Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 12:56 - Нормална и ненормална политика
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1368 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 23.11.2011 03:55


       Със същия смисъл може да се каже морална и неморална политика, истинска и фалшива и пр...        

  Думата политика е с древногръцки произход и включва в себе си цел, стратегия, тактика, действия и работа за вземане на решения и установяване на определени  общи правила и управление на обществени и държавни устройства. Целта на политиката е да създаде такъв обществен и правов ред който да осигури най- голям прогрес и просперитет за народа,  когото реално обслужва. В повечето държави и общности се извършва от политически партии – доброволни и свободни сдружения на хора, проповядващи сходни или еднакви възгледи.

                Нормалната политика цели създаване на оптимални условия за живот на хората, съчетани с природните дадености, социални и културни особености, технологичния и умствен потенциал. Механизмите с които се реализира, това е властта, законите и държавните институции. Тази политика е обществена  и духовна дейност, свързана с идеали и цели за общото благо и бъдеще. Дейност която се самофинансира безкористно с личната вноска на партийните членове и симпатизанти. Не е свързана със системи за персонално обогатяване и престъпност. Извършва се от хора, на мандатен принцип, който за определен период изоставят личният бизнес и професия, получават по-малко пари, работейки за общото благо. В повечето случаи, наградата за подобна дейност е чисто морална и въпрос на чест, популярност, уважение  и престиж.  Декларирането на имущественото и финансово състояние в началото и края на мандата, публичността и прозрачността са елементарно условие за това. Притежаването на политическата власт е огромна отговорност, защото в ръцете на група хора са съсредоточени ресурсите на държавата и съдбата на хората живеещи там. Изкушението  за лично облагодетелствуване, преразпределение в „ приятелски кръгове” на благата е много голямо. Особено когато е осигурена „законна” безнаказаност. За огромно съжаление, тази политика се среща все по- рядко в целия свят !

               Ненормалната политика е всяка друга различна от схематично обяснената по-горе. При нея се обслужват лични и тяснопартийни интереси.  Това е политика „проформа” , ясно се познава по  големия медиен и пропагандаторски шум, че защитава народните интереси. Особено ярко се проявява при малки, бедни общности и държави. При тях т.н. партийна дейност се финансира от държавата с пари пропорционално на получените гласове, затова и купуването на гласове се превръща в изгодна финансова операция. Обикновено партиите в ненормалната политика имат близки, копиращи чуждестранни и несамостоятелни платформи , неотчитащи реалното състояние на държавата. Партиите не са в състояние  да формулират близки и перспективни национални интереси и често стават марионетки  на чужди интереси и държави. Характерно за ненормалната политика е високото заплащане в сферите на властта, значително по- високо от средната работна заплата, по- високо даже и от това на един добър бизнес. Така участието в управлението се превръща в схема за печелене на пари, здравни, социални и други придобивки. Политиката губи обществената и духовната си дейност, идейният си характер и целта се променя от общо благо в лично. Борбата за власт и участие в политически партии се превръща в „стопанска”, бизнес дейност, от която се печелят бързо, големи пари. Същевременно се разрушава икономиката, сее се омраза между хората и се ражда организирана престъпност от мафиотски тип. Ражда се нова, неописана от теоретиците класа – на политиците. Закриват се всички печеливши, държавни, производствени  структури и се приватизират. Политиците печелят и формират своите заплати основно от данъците, митата  и акцизите. Това реално спира и възможността за развитие на частното производство, защото при тези условия то е неконкурентно на световния пазар. Средствата  в социалната сфера са нищожни и символични. Живота на болшинството хора е под прага на оцеляването. Ражда се сива икономика и разменна търговия.

                Много примери могат да се дадат и много още може да се напише. Трябва ясно да си отговорим на един риторичен въпрос – какви са българските политици !? Нужни ли са те и техните партии на България !? Ако бъдат забранени и се приложат принципите на пряката демокрация – какво ще се случи, ще стане ли по- зле или обратно!?

                Отговора не е достатъчен, трябва бързо да се действува, пак идат избори ! Поне това може да се направи :

 http://dedenze.blog.bg/politika/2011/08/13/mejdinno-prekrasno-reshenie.801070

 Бъдете здрави и силни !

image

image

              





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - amin
22.11.2011 13:17
tva valka bat bokli lii?.
цитирай
2. анонимен - amin
22.11.2011 13:19
stot vse karakacanki podaryava ei verno ce ni montegisme karakacani a tehnia rod a sa kapuleti li pmaci ,onovo garci sresty tyrci.tai de minelai prevedano na blagarski kuce ili minio lai.
цитирай
3. dedenze - Те са много !
22.11.2011 20:10
Бат Бойко е най- малкия от тях, но владее добре ненормалната политика !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477409
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930