Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 12:29 - Теория на безвъзмездно отдаване
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
5



 

        Достъпа на хората до знания и информация, дава възможност на всеки да прецени в какво общество живее, кой притежава основните блага. Още от деня на раждане става ясно, че стартовите позиции и условия не са равни, че се води постоянна борба за по-голямо богатство и материални блага. Създадена е стройна система за защита на капитала осигуряваща сигурност, спокойствие и онаследяване на придобитото. Основно се формират две класи в световен мащаб – първата по- малобройна на управляващи и притежаващи основните средства и втората- масова на експлоатираните наемници, както безработни и нетрудоспособни. В 21 век, антагонизма между тях не е намалял, напротив нараства. Старите методи за борба и по- добър живот са невъзможни, затова се търсят нови решения.

 

       Разумните хора отлично знаят на кого дължим напредъка в еволюционното ни развитие. За тези, които не са се замисляли, кратко бих посочил всички отдали труд и възможности за развитието на научно- техническата сфера, направили възможно да летим в космоса, свободно да общуваме и обменяме информация помежду си за секунди, от почти всяка точка на планетата, да притежаваме мощни средства за облекчаване на труда, осигуряване на прехрана, подслон, борба с природните бедствия и условия... Хората на духовното, които с пример и жертва са допринесли за формиране на днешните човешки добродетели, борбата между доброто и злото, за оцеляването на разума и неговото развитие. Общото между тези хуманни и гениални създания е тяхната слаба зависимост от материалното, живота им в недоимък и страдания. До днес те са използувани и експлоатирани от хиляди , властолюбиви хищници с преобладаващи животински инстинкти и психика. Родиха се хиляди посреднически професии и институции, които правят пряката реализация и прилагане на човешките постижения невъзможни, без тяхното участие, почти във всички сфери на нашия живот. В повечето случаи най-големите постижения са използувани за войни и унищожение. Много от тях, оценявайки щетите, от нехуманното приложение на откритията и труда им, са съжалявали за работата си и даже са се самоубивали в невъзможност да понесат последствията. Сред истинските откриватели, изобретатели и творци, трудно ще намерите богати хора, повечето от тях са получили обществено признание, доста след смъртта си. Светът на капитала се стреми да спечели максимума от техните постижения, включително от лекарства, екология и технически постижения, които бързо биха подобрили живота на всички.

 

         Анализа на тази ситуация, развитието на информационните технологии, роди едно ново, хуманно начинание и философска теория. Това е теорията за безвъзмездното отдаване на знания, опит и интелектуален труд. Един от първите създатели на всичко това е Лев Толстой. Независимо от несъгласието на близките, оставя всичките си произведения на хората с право за безвъзмездно препечатване и притежание. Много са привържениците на тази идея, всеки сам може да се убеди в информационното пространство на Интернет. С малко повече труд и желание, владеене поне на английски език, може да се получат безплатно знания, немислими в близкото минало. Ценни научни публикации, изследвания и резултати, които ще бъдат основа на бъдещото развитие с приложен и научен характер. Вече може да се изучи и научи всичко необходимо в почти всички сфери на човешкото познание – безвъзмездно с минимални и достъпни разходи. Реално това е нов вид противопоставяне на капиталистическите принципи, печалбата и бездуховието, на установените правила. Това е форма на пряка, без посредници и печалбари, безвъзмездна реализация с достъп до всички. Стойностните постинги в блогове и публични сайтове също се явяват подобна дейност. Не бива да се приема като благотворителност, това е доброволен отказ и несъгласие с паричната, пазарна, капиталистическа система, която неправилно и нереално оценява човешкия труд, особено духовния и интелектуалния!

 

         Капитала разбира се не спи, създадена е цяла система за авторски права, интелектуална и фирмена собственост. Целта е уж авторите  да получат добро възнаграждение, реално се защитават интересите и се осигурява печалбата на посредниците и корпоративните, монополни интереси. За радост авторите, хората на изкуството, културата и техниката, създателите на благата, все по- ясно съзнават опита да бъдат експлоатирани и сами се отказват от своите „права”, доброволно и безвъзмездно отдават труда си на другите хора. Това е достойно за уважение, защото не всичко е пари и материя. Хората по целия свят го знаят много добре, почитат и приветствуват подобни начинания. Тук трябва да се добавят и безвъзмездните усилия на много почтени хора, които се стремят да покажат секретните, политически, криминални, античовешки актове на служби, държави и управления да покажат истинските намерения и факти, скрити зад благовидни послания и обяснения.

 

        Правете и популяризирайте теорията на безвъзмездното отдаване. Нека написаното в нашите постове е едно добро начало.

imageimageimage





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467958
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031