Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 12:41 - Вълчано
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1459 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 25.06.2011 01:09


 

        Когато министъра на финансиите се изцепи, че Българската академия на науките, не прави нищо и е сбор от склерозирали старци, пих две ракии и изпаднах в измисленото от сателитите на бай Тошо, чудесно състояние т. н. „народно веселие”. Планираните средства в нищожният държавен бюджет, затвърди  настроението. Не завися и не съм получавал държавно финансиране никога.  Отношението към наука и образование ярко определя умствените способности на една или друга нация. “Народното веселие” се практикува най- често, когато хората са бедни, безработни и в безизходица. Предлага бързо, но за съжаление краткотрайно бягство от действителността. Затова сме в челните редици по употреба на алкохол.

        В науките,технологиите и производството на блага... няма шоу, порно, фън, наркотици и още по- малко политика. Свързано е с много труд, инвестиции и традиции. Създателите на тези неща не са богати хора, повечето от тях получават признание и уважение посмъртно, но те са двигателите на човешката цивилизация ! Само доста тъпи и продажни хора могат да унищожат производствените си мощности и научен потенциал (даже и да не е особено кадърен), като разчитат на първобитна, аграрна държава само с хотели, ресторанти и красавици с леко поведение.

       Преди повече от 50 години един, голям българин - Никола Белопитов от Панагюрище създаде Институт по електропромишленост. С усилията и доброволният труд на стотици съмишленици изгради модерна сграда, изпитателни лаборатории и производствена база. Основно от негови изобретения, защитени с патенти в чужбина се създадоха машини и съоръжения в отдел по електротехнологии. Особен интерес и върхово постижение, бяха машините за електроискрово напластяване и диспергиране на метали.

      В онези години да знаеш друг, „западен” език беше рядкост. Белопитов знаеше няколко. Института  произвеждаше и продаваше машини и технологии. Анекдотична е продажбата на инсталация за диспергиране на мрамор във Франция. При монтажа на инсталацията участвува колоритен, огромен българин с големи мустаци , вежди и фамилия Вълчанов. Към него се приближава френски работник и дружески го пита от къде е:
     - Италиано ?
Нашенеца с басов глас отговаря на международен език:
     - Ноу, Вълчано от Балкано.
      Години наред , всички се обръщахме към него с прякора Вълчано. Трудно ми е да си спомня името му. Той не се сърдеше и го приемаше като достойнство. Гордееше се, че е бил работник в екипа на такъв инженер, като бай  Кольо Белопитов. Това, че бяхме продали инсталация на французите, приемаше и като лична заслуга. Не пропускаше да посъветва нас по-младите:
    - Работете сукалчета, още няколко като Белопитов и ще живеем като в Швейцария!
     Някои работиха яко, други дремаха, трети получиха реституция, четвърти се ненакрадоха, пети смениха и вярата си отивайки на гурбет. Когато избухна “демокрацията”, новобогаташите унищожиха и присвоиха всичко. Апетита към сградата строена с много труд и саможертва, не стихва и до днес. Електропромишлеността беше тотално ликвидирана, пътя на търгашите, мошениците и продажниците беше разчистен. Влезте в магазин и потърсете българска стока – контакт, ключ, кабел, двигател, лампа !?  Атрактивната сграда по ред оскверниха и се изредиха 4-5 банки, магазини , петролни и други "холдинги".
      Тук остана „цвета” на нацията - леко мургав. Мие стъклата на колата и те пита:
      - Бате ще правиме ли сексът?
       Сега живеем като в Бангла Деш. Дано не стане и по-лошо ! Дали зависи от нас и какво може да се направи ? Първо, голям, червен картон на всички  партии с референдум ! После е доста по- лесно !

image

image

image

image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Да вече станахме
19.05.2011 20:37
За голямо съжаление не само на запада .
цитирай
2. dedenze - Не знам кой и защо трие анонимните коментари
20.05.2011 13:10
Горното е отговор на коментара на анонимен руснак. Т.е. не съм луд -сам да се коментирам !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467525
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031