Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2014 14:19 - Личната отговорност и вина
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3249 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 13.05.2014 16:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   

       21 век умело подготви терена за пълно бягство от лична отговорност и вина. Така се роди едно малко, инфантилно щастие, което в сферата на политиката става огромно и многокоординатно ! Казано просто куцо, кьораво, продажно, малоумно и сакато, може безнаказано да си прави, каквото си поиска! Дирижирано да унищожава, променя и решава съдбите на цели народи в услуга на монополи и финансови интереси ! Това се пренесе даже и в семейния живот, като безбрачното съжителство, при което, след година - две любовни приключения, се ражда самотна майка или „обогатява” държавния „трезор” с още изоставени деца !? Бягството от лична отговорност се възпитава от най- ранна възраст, премахнаха се оценките от 1- 4 клас,  липсата на безусловни задължения, оценките за дисциплина и поведение, училищният неуспех се вменява на родителите, които не са платили за допълнително обучение и контрол ! Детето е невинно, не може и да го напляскаш, защото е защитено от закона, може да те глобят солено или да ти го отнемат!? Липсата на наказание и лична отговорност, формира непокрито, балонно самочувствие и имунизира против възможността за всякаква самооценка и самокритичност. Малко по-късно се стига до новата, евроалантическа култура изпъстрена с фантасмагогии, хомусексуализъм, непукизъм, развлечения, екстремни удоволствия, игри и безгрижие. Безвъзмездният труд, даже свързан с хигиенизиране на местоживеенето, инфраструктурата, със спорта, се отрича, заклеймява и осмива! Старите реалистични, герой стават отрицателни като Павка Морозов, Мересев, Матросов, Тимур... и се подменят с Дар Вейдър, Йода, Терминаторът, Спайдърмен, Хари Потър ....!? Когато парите и възможностите на родителите свършат, се влиза в затвора, разпродава се имуществото на безценица, ставаш наемник, работиш в сенчестия сектор на икономиката, често се развива шизофрения и се попада в ръцете на медицинските и фармакологични лами.
           Съвсем наскоро един химик, титан на банковото дело, „българина” арменец, приказлив медийник - Левон Хампарцумян откри топлата вода като заяви: „Кредитът е доброволно споразумение между две страни. Никой не е бил накаран насила да тегли кредит. Няма задължителен кредит в България. Да кажем, че хора се самоубиват, защото не могат да си плащат кредитите, това е глупост. Това са хора, които са в дисбаланс със себе си.”

 

image

          Контекста на казаното, преведено на народен език е следното: Като сте тъпи и необразовани, кой ви кара да вземате кредити, които не може да обслужвате? Банките са държавно, капиталистически защитени, частни фирми, които печелят чрез лихварство от вас ! Едва ли един новоизлюпен банкер, може да разбере социалните проблеми на хората, защо са стигнали до дисбаланса, останали без работа, болни, гладни, в безизходица по независещи от тях причини. Добре че парцумянчо не е собственик на банката, тогава щеше да има лихва за банков въздух и тоалетна ! Липсата на самокритичност и персонална отговорност, лакомия, цари в банковото дело с пълна сила! Главният изпълнителен директор на фалиралата банка "Леман брадърс" Ричард Фулд е взел близо 500 млн. долара заплати и бонуси от 2000 до 2007 г. В същото време фалитът на банката нагърби хиляди данъкоплатци както в Америка, така и по света с дългове за трилиони. Справедливо ли е това? Същевременно точно финансовият капитал притежава и управлява по най- безумния начин целия свят ! Някой да е чувал за персонална вина и отговорност, техните лица не са в обективите на медиите, защото реално и те са тяхна собственост !?

image

         Колкото и да сте богати, ако имате нормален разсъдък, трябва да знаете, че е напълно възможно, един ден да стигнете до