Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2014 13:36 - Енергийните източници на бъдещето
Автор: dedenze Категория: Новини   
Прочетен: 1459 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 29.11.2014 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Учените от целия свят си мечтаят да открият такива с големи възможности, които да бъдат евтини, безопасни с голяма мощност, да изместят фосилните и биологични горива. Мечтите и примамливостта на тази перспектива е  толкова огромна, че по-често води до умопомрачение, отколкото до реални резултати ! В повечето случай се стига до опит за демонстрация на енергийно невъзможното перпетум мобиле, до смях и подигравки. Присъствал съм, при показването на подобно чудо, от един „учен” на БАН преди 30 години, където пред публика, в бака за войнишка, котлова храна, наливаше вода, после добавяше „тайното” нещо (нокът от кукумявка !?) и палеше ! Като млад инженер вярвах до определен момент, в който си зададох въпроса: „Ако капне това нещо в Черно море или някой океан, после драсне кибритената клечката, какво ще стане!?" С избухването на „димутрацията”, той отиде в САЩ, където подобни идеи, миришещи на огромни пари се финансират щедро до днес, независимо от ясната им налудничавост. Все пак, ако някой луд, успее да подкваси морето, ще падне лапане и реализация на американските мечти !? Явно всичко е било шарлатания, ялово и неприложимо, повече от 30 години не се появи никъде повече. Развитието и финансирането на науката и образованието в бедна, колониална България, не ни дава възможност за участие в разкриването и прилагането на нови, енергийни източници, ерата на случайността, откритията в мазето и гаража, отдавна премина !
          Няколко са възможните сфери, в които се очаква технологичен и научен бум, по – важните са: създаване на кондензатори и акумулатори с малък обем, тегло и огромен капацитет за съхранение на енергия;управляем термоядрен синтез, който бива горещ-плазмен и студен при нормални температури; директно преобразуване, с малки загуби, на светлина, топлина, лъчение в ел. енергия.... Значимостта на всяко, ново откритие тук се изразява в това, че може да промени обществения строй, икономиката и геополитическото, финансово разпределение на света ! Един съблогър е събрал и публикувал, някои сензационни статии по въпроса :
http://bls.blog.bg/politika/2014/11/28/zashto-padna-cenata-na-nefta-poiavi-se-nov-vid-energiia.1317676
         Става дума за нещо, което самият автор Андреа Роси, не може точно да обясни. Предполага се, че се касае за студен, ядрен синтез като никелов прах , при определена температура и катализатори, постепено се превръща в мед. Тази реакция е екзотермична, отделя се много топлина, значително превишаваща вложената енергия, която може да се използува за хиляди неща. В показаният клип има „внимателни”, скептични мнения на български учени. Но едно, независимо, авторитетно, научно изследване и резултатите от него са трудно успорими !
https://vk.com/doc274520433_345197824?hash=841ac3c8f93dc543cf&dl=bb0d6c0f6c6816448e


         Вече има множество фирми, които разработват неговото директно приложение и продажба, даже се говори за евентуална цена между 400 - 500 долара ! Човешката наука и нейните постижения са в самото си начало, научните знания са безкрайни в микро и макро мащаб, подобно на Вселената! Ако днес приемем, че всичко е търговски трик, шарлатания и измама, то ще дойде един ден, в който новите енергийни източници ще станат действителност, ще влязат в живота и бита на хората ! Възможно е този ден вече да е дошъл, с устройството на Андреа Роси !
          Къде е България, къде са любимите за устата на Президента „иновации”, непокрити с дела и финансии !? Колониалната държава, хранеща се с данъци, акцизи и лихвени заеми, може ли да реагира и участвува в приложението на това откритие, подобряващо живота на хората, правещо ги независими от енергопроизводители, разпределители, фосилни горива !? Вместо тъпото и неефективно, лъжовно саниране на сгради, не е ли по-добре държавата да го въведе, приложи, в полза на хората, прогреса не може да се спре, още по- малко с политически средства ! Нито един политик, не може да ви отговори на тези въпроси, те нямат нужния, умствеен „багаж” за това, трябва да изчакат директивите от ЕС и НАТО, за жалост и там не разполагат с такъв, освен жаждата за незаработени, геополитически пари !? Т.н. енергийна независимост е лицемерие и политически блъф! Едно е ясно, ако рязко намалее прихода от акциза на фосилни горива и печалбата от ел. енергия, сме напълно, държавно, финансово и физически загинали! Защото само от там и единствено се пълни държавния бюджет ! Бързо, трябва да се мисли за хиляди процентен акциз на никела и устройствата на Роси ! Сега скъпи сънародници, разбирате ли колосалната несъстоятелност на неолиберализма, на българския държавен модел, отсъствието на държавата от производството, пазара, спъването на техническия прогрес ! Оценявате ли мащаба на извършеното 25 годишно партийно престъпление и геноцид на политическата класа над останалите българи ! Тук науката и техниката го обясняват и показват нагледно, без политически глупости и лъжи !
           „Господ слезе да ни даде акъл, но ний бидохме глупаци и не го разбрахме!”

 

 

           image

 







Гласувай:
6



1. georgedt - И аз съм си задавал няколко въпроса. ...
29.11.2014 15:05
И аз съм си задавал няколко въпроса. Например: Откъде ореха намира толкова много йод та да го влага в листа и ядки, или и той превръща чрез студен ядрен синтез някой друг елемент в йод? Друг въпрос: Какво опрашваше дървесните видове преди да се появят насекомите и пчелите или те са се появили в комплект, тъй като според плиткоумните, не могат едни без други? Кой опрашва дърветата от които насекомите не се интересуват? Вятъра, разбира се! Той проблемът на България не е 25 годишен, а 70 годишен. Още от времето когато комунягите замениха интелигентните с "техните хора". Техни, ама за какво стават!
цитирай
2. dedenze - Интересни съждения georgedt !
29.11.2014 15:29
Но с това че социализма е бил спирачка на науката и образованието, не съм съгласен! Като пример 3 милиона имигранти имаме с висок, ценен, образователен ценз, малко са метачите и миячите на чинии! Сигурно проблема не е 25 годишен, но днес, точно за толкова години се ликвидира България, не се направи и построи НИЩО ново, какво да говорим за наука и образование, за нови енергийни източници.... Точно тези "техните хора", рожби на номенклатурата, днес ни управляват и ликвидират, те и първи се пребоядисаха ! Кадърното, технократите, инженерите вече не са тук ! В науката, техниката, спорта, изкуството, културата политика не трябва да се търси и намесва, иначе резултата е тъжен и лош !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479064
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930