Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 20:01 - Чудовището комунизъм ?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 8137 Коментари: 17 Гласове:
10

Последна промяна: 28.02.2012 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

             В света останаха няколко държави с обществен строй, базиран на комунистическата идеология – Северна Корея, Куба, Китай.... Политолозите спорят, че в Китай нещата са на друга, почти непонятна основа ? Минаха повече от 22 години след смяната на строя в бившия соц. лагер, както и названията на някои държави, свързани с това. Обективната историческа истина, все още не се е появила, не е дала безпристрастна оценка на събитията. Това води до страдания, омраза и конфронтация между хората на политическа основа, до масов опит за прикриване на престъпления и отклоняване на общественото мнение в грешната посока.
            Комунизмът е ЗАПАДНА идеология, проповядваща - равенство между хората, безкласово общество при обща собственост над природните богатства и средствата за производство, премахване на наемния труд. В основата на тази идеология стои икономическата и философска теория на Карл Маркс в която се доказва, че развитието на капитала и неговото окрупняване ще доведе до излишък на материални блага и възможност да се въведе нов принцип на разпределение „ От всеки според възможностите, на всеки според потребностите”. Когато това настъпи, ще преобладава по волята на болшинството хора, едновременно в целия свят. До днес това е една, примамлива, хуманна идеология, базирана на разума и мечтите на цивилизацията, единствен опонент и друга възможност, противопоставяща се на днешния капитализъм.

 http://dedenze.blog.bg/politika/2011/09/15/alo-kapitalistite-nakyde.820247

 

          Като изключим някои малки общества, комуни, тази идеология и този обществен строй не е реализиран никога и никъде ! Човечеството изостава в съзнателната оценка на битието, мисленето е консервативно в многолетна, наложена схема ! Хората не могат да прекрачат със силата на разума, инстинктите за самосъхранение, лично благоденствие, лично оцеляване, лична значимост, онаследяване и пр....
         След Първата световна война, сред разрухата, мизерията и гладът се раждат водачи, които проповядват, че комунизма може да победи в една, отделна държава. Ленин с поддръжката на най- бедните и угнетени руснаци и изтощените от дългата война войници, завзема властта с голяма, западна, финансова помощ и създава СССР. Утвърждава се несъстоятелната доктрина за „диктатура на пролетариата” и започва невиждано строителство, преустройство и военизиране на страната. Научно – техническата интелигенция е принудена да твори в „затворени” градове и военни условия. Международните привърженици на комунистическата идеология се обединяват в Коминтерн през 1919 г. по инициатива на Ленин. Всичко това се заплати с цената на много жертви, насилие и ликвидация на опозицията в подобна степен е ставало и при други обществени строеве, революции, преходи  и пр.... За сметка на по- ниският битов стандарт на живот и много, целенасочена  работа и природни богатства, СССР става водеща световна сила, бори се за образец на подръжание. След ВСВ се ражда и соц. лагера като стъпка към победа на комунистическите идеи в целия свят и надпреварата във всички сфери на техниката и промишлеността започва. Базирано теорията на Маркс, че е нужен преходен период за изграждане на ново, човешко съзнание, държавите се обявават като развиващи се социалистически. Развитието за съжаление тръгва в друга, неправилна посока, доста по- различна от комунистическата идеология и по- близка до националсоциализма и фашизма.

http://dedenze.blog.bg/politika/2011/04/21/kak-se-stava-fashist.733171

 

