Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 00:26 - Как се става фашист
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 8119 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 15.07.2011 00:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

 

    Фашизма е идеология при която нацията и колективните интереси стоят над личните. Символа е заимствуван от древния Рим – сноп пръчки обвили брадва и означаващи, единство за общата цел. Като подобен символ може да се приемат кръстосаните - сърп и чук. До тук, нищо лошо, в нашата история също има легенда за  кан Кубрат и снопа пръчки. Ужаса идва в реализацията на подобна идеология. За да съществува винаги са нужни следните неща : Еднопартийна, организирана система. Централизирано, еднолично управление. Пълна ликвидация на опозицията. Отнемане на личната свобода. Живот и поведение само в рамките на определени, партийни норми. Подчиненост на всички институции към централната, еднолична власт. Може да се каже, че това е една, доста сполучлива еманация на монархизма и императора – бог, в един по- разширен приятелски кръг.

         Такива системи концентрират напълно, физическите и материални активи на всяка нация. Резултата е бърз, видим и уникален. Германия почти завладя света. СССР след края на ВСВ е първа военна сила. Китайците избиха всички врабци на територията си и нарушиха природното равновесие, обявиха и произведоха стомана, повече от всички страни взети заедно. На пръв поглед, няма недостатъци и носи прогрес. Проблема се крие в това, че всяка подобна, еднолична и милитаризирана система води до деградация на личността и нацията. Лишава я от творчески възможности, индивидуална реализация, развитие и води до застой.

           Корена на злото се крие в първобитният, индивидуален инстикт за власт и подчинение. Юмручното право на по- силния и желанието за притежаване. Така, че зад лъжовната и примамлива теория уж за национални интереси, се крият много, болни, лични амбиции. В такава, централизирана среда, лесно се става диктатор. Историята ярко го показва, анализира и заклеймява. За съжаление не са свършили, напротив все по- нови и модерни се раждат. Там където има партии и политика, има и лични амбиции, хора превърнали живота си в стремеж да управляват света или поне нещо, каквото и да било. По малките и изостанали народи стават сателити и са подложени на претопяване и ликвидация, особено ако притежават природни богатства.

          Всички се раждаме равни и голи. После започват различията. Рано или по-късно разбираме, че да владееш е нещо сладко и хубаво, това носи просперитет и пари. Монетарната, парична система определя съвременните ценности. Най- бързо се забогатява чрез властта. За да стигнеш до нея, трябва да станеш политик. Ако живееш в държава с партийно управление, трябва да създадеш партия или активно да се присъединиш към някоя. Трябва да се отдадеш напълно, друга работа не може да вършиш, ако си уцелил правилната, резултата няма да закъснее. На практика трябва да стигнеш до еднолична власт в името на нацията- т.е. да станеш фашист. Думата е станала нарицателна, но по-точна няма, когато става въпрос за лични и нездрави амбиции, от които страдат и умират милиони хора. За да имаш реален успех, трябва да концентрираш сили и средства в следните направления: Ораторство – да може увлекателно да говориш, по наболели теми, подкрепяйки мечтите на хората. Контактност – да си на всички конфликтни места, бързи запознанства, интензивно общуване, вписване сред хората, да знаят и помнят името ти. Популярност – сред обективите и медиите, даже и да не са те канили, после ще започнат сами да те канят. Героизиране – някакво страдание, побой, арест, нарушаване на реда – задължително пред медиите. Биография – публична и най- добра – тип “чист ариец”. Поддръжници – щедри обещания за колективно управление, блага, подаръци  и  всякакви, възможни средства. Информираност – актуална, с постоянна демонстрация на знание. Връзки – за предпочитане международни, даже и фалшифицирани. Манипулиране – способност на черното да кажеш бяло и да убедиш останалите…

          Това се принципните изисквания. Виждате, че не са малко, но лесно се постигат, ако носите властнически гени. Конкретни задълбочени и научни знания не са ви необходими. Професия е нужна само заради популизма, хората да казват, “той си заряза професията заради нас”. Нека да помислим, колко от нас биха поели по този път и нужно ли е !? Съвременният свят активно върви по пътя на самоунищожението, точно за това, че се раждат и съществуват подобни  фашисти с тяхното обкръжение и дела. Многолетният “демократичен” преход у нас ярко го показва, мисля че няма съмнение!?. Бъдещето обаче, принадлежи на пряката демокрация и участието на всички в управлението на обществото. Едноличното, е обречено на провал, по простата причина за умствената и физическа човешка ограниченост. “Приятелският кръг”, било и от банкери също, защото не изразява обективните потребности  на човечеството и природата. 

