Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2015 16:22 - Две дузини формиращи българската идентичност
Автор: dedenze Категория: Новини   
Прочетен: 1570 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 21.10.2015 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Предстоят местни избори, резултатите почти ги знаем предварително, защото те са плод на психиката, културата и ценностната система на българина! Всички не ги приемаме, чувстваме гибелното им влияние, но нищо не правим за да се оттървем от тях. Много  са формирани по време на различните робства и са служили като средство за оцеляване, но днес се превръщат в средство за унищожение! Библейски, Мойсей е водил народа си през пустинята 40 години да търсят обретованата земя. Направил е това, не защото е бил капризен и не е харесвал местата за живот. Целта е била да умре и последния сънародник, който е бил някога роб! Защото роба със своята психика, не може да съгради държава, да бъде горд и независим, да твори и отстоява свободата си ! За огромно съжаление, българите си нямат Мойсей ! Почти 140 години се лутат под ударите на нови и нови пробители, страшно вървят към загуба на своята древна, национална идентичност, култура, език и държава! Липсата на независимост и свобода, са формирали много народни поговорки, определения и сентенции, ще се опитам да ви покажа някои по- значими, с по-голямо деградиращо въздействие и със скромен коментар, а вие си помислете, как и защо !?

- „Мирна главица сабя не я сече !”  - Типична формула за подчинено, робско поведение !
- „Чорбаджия изедник” - Визира поведението и отношението към по- богатия, работодател. Поставя основа на схващането, че се забогатява само по нечестен път, като по- инициативните и по- умни и работливи хора, не са пример за подражание и уважение, не носят престиж и прогрес!
- „Учи да не работиш !” - Умствения и интелектуален труд се приема за елементарен, лесен, несъществен и привилегирован!
- „Парата е+е фукарата !” - Издига притежанието на пари като първи и решаващ фактор. Бедния, честен, открит човек е наивен глупак!
- „ Всеки ходи по-нужда !” - Търси се равенство между хората на биологичен принцип, всички сме еднакви!
- „ Бог високо, Цар далеко!” - Поставя принципа на самооцеляването и индивидуалното решение на проблемите със собствени възможности и средства. Отрича религиозното и светско правосъдие, моралните обществени норми !
- „Всяка жаба да си знае гьола!” - Определя живота на хората, като кастова предопределеност, която не бива да се променя!
- „ От трън, че на глог!” - Обезмисля промените и приравнява нещата, обезверява, че ще има по- добър резултат!
-„ В него хляба, в него и ножа!” - Олицетворава властта и работодателя, те дават, вземат и наказват! Няма разделение на властите !?
- „Всяко чудо за три дни!” - Нищо не е трайно и важно, не си заслужава да се афишира и показва. Основа на нихилизма, обезценяването и приравняването!
- „Гарван гарвану око не вади!” - Лошите се поддържат помежду си, важното е да си с тях и от тях!
- „Гладна мечка хоро не играе!”- Ако някой те храни, може да му правиш забавления и кеф!?
- „ Да би мирно седяло, не би чудо видяло!”- Кротувай иначе, ще си патиш, типично за робската психика!
- „Докъто гонеше дивото, изтърва питомното!” - Съвет за по-лесен живот по леката съпротива с по-малко работа!
- „За всеки влак си има пътници!” - Всеки е нужен и без стремеж към осъвършенстване и прогрес.
- „Който нож вади, от нож умира!” - Има възмездие за непримирените, не се разглеждат причините за ваденето на ножа.
- „Който се смее последен, най добре се смее!” - Стимулира пасивността и надсмиването над победения, без участие в събитията.
- „На вълкът вратът му е дебел, защото си върши работата сам!” - Знаме на индивидуализма, въпреки че вълците обикновено ловуват на глутници. Българите обаче харесват вълците единаци !?
- „ Не ритай срещу ръжена !” - Роба даже и трябва да мълчи, не да рита срещу властта!
- „Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари!” - Парите са по- важни от приятелството, то се комерсиализира спрямо индивидуалния просперитет.
- „С какъвто се събереш такъв ставаш!” - Визира се събиране с богатия и властника, от другите файда няма !
- „Ум царува, ум робува, ум патки пасе!” - Т.е. нужно е нещо повече от ум – келепир и далавера !?
- „ Сърдит Петко, празна му торбата!” - Учи да не се сърдим, да не реагираме при неправдите, а да направим платен компромис, да извлечем материална полза!
- „Ако си богат всякому си сват!” - Личното богатство е общата мечта!
           Още хиляди могат да се изброят, да не говорим за диалектните и местните... Особено показателни са шопските, които днешните управляващи реализират на практика. Така, че когато говорим за българското самоубийство и политически безобразия, трябва да се взрем в нашето възпитание, ценности и разбирания, да ги сравним с другите по-напреднали народи, да се сърдим само на себе си ! Защото даже сред нас да се появи нашия Мойсей, ние робите, няма да го разпознаем, камо ли да се обединим около него и да го последваме !


image



Гласувай:
3



1. danielita - Две дузини формиращи българската идентичност
22.10.2015 05:31
Добре си изографисал българската народопсихология. Има още много сентенции, но нищо не е в състояние да ни промени. Тогава - какво? трябва да стъпим върху тях и да ги използваме в наша полза. Например:
„Всяка жаба да си знае гьола!”- иерархията трябва да се спазва
„Гладна мечка хоро не играе!”- да се заплаща според вложения труд
„Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари!” -няма безплатни обяди
„С какъвто се събереш такъв ставаш!” - ами събирай се със свестни хора
и т. н.

цитирай
2. dedenze - Има и такава възможност danielita!
22.10.2015 11:08
Но тя едва ли ще реши основното - ликвидация на индивидуалното оцеляване, оценка на интелектуалния труд, отличаване и обединяване около по- добрия, знаещия и можещия, непримирим отпор на всяка неправда, далавера, предателство и продажност, издигане на общото благо и цел в култ и път за развитие, връщане на държавния сектор в производството и услугите, съд за виновниците и пр.......
Ликвидация на робската, стадна психика ! "Роденият да пълзи не може да лети !"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479485
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930