         Общественият строй, в който се твърдеше, че се полагаг основите на комунизма се изроди в еднолична власт, диктатура и плутокрация. Пряката демокрация, която логично подхождаше на пътя към комунизъм, бе заменена с еднопартийно, централизирано ръководство. Хиляди идейни и честни комунисти, несъгласни и борещи се против деформациите на идеята, бяха употребени и физически унищожени. С ликвидацията на соц. лагера, се сложи край на това, но малко хора се опитаха да анализират причините за злото. Да разберат, че комунистическата идеология не е виновна ! Виновни са хората и лидерите, които под нейното име и знаме извършиха редица престъпления и извратиха идеята. Ролята на личният фактор и народопсихологията са много големи, това явно се вижда от съществените разлики  в отделните соц. страни. В Югославия имаше частно производство и право за работа и свободно предвижване по- целия свят. В Унгария и Полша, земеделието беше само частно и пр.... Много от допуснатите грешки бяха официално признати и отстранени, още преди ликвидацията на соц. лагера, от самите „комунистически” партии. Когато опасността от реставрация на соц. лагера премина,  навсякъде се „родиха” критици и активни „демократи”, които странно защо, са се крили десетки години. Много от тях са бивши ръководни кадри на компартийте, службите за сигурност (ДС), хора пряко свързани с тоталитарната власт, преподаватели, професори и пр....Тук е описан състава и елита на нашето общество, преди 22 години, когато стартира прехода:

 http://dedenze.blog.bg/politika/2011/02/26/etimologiia-na-syvremennite-nashi-politici.694540

 

            Визитката и паролата  за модерен, успял, днешен политик трябва да съдържа, антикомунист – демократ, нещо като чист ариец.!? Заблудата стигна до там, че се иска и прилага забрана за проповядване на комунистическата идеология, търси се обща вина, даже и идейна принадлежност към партия. Думата комунист стана обидна, носеща заряда на най- страшните престъпления и пълна „заслуга” за днешното състояние на държавата. Не се отчитат историческите обстоятелства и възможности. Обвинителите стигат до хистерия, демонизиране и делириум, не признават очевидни, добри неща, неуспорими факти и доказателства от близкото минало. Умишлено унищожават, статистическа и стопанска информация, манипулират новото поколение. Разбира се, че в НРБ имаше много престъпления, включително и политически! Съдебните дела, над членове на ПБ и ЦК на БКП, търсенето на сметки по западни банки, претърпяха пълен провал, ставайки за смях пред света. Истинските крадци и престъпници, нагаждачи, без вяра в комунистическите идеи, намърдали се по импекси, комитети, стопански обединения, доносници и пр... въобще не бяха разкрити и съдени. Голяма част от тях формира новата, днешна, многоцветна, политическа класа. Като пример във „Великото” народно събрание, ковач на днешната Конституция и закони 187 души са били сътрудници на ДС. Трябва да се отбележи и направи разлика, т.н. сътрудници в повечето случаи са по опасни, от самите служещи в рамките на ДС, с доносите и угодничеството за пари, безсрамно са решавали съдбите на стотици хора, разчиствали са лични сметки ! Крайно време е да се разбере, че отговорността е лична и всеки трябва лично с факти и доказателства да отговаря за конкретните си действия!
          Новите управляващи, в последните 22 години, извършиха безнаказано престъпления, многократно надвишаващи извършените в периода 1944 – 1989 г. Доведоха 90 % от  българите до просешка тояга, изгониха икономически над 2 милиона млади хора.

http://dedenze.blog.bg/politika/2011/07/02/genocid.775522

 

         Затова, когато говорим за комунистическа идеология, целяща общочовешки просперитет, свобода и права, трябва да бъдем особено внимателни и то днес, когато берем първите гнили и фалшиви „плодове” на капитализма . Модата и илюзиите ще отминат, остават хората и техните дела за Родината. Блянуваната, родна „демокрация” (народовластие) се оказа поредния голям и цветен балон, радващ невръстни деца. Статистиката ясно показва, че Маркс е един от най- четените автори, хората по цял свят негодуват срещу зверската експлоатация и капиталистическите порядки, подмяната на общочовешките ценности. В романите на писателите научни фантасти и футуролозите, комунизма присъствува с пълна и основна сила и защо ли !?



image

image

image

В наивната песничка се пее "Комунизмът си отива" , а какво идва ? Или това не е важно !?