         За съжаление фашиста се ражда и възпитава в семейство. Нека не ставаме родители на бъдеши фашисти, раздаващи “правосъдие” на другите. Да не забравяме никога, че истината е относително, човешко понятие и често с времето и знанията се мени. Първите, все още невинни прояви, трябва ясно да забележим и ликвидираме в зародиш, а те понякога изглеждат наивно - ударил дете, взел му играчката, иска за себе си най- хубавото и на всяка цена, сред личните му вещи има и чужди неща, прояви на егоизъм и ревност... Не бива да  хвалим властничестките качества на децата си, да  ги учим на побой, насилие и индивидуализъм. Добрата оценка на техния успех, не трябва да им вменява чувство за превъзходство над другите. Скромността и състраданието, взаимната помощ, не трябва да са забравени понятия, защото както се раждаме така и умираме - голи. Оцеляване на всяка цена и чужда сметка, след време ражда фашизъм, чувство за безнаказаност и желания за власт, без качества и възможности. Личното, развитие и реализация, трябва да е в сферата на етиката, духовното, културата, прилагане на знания и възможности – никъде другаде, най- малко в политиката за владеене на хората и техните съдби. Дано успеем да направим така, че фашизмът да остане само в историята !

           image

   

  image

imageimage





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. adrianaza - В последно време често давам за п...
21.04.2011 00:34
В последно време често давам за пример Експеримента - платени доброволци играят на отбори ролите на затворници и надзиратели - т.е. власт имащи и подчинени. Уникалността на експеримента е, че дори в една подобна неистинска обстановка, желанието на човека да властва и всички уродливости, на които е способен за това, вземат връх и жертви. Дадеш ли много власт, цялата власт в ръцете на ограничена група хора, очаквай чудо. Демокрацията е пълен мит откъм права, но пък конкуренцията на властта ограничава безобразията. Как беше... всекиму според нуждите и възможностите...? В природата на човека е да иска повече и повече и да опитва да мине с минимума възможни усилия. С една дума - от където и да го погледнеш една идеология, която напълно противоречи на човешката природа.
цитирай
2. dedenze - Много истини казваш
21.04.2011 00:48
Природата и животинският свят са базата на човека , но в развитието си е придобил разум и способност за анализ. Вярвам, че това ще го спаси, разбира се ако има и развива нужните знания, умения и интелект.
цитирай
3. samvoin - Единствено изразявам недоумение, ...
23.04.2011 21:17
Единствено изразявам недоумение, как и защо автора на статията е пропуснал единствената днешна свръхфашистка държава в света - Израел?!
Умишлено или случайно?...
цитирай
4. dedenze - Сигурно нещо съм пропуснал
25.04.2011 19:08
Но надали Израел е такава държава пък и свръх !?
цитирай
5. samvoin - Но надали Израел е такава държава ...
25.04.2011 20:37
dedenze написа:
Но надали Израел е такава държава пък и свръх !?
А не е ли? И по какво не е?
Да, прекалено занижено ще е ако я сравним дори с тая на Мусолини, а да не говорим с Хитлер.
цитирай
6. dedenze - Тук става въпрос за принципа.
25.04.2011 22:46
Ако се вгледаме конкретно какво да кажем за Корея, Куба, Либия ..... Списъкът ще е огромен. По добре е да намерим пътят, това да не се допуска, защото е нехуманно меко казано.
цитирай
7. samvoin - Ако се вгледаме конкретно какво да ...
26.04.2011 00:30
dedenze написа:
Ако се вгледаме конкретно какво да кажем за Корея, Куба, Либия ..... Списъкът ще е огромен. По добре е да намерим пътят, това да не се допуска, защото е нехуманно меко казано.
И това е вярно.
Та нима иначе, парламентарната диктатура у нас - подмяна на истинската (РЕФЕРЕНДУМНА) демокрация не е дори още по - лоша форма на диктатура и една псевдодемокрация, дори от фашистките и болшевишките диктатури, първите от които поне водат страните и нациите си до някакъв възход, макар и краткотраен? А и от абсолютните монархии...
В случая обаче, тази скрита диктатура, тирания и постоянна безнаказана подмяна на народния вот и воля, ни води вече 20 години само до разруха!
Каква е тази реална демокрация, при която за 20 години не се проведе и един референдум, а настоящия режим ни отнема дори и лефтерните и най - малки и слаби заченки на някакъв плурализъм и многопартийност, както и право да получаваме, разпространяваме и търсим всякаква информация, макар и апокрифно?!
цитирай
8. samvoin - Виждаме че наложиха още по - жесток ...
26.04.2011 00:30
Виждаме че наложиха още по - жесток закон и от предишния неокомунистически член 108 от НПК, по който ще съдят журналисти и за идеологии и пропаганди?!
Що за "демокрация"?
цитирай
9. dedenze - Вярно описваш нашата действителност
26.04.2011 11:46
В този пост по- подробно и аз съм го описал:

http://dedenze.blog.bg/politika/2011/03/05/lyjat-ni-bylgari.699495
цитирай
10. dedenze - Що се отнася до демокрацията
28.04.2011 22:01
Тя не се купува, привнася или възприема тя трябва да се изстрада и сама да победи. Всичко останало е фалш и организирана престъпност под знамена и лозунги!
цитирай
11. germantiger - Конкретика...
23.11.2011 18:00
Детайли:

- първо и единтсвено ползване на нуки/атом в бой - нефашистната САЩ
- ползване на био или бактерио оръжие - нефашистка САЩ
- а пропо в миналото първия "призив" за химическо в евроисторията е на Томас Кокрейн, британец срещу Севастопол
- първо ползване на атомподводница в бойни действия - "Конкерър" - нефашистка Великобритания
- лагери от бял срещу бял - Хорейшо Китчънър британец срещу белите "бури" от Оранжрепублкиката днес в южна Африка

Лично моята позиоция, писал съм я неведнъж (не под Ваш постинг):

СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ
цитирай
12. samvoin - Напълно съм съгласен с бележката на ...
23.11.2011 20:38
Напълно съм съгласен с бележката на germantiger.
Тези неща и аз многократно съм ги казвал, дали от нацистка Германия идват първите и уникални - най - големи злини срещу човечеството.
Самия Хитлер в "Моята борба" казва, че взаимства политиката за "поданик и гражданин" от САЩ, а респективно нюрнбергските закони.
Относно концентрационните лагери, Хитлер също казва, че "ние само видяхме от речника, тази дума какво означава" - в една своя реч.
А такива лагери, тъгъра пропусна да каже, че има в САЩ и Канада за германци - още през ПСВ, каквито за евреи при Хитлер, а през ВСВ - в САЩ, Канада, Австралия и други страни - за японци и германци, респективно същия "холокост" е проведен и над американски граждани, от японски и германски произход, частично и над итало-американци, какъвто е проведен и в Германия над евреите.
Иначе, ако трябва да сме точни - фашизъм има само и единствено в Италия.
Дали и той върши най - големите престъпления срещу човечеството, било над свои граждани или чужда страна и народ, това също е отделна тема.
Явно автора на постинга използва тази дума в широк смисъл, за тоталитаризмите на 20 век, които света познава или поне за най - известните и "обърнали" съдбата на света.
Само че, ако ще трябва да обобщаваме с нечии тоталитарен строй всички и да е мерило в негативен смисъл, то това е по - логично да е болшевизма, тъй като той е първия установен в Европа тоталитаризъм, преди фашизма, че при това - по насилствен път...
цитирай
13. germantiger - ...
23.11.2011 23:59
samvoin, aвтора ni демонстрира своето познавателно ниво, което аз поради уважение към възрастта не бих коментирал.

Всички грешим в нещо (аз убеден съм често) и имаме право на своя позиция, както и начина и нейното "презентиране".

Гласувам ЗА постинга и това не е шега!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468272
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031