Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2015 22:23 - Реализмът и съвременното изкуство
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1702 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.12.2015 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Първите скални рисунки, удари на барабани, въздействуващи звуци, ритми, красиви раковини, предмети, са поставили основата на изкуствата и културата на първобитните хора. Те са се развивали във вековете, като вътрешна необходимост и са формирали естетичните и духовни, ценностни системи! Изкуството е било свързано неразривно с природата и живота на хората, стремежа е бил да се овековечи красотата и вибрацията на тази симбиоза. Живописта е изобразявала важни библейски и житейски моменти, реалистично с детаилни подробности и цветове! Музиката е копирала и обогатявала звуците и ритмите на природните дадености! Прозата и поезията е пренасяла през вековете знанията, митовете и легендите за доброто и достойното в човешките отношения, за борбата със злото! Най- висока оценка са получавали тези произведения на изкуството, които са били най- близко до видимата, изживяна, обективна реалност и са се пренасяли и пазели във вековете. С развитието на стоково-паричните отношения, започва и комерсализацията на изкуствата, използуването им за властнически цели, като в много отношения те се превръщат в платени занаятчийски произведения. Както всяка стока, стремежа е да се печели повече и бързо с по-малко вложен труд и средства. Критериите за реализъм противоречат на тези неща, за това се появяват нови течения и моди в изкуството. Ето един пример в това отношение:

image
Тази картина е рисувана в продължение на години, измислена сцена от библейски текст !

image

Тази е в модернистичен стил и се рисува за 10 -15 минути !?

         Обикновено в модернизмите изключително трудно се намира мисъл, контекст, нарисуваното се тълкува индивидуално в зависимост от въображението на зрителя ! Много от новите стилове в изобразителното изкуство са родени от велики художници, които в определен момент на творческата си дейност заболяват от катаракта, глаукома и виждат света в червени или сини нюанси, разбиват светлината около светещите предмети на спектър и пр... Други получават психически разстройства и нарисуваните неща стават все по- странни и необясними ! Вкус приятели няма, но занаятчиите и парите далеч не са безобидни, когато станат масово явление, подкрепени от рекламата и медиите,  те започват да променят естетическите критерии и светоусещането на хората в грешна посока!
         В музиката нещата стоят по същия начин, класическата музика определено е в застой, особено операта, защото се пише трудно, сложно и скъпо! Гледал съм много стари опери, основно от 18 и 19 век , най -новата по известна от 20 век е „Исус Христос суперзвезда”, не мога да я приравня даже и с по-посредствените стари !? Съвременният свят предпочете мелодичния, ритъмен рок, рокенрола, нищо лошо,  даже и старите барабани на Ринго Стар бяха продадени за 2,2 милиона долара!? Музиката и текстовете на песните на Бийтълс се пеят и търсят до днес от хората на всички възрасти, те са музикалните реалисти на 20 век!

image
           Но да видим кои са днешните музиканти, могат ли да запеят без плейбек и техника, някои от тях са даже музикално неграмотни, те разчитат на животински рев, насилие, разсъбличане, демонизиране, най-малко  на музика и текст? Да не говорим за българската, комерсиална чалга в която засукани певици, гейове с маане извивки на гласа, „сърцераздирателно”молят борчетата за пари и плътска любов.....!?

image

            Литературата изпадна във забвение, първо една добра книга струва много пари, второ до издателство, ако не си „пробил” писател се стига трудно, трябва да си платиш тиража без сигурност за реализация ! Нета принуди авторите да публикуват в сайтовете безплатно, където собственика на сайта печели от популярност и реклама, нещо като едностранен комунизъм ! Тук и дума не може да става за действителен реализъм, всички са отвратени от гадното и тъжното ежедневие, никой не иска да му го повтарят натрапчиво ! Медиите станаха частни и платени ! Т.н. свобода на словото е нереализуема на практика, вземете за пример блог.бг – тук една група платени евроатланти, бълват змии и гущери без аргументи и диалог, изопачават обективната историческа истина и обслужват чужди интереси.
           Киното все още държи позиции като печаливш сектор, но за съжаление от неща, нямащи нищо общо с реалната действителност . Днес са на мода касовите филми от рода приказни фатасмагогии в които бюджета и компютърните анимации са водещи – Звездни войни, Властелина на пръстените, Игрите на глада, Хари Потър ... Тук –там се прави опит за някаква елементарна идея, като борбата между доброто и злото, без съществено обяснение с какво едното се приема за добро , а другото за лошо !? Филми въздействуващи само върху човешките инстинкти с явно подсказване и навеждане към желана емоционална реакция, лишени от наука, изпъстрени с приказни лъжи и небивалици!? В открития космос и безвъздушно пространство горят огньове, чуват се изсрели и рев на двигатели, диша се без скафандри и се ползуват верни зомбита и роби !? Това за децата е занимателно, но едва ли полезно, защото ги учи на грешни и неверни неща! Особено интересна е реакцията на възрастните, приветствуващи  филмовите глупости и вдетинено, зомбирано, гледащи в захлас! Това са хората с промити мозъци, които не знаят и не се интересуват, колко военни бази имат САЩ по света, на кого продават оръжие, срещу кого и защо воюват, какъв е военния бюджет, колко души измират ежегодно заради политика ...!? Вземете един т.н. екшън или военно- историческите филми на евроатлантите и ги сравнете само със  „Съдбата на човека” сниман на черно-бяла лента през 1959 г. от Мосфилм ( не се плашете там няма Ленин, Сталин и СССР) . Филма възпроизвежда дума по дума, едноименната повест на Шолохов, трудно е да се намери ! Няма оскари, но трябва да се види от всеки нормален човек, той обяснява по нагледен, елементарен начин , мащабите на руската душа и понятието хуманизъм ! Той обяснява и понятието реализъм в киното, което днес напълно отсътвува, за което пари няма ! Този филм няма общо с фантасмагогиите Рамбо, Батман, Спайдърмен..., той е реален филм, сниман в истинския живот на обикновените хора !  Тук може да видите този велик филм, но за съжаление без български субтитри, вижте го, той обяснява много неща в нашия съвременен свят, горещо ви го препоръчвам !:
https://my-hit.org/film/7713/
          Липсата на реализъм в живота и изкуството, истински човешки ценности, води до израждане и регрес, фалшиви добродетели, които един ден може да струват гибелта на човечеството и разума !




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479472
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930