Гласувай:
10



1. raders - Бе споменато от самият автор, че не ...
27.02.2012 20:42
Бе споменато от самият автор, че не се взема под внимание човешкия фактор. Това значи че този строй /комунизма/ е възможен само за идеализирано общество - нещо като мравуняк и никак не подхожда за човечеството /поне понастоящем/. Защото човечеството не може да се програмира /то не е мравуняк/ и хората са толкова различни като възможности и като характери, че самата дума "равенство" звучи доволно фалшиво. Какво значи равенство между трудолюбивия човек и негодника, особено когато ползват еднакви прерогативи? Какво значи равенство между честния човек и вагабонтина, особено, когато вагабонтина е на власт, което се случва най-често? Тоест, пренебрегва се субективния фактор, което значи че това нещо комунизма е примамлива идея, но невъзможна реализация. Не напразно френският писател и бивш комунист Жан Пол Сартър проповядва: "Който не е бил комунист до 30 години, значи няма сърце, а който е комунист след 30 години, значи няма акъл..." /има се предвид убеден комунист, а не нагаждач/ Коментарът е излишен.
цитирай
2. oposin21 - Комунизмът е наи-добрата форма на ...
27.02.2012 20:47
Комунизмът е наи-добрата форма на управление измислена от човека и като такава е несъвършенна и трудно приложима заради користолюбието на човека и липсата на силен стимул за равенство както например религията
цитирай
3. tomcat2 - Много добре написано!
27.02.2012 21:38
Много добре написано!
цитирай
4. dedenze - Това от което се опасяваш raders просто не е вярно и е пропаганден трик.
27.02.2012 21:39
Никой, никъде и никога не е казъл, че комунизма е общесто без правила етика и морал. Това е опростенческо мислене. Хората няма да са щамповани, еднакви и ще отговарят за действията и престъпленията си. Разликата между тях, няма да се основава на днешният критерий - количество на притежаваните пари, а на съвсем други общочовешки неща, тук има един възможен вариант:
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/09/18/diktatura-ili-demokraciia.821695
Разбира се хората тепърва ще предлагат и осмислят формите и устройството на бъдещето в филмите от поредицата " Духът на времето" също е показан един вариант на бъдещето !
цитирай
5. dedenze - Прав си oposin21, но ти разглеждаш нещата като замразени и неразвиващи се, особено умствените възможности! !
27.02.2012 21:42
Ако действително останат такива следва - деградация и гибел !
цитирай
6. dedenze - Благодаря tomcat2 !
27.02.2012 21:44
Ужасно много работа се иска, докъто хората осъзнаят, че това е пътят !
цитирай
7. juliannikolov - Хубав постинг, благодаря!
28.02.2012 14:17
Ето и един много полезен линк (на руски език) за социализма и частното предприемачество:

