Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 16:53 - Край на цивилизацията !?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 3896 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 01.08.2012 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

          В рамките на един човешки живот, малцина могат да видят и оценят пътя на развитие, да осмислят последиците за цивилизацията. Произлизайки от животинският свят, все още инстинктите надделяват над разума и имат гибелни последици. Основните, показателни фактори са:
            -  Развитието на потребителска „култура”. – По този начин бързо и хищнически се изразходват и прахосват ресурсите на планетата. Умствения и технологичен потенциал се насочва в производство на нежизнено важни неща, основно свързани с удоволствия и забавления, битови улеснения. Това определено води до обездвижване и наднормено тегло, отказ от обучение и знания, превръщане на труда в монотонен, нежелан процес, единствено свързан с получаването на пари. Изследователският и научен интерес, не носеш материални придобивки, става ненужен и непривлекетелен с което се влиза в регреса и застоя на развитието. Изчезват и не се развиват жизнено важни сфери на науката, появяват се икономически кризи, безработица и безпътица. Нарушава се природният, екологичен баланс, появяват се нови болести и форми на масово унищожение. Прехвалената т.н. пазарна икономика, изгуби елемента на пазарност. Днешните финансово- промишлени монополи, управляват света и го поделят договорено помежду си, няма незаети, печеливши места и ниши. Започна фалшива глобализация, като за морално- етична база се използува американския, потребителски, имперски модел и желание за икономическо завладяване на света, превръщането му в единен общ пазар. Това е крайно опасна тенденция, която само може да ускори ликвидацията и деформацията на човечеството. Същевременно глобализацията е крайно нужна, но в друга насока, като човешкото мислене и ценности, здравеопазване и образование, общи правила, етически норми и култура, екология и грижа за планетата.  
            - Безразборното размножаване. – Проблем с тежки последици за всички, когато това се прави, само на основа на животинският инстинкт. Сега сме 7 милиарда, прогнозите до 50 години да достигнем 30 милиарда. Въпроса е какви ще бъдат ресурсите на планетата тогава, едно е ясно, фосилните горива ще бъдат изчерпани, а заместителите им ще бъдат многократно по скъпи !? Проблем ще бъдат вода, храна, жилища и пр.... Реално ще се стигне пак до унищожителни войни, геноцид и масово изтребление с „модерни” средства. Ето още един важен въпрос към истинската глобализация – разрешителен режим и правила за създаване и отглеждане на деца. В съвременният свят, това не може да бъде хаотично и безотговорно, в противен случай ще се появи расово и териториално деление на хората, източник на война, омраза и противопоставяне.
           - „Величието” и неотменността на частната собственост и личните възможности. – Това е най- трудно преодолимият  инстинкт, подхранван и рекламиран столетия, от господстващата система на капитала. Принципа е, че моят дом и семейство е единственият смисъл, цел и ценност в живота. Несъстоятелността на твърденията лъсват при всяко природно бедствие. Помощ, помагайте, възстановете ми частната собственост и хората помагат, защото дълбоко в себе си имат заложена генетична необходимост да живеят в общност, взаимопомощ, а не индивидуално. Добрите научно- технически постижения, изделия и стоки са плод на колективен труд, индивидуален е само интимния живот и тоалета ! Хората се различават помежду си, имат различни знания, умения и визия, но богатството не може да бъде техен, единствен измерител. С частен самолет да се разхождаш, ако си простак и боклук, такъв ще си умреш!? Днес в съвременният свят, явно е напълно объркана, системата за оценка на човешките качества, постижения и значимост, модела на обществен живот.
            Всичко което се случва, води за съжаление до песимизъм и безизходица. Нарастват престъпленията, тероризма, отказа от безмислен живот, насилствено и недостатъчно се учи и усъвършенствува, хората не общуват и се крият във виртуалното пространство. Почти никой не работи и мисли за сигурността и бъдещето на Земята. Международните организации се занимават, зависят и обслужват чисто икономически въпроси и апетити, дават разрешителни за нови войни, „омиротворяване” и „демократизация” , без даже да формулират значението и смисъла на тези понятия. Те не работят за оцеляването и нужната, истинска глобализация на хората и човешките добродетели. Само един, по- голям астероид, вулкан, и пр..., може да унищожи живота на Земята, за сега имаме луд късмет, но до кога !? Всички напълно КОЛЕКТИВНО, ще загинат, бедни и богати, правоверни и кривоверни, частни собственици и роби. Хиляди години след това, други цивилизации ще правят археологически разкопки и ще се чудят, какви са тези листчета в бункери и метални трезори, за какво са служили на изчезналите древни!? Все пак лъч на надежда има, светът вече е свързан информационно, много хора оценяват опасността и грешният път на развитие. Нужно е да се обединят и дадат отпор на неправилната, сбъркана, наложена система, защото ако това не се случи, идва краят и на нашата цивилизация !

 

 

           imageimage

 







Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. goran - Цивилизация ли бе да я опишеш!! - Разровиш ли я ще мирише ...
03.08.2012 19:18
Въпроса е какво ще стане после?
цитирай
2. dedenze - Със сигурност може да се каже само едно
03.08.2012 20:02
Във Вселената, с нас и без нас, нищо няма да се промени .
цитирай
3. goran - Не се знае
04.08.2012 08:06
Щом ни има :)
цитирай
4. djani - Чудесен материал.
04.08.2012 08:43
И аз, също вече деденце, си задавам тезивъпроси. Наистина ни е налегнал самоубийствен синдром и поне в близко бъдеще няма отърване от него. Светът здраво е оплетен в мрежата на глобалистите. Може би частичен катаклизъм би освестил човечеството. Но тежко им на тези в епицентъра му...
цитирай
5. dedenze - Катаклизмите djani вече се случват
04.08.2012 15:34
Но не помагат в освестването, "мойто- твоито" е по силно, забавлението и безгрижието също. Ужаса се намира в деформацията на ценностната система, по рано имаше поне глинен колос - религиите и божите заповеди сега има само пари.!?
цитирай
6. dedenze - Има ни Горане.
04.08.2012 15:43
Явно имаме и шанс за успех, тъжно е да го пропилеем от алчност и слабоумие.
цитирай
7. staler - природата, господ. . или както и...
08.08.2012 01:47
природата,господ ..или както искаш го наречи си знае работата.няма да мине много време и земята ще се отръска като кончето кога го накацат много мухи около и под опашката.ще изчезнат цели брегови ивици,градове като ню иорк,маями,лос анджелес,шанхаи,амстердам,ливърпул.....напъните на т.н. световен елит ще се сринат нещастни,незначителни и жалки и изпод развалините оцелелите ще започнат поредния несполучлив опит на човеците да сътворят нещо що годе смислено.
цитирай
8. dedenze - Възможно и така да стане staler
08.08.2012 03:01
Но много ми се ще, човеците да успеят и направят нещо по - смислено, иначе самия живот е безмислен, а това вече не е вярно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478705
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930