Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 20:49 - Защо имаме безработица
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1361 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 01.03.2011 12:58


          Обясненията започват от същността на капитализма – безработицата, ражда евтина работна ръка, затова изкуствено се поддържа. Другото обяснение е ниската квалификация на останалите тук българи. Никой от “съвременните” политици и социолози не търсят реалната причина – унищоженото земеделие и промишленост, липсата на държавни производства.

         За да стигнем до истината, трябва да направим един бърз поход, през последните 21 години. За да не се политизира излишно темата, нека да приемем хипотетично, напълно невярното, политическо твърдение- че към 1990 г. не сме имали нито промишленост, нито земеделие. Т.е. тръгваме от кръглата О. Всички са еднакво бедни, няма милионери, няма буржоазия, даже и реститутите не получават кой знае какво. Приемаме, пак чисто хипотетично, че приватизацията и реституцията е извършена честно и почтено, че няма корупция и престъпност.

       На всички до болка е ясно, че трябва да се създаде промишленост и земеделие по европейските норми. Това изисква големи инвестиции, които нямаме и никой не иска да ги подари. Личните възможности на родните бизнесмени (приемаме че са чисти като момина сълза) са нищожни и се изразяват в кръчми, хотелчета, магазинчета и дребни услуги. Ако родните политици са с нужният интелект, в тази ситуация, никога няма да приемат американският модел на държавност- при който държавата има само административни функции и всичко останало е в ръцете на частната инициатива. По- скоро трябваше да се приеме скандинавският модел при който държавният сектор в производство и икономика е над 50%. Така щеше да се запази  киселото мляко на гиганта Сердика работещ с българският штам – лактобацилус булгарикум и нямаше да ядем френските боклуци на Данон с бифидус есенсис и не само…, може стотици примери да се дадат във всички сфери. Реално се стигна до там, че наша енергия, материали, вода ни се препродава и дестрибутира от чужди фирми !?

        Защо се случи всичко това и кои са виновни !? Всичко започна от “Великото” народно събрание. В член 11 на новата Конституция е ясно описано, че всичко в България се ръководи от политическите партии. Дейността им се финансира от държавата. Като тяхно задължение и отговорност няма и един ред. Знаем кой, “просвети “ нашите политици в този отличен за тях избор. Ликвидацията  и приватизацията, бяха проведени бързо и “образцово”, до днес нищо ново не е построено и създадено. Държавен сектор, беше оставен само в губещите сфери – здравеопазване, образование и военна промишленост. Сега хитро се правят нови паралелни, скъпоплатени структури на тях, правят се първите, но бързи стъпки в тяхното раздържавяване и приватизация. Политическото обяснение на феномена е, че държавата е лош стопанин. Този фалшива песен, започна още по Тошово време, пее се до днес. Да вярно е твърдението, но то се касае за тоталитарната държава в която няма прозрачност, обществен и медиен контрол ! Нашите родни хитреци не пожелаха да се главоболят с държавна икономика и производство, до днес бягат като дявол от тамян от подобни дейности. По лесно им беше да дадат природните изкопаеми и богатства на чужди фирми. Това е и генералната причина за нежелание в развитието на атомната енергетика и пр..., на политическите партии не са нужни работни места и държавни производства ! Не съществува парламентарно представена политическа сила, която сама да си усложни живота с развитие на държавен сектор !

       2000000 кадърни млади българи напуснаха страната по икономически причини, с пълно основание. Тук няма къде и какво да работят. Не всички ставаме за “охранители”, застрахователи, банкери, сервитьори и проститутки.

На всеки човек, останал без работа, това му е до болка познато. За 21 години, вече трябва да ни стане също напълно ясно, кой е виновен – политическите партии, родили най – грешния, основен закон – Конституцията. Тя им дава пълните права за корупция, организирана престъпност, лично, партийно обогатяване, безнаказаност и безхаберие за съдбата и бъдещето на хората !     

       Това е скъпи безработни и ощетени хора, докъто има
политически партии, като нашите родни, ще бъде така. Даже, реално нямате право на отрицателен вот (недействителната бюлетина не се приема като отрицателен вот), цинизма, ще добие пълна степен, когато гласуването стане задължително. Така тяхната персонална отговорност, ще бъде прехвърлена на обикновения човек – като гласувал съучастник
!



Гласувай:
4



1. анонимен - Фактите и лешоядите!
27.02.2011 15:18
Влизам в постинга и що да видя? Няма коментари. Браво! Отсъствието на подобни не говори за нищо друго, освен, че когато фактите стрелят и лешоядите бягат.
Деденце, абсолютно си прав! Илюзията "Демокрация" прикрива голите части на Партокрацията, а те са задните и части които лъснаха днес: Клептокрация и Мафиокрация.
От автора на блог: vesvas4
цитирай
2. dedenze - Благодаря !
27.02.2011 17:14
Първо трябва да разбием илюзиите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478755
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930