http://stalin-ist.livejournal.com/318752.html
цитирай
8. dedenze - Благодаря juliannikolov и аз за оценката!
28.02.2012 15:51
С интерес прочетох, не знаех за това. При Ленин, също има подобно нещо основно в селското стопанство - НЕП. Трудно се създава ново общество, явно с много проби и грешки. А човешкия фактор и възможности са решаващи !
цитирай
9. zaw12929 - дОПЪЛВАТЕ И ГО ЗАБИХТЕ В ГТЕШНАТА ПОСОКА.
29.02.2012 06:20
[quote=raders]Бе споменато от самият автор, че не се взема под внимание човешкия фактор. Това значи че този строй /комунизма/ е възможен само за идеализирано общество - нещо като мравуняк и никак не подхожда за човечеството /поне понастоящем/. Защото човечеството не може да се програмира /то не е мравуняк/ и хората са толкова различни като възможности и като характери, че самата дума "равенство" звучи доволно фалшиво. Какво значи равенство между трудолюбивия човек и негодника, особено когато ползват еднакви прерогативи? Какво значи равенство между честния човек и вагабонтина, особено, когато вагабонтина е на власт, което се случва най-често? Тоест, пренебрегва се субективния фактор, което значи че това нещо комунизма е примамлива идея, но невъзможна реализация. Не напразно френският писател и бивш комунист Жан Пол Сартър проповядва: "Който не е бил комунист до 30 години, значи няма сърце, а който е комунист след 30 години, значи няма акъл..
МРАВУНЯКА НЕ Е ПЛАНОВ, НО Е ЗАДРУЖЕН- ВСИЧКИ РАБОТЯТ И ВСИЧККИ ИМАТ ПО РАВНО
От 1944 до 1989 у нас не е имало комунизъм, имаше кусури, но живахме десетки пъти по добре от днес. Не можехме да пътуваме на Запад и като ги пуснахме- те ни ограбиха икономически и морално: най изучените и най красивите- там за работа и удоволствие на бигаташите. Изсипват старите си дрехи и техника у нас.Когато фактите говорят да замълчим.
Важното е, че поне капитализма строим в най най хубавият му вид- да бъде най отвратителното и несправедливо общество от измамници, предатели, пред които тези от КГБ бледнеят.
Поне пред себе си признайте истината- за това, че няма днес тък демокрация и равенство пред закона. Има клакьори, на които се плаща да манипулират и всеки опит да се каже нещо добро за комунизма, а не за това, което у нас е било се оплювю. Хора, нека си живеем в блатото, което си избрахме и да не кракаме, защото щъркела ще ни излапа при всички обстоятелства- България загива в лапите на капиталистическите империи и така ще е правилно!
цитирай
10. dedenze - Много вярни неща казваш zaw12929
29.02.2012 10:47
Индианците са продали територията на днешен Манхатън за 27 долара !? Те са го направили, защото са имали друга ценностна и цивилизационна система, в която парите не са имали особено значение, технически са били по- изостанали от европейците, вярвали са в мирното споразумение и договореност. Резултата са днешните резервати, тоталното унищожение на племена и народи, особено в Северна Америка, днес забавна атракция посещавана от туристи. Цинично са запазени единствено индианските названия на местности, реки, градове....
С българската нация, сега става същото, прави се опит да се припише вината за това на комунистическата идеология и нейните привърженици, за да се скрият персоналните престъпления, истинските предатели, продажници, еничери, мошеници и престъпници ! Новосформираната политическа класа от всички цветове е корумпирана, ликвидира и граби, облагодетелствува се ЛИЧНО, но без лична отговорност и присъда. Няма българин, който да не може, да ги назове поименно! НО:
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/08/18/shto-e-gionsurat.804034
Честните хора всеки ден трябва да казват истината, да се борят с всичките си сили и възможности, после - "каквото сабя покаже и честта майко юнашка " !
цитирай
11. raders - до 9
29.02.2012 20:15
Ако беше наистина прогресивен, щеше да оцелее. Фактът, че се срути от самосебе си в цял свят и го срутиха самите комунисти говори обратното. Само пълни идиоти могат да видят в него нещо добро. Дори китайците, които уж са червени, преминаха на пазарна икономика /защо ли/. И не бива да прехвърляш неудачите на България /където по принцип на власт са мафиоти/ върху всички европейци. В Европа /не само западна, но и источна/ хората не са на тоя хал. Вярно е да - някога се живееше добре /почти безгрижно/, но на вересия /като сега гърците/. Но ето че дойде време да връщаме вересиите. И ще тънем в мизерия, защото ограбването продължава. За съжаление нашето поколение е пожертвано. Стана жертва на един нескопосан и престъпен социален експеримент. Добре поне, че не се стигна до Полпотовски вариант. Русия в момента върви нагоре и ще прогресира, тъкмо защото се отърва от комунизма. Това е радостно. Не може една страна с огромен ресурс да тъне в мизерия и да се произвеждат само танкове и москвичи, както беше при червените. Поврага!!!
цитирай
12. dedenze - Трудна е практическата реализация на комунизма.
29.02.2012 22:25
Финансовия капитал няма лесно да подари и преразпредели богатствата си. Всички усилия от времето на студената война до днес са насочени в "доказване" на несъстоятелността и утопията на комунизма. Няма развитие на философската идея. Главният, критичен въпрос е : по какви критерии ще се различават хората и съответно ще се разпределят благата.? Невъзможността да се реши в соц. лагера, уравнивиловката и липсата на стимули за по - умните и усърдни хора, доведе до застоя.! Доброто е, че с развитие на информационните технологии този въпрос е решим при обща воля и съгласие !
Що се отнася до прогресивността, не бива да има съмнение, развитието на разума е неразривно свързано с любовта, взаимното уважение и хуманността, не с притежанието на незаработени и незаслужени блага и пари !
Човека не бива да е хищник, унищожаващ другите и природата с която е неразривно свързан, да работи само за личните си интереси и лакомия!
цитирай
13. dedenze - Напълно вярно по отношение на социализма bulgarinut57, той е вид капиталистическа форма на управление!
01.03.2012 00:26
Същото се отнася и за псевдодемокрацията, всичко е борба за власт и повече пари за малка група хора !!!
Комунизмът е нещо съвсем друго и на друга основа, той може да се реализира само с пряка (безпартийна) демокрация. Където в управлението на обществото и вземането на решения, участвуват всички !
цитирай
14. raders - Финансовия капитал няма лесно да ...
01.03.2012 18:05
dedenze написа:
Финансовия капитал няма лесно да подари и преразпредели богатствата си. Всички усилия от времето на студената война до днес са насочени в "доказване" на несъстоятелността и утопията на комунизма. Няма развитие на философската идея. Главният, критичен въпрос е : по какви критерии ще се различават хората и съответно ще се разпределят благата.? Невъзможността да се реши в соц. лагера, уравнивиловката и липсата на стимули за по - умните и усърдни хора, доведе до застоя.! Доброто е, че с развитие на информационните технологии този въпрос е решим при обща воля и съгласие !
Що се отнася до прогресивността, не бива да има съмнение, развитието на разума е неразривно свързано с любовта, взаимното уважение и хуманността, не с притежанието на незаработени и незаслужени блага и пари !
Човека не бива да е хищник, унищожаващ другите и природата с която е неразривно свързан, да работи само за личните си интереси и лакомия!


