класа става дума, когато пуснахте в България безвъзмездно, банки, „разпределители”, оператори, медии, търговски акули и проиводители на евтини, еднодневни стоки, предоставихте безплатно военни бази и пр......Възможно ли е при 50% от населението, живеещо под прага на бедността, нямащо работа и бъдеще, да се хвалиш с нещо, да рекламираш т.н. технологични центрове !? Скоро за да гледаме ефирна телевизия трябва да дадем по 50 - 100 лева за приставки, явно пак се "грижат" за нас, простите, електорални единици !?
             С едно изречение – ЗАЩОТО в България, моделът на държавно устройство е неправилен и сбъркан, подобно на поговорката „Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак !?” Време е да спрете да подценявате и унищожавате нашия, изстрадал народ, както съумя да се преброи „електронно”, така може да ви издуха реално от историята си !

 

image

image

image

image



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balgarski7vinarki - komuni,kibuzi,tabori....
08.10.2012 16:01
vse edin kjup.
Vsi4ko idva ot skromnostta i intelekta na upravljavashtitre, razbira se i ot aparata za pravosqdie i opazvane na reda i spokoistvieto za normalnia jivot.
цитирай
2. dedenze - Вярно balgarski7vinarki за цивилизованите държави !
08.10.2012 16:50
Но когато нямат скромност и интелект? Когато са регистрирали над 500 партии за 7 милионна България, когато са си направили "законна" безнаказаност и липса на един ред техни задължения в Конституцията, а само права ? Когато са поставили непреодолими законови препятствия за мажоритарен безпартиен избор и референдуми, какво става с т.н. нормален живот ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467912
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031