Това ми харесва като философия. За съжаление понастоящем е неизпълнимо, поради човешките слабости и недостатъци. Вероятно реализацията на подобни хуманни принципи би трябвало да се предхожда от висок технологичен напредък /което от своя страна е възможно само при пазарна икономика/ - един своеобразен парадокс. От своя страна високият технологичен напредък вещае висока популация на хомосапиенс и пренаселеност на планетата, а то значи изчерпване на ресурса. И т.н. Изобщо нещата са толкова объркани и противоречиви, че е безумно да се твърди каквото и да било и да се препоръчва каквато и да била идеология под предлог, че била хуманна. Просто не е така.
цитирай
15. dedenze - Трудно е raders безусловно.
01.03.2012 19:05
Готови рецепти няма, човечеството трябва да изстрада и открие пътя, а това става с тези, хипотези, теории и идеологии, понякога на пръв поглед неосъществими и безумни!?
Днешната т.н. пазарна икономика е деформирана и няма нищо общо с тази от времето на Форд, тя е спирачка на технологическия напредък и развитието на цивилизацията и най - много в духовната сфера. Като свръх пресен, местен пример - пред Евровизия, България се представя от Софи Маринова !?
цитирай
16. alexs - Истината е някъде по средата затова ...
02.03.2012 22:38
Истината е някъде по средата затова в Китай правят пазарна икономика и нещата потръгват! В скандинавските страни пък има силна социална политика ...
А пък в страна като България с плосък данък какво да говорим
цитирай
17. dedenze - Може би alexs
03.03.2012 00:14
Нашите политици служат на други, чужди интереси и парите разбира се ! Това е и тяхната идеалогия, независимо, че преди 22 години се пишеха за комунисти ! Сигурен съм, че от тях нищо добро няма да излезе, затова съм привърженик и защитник на пряката (безпартийна) демокрация, това е първата стъпка към нещо, което има бъдеще !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476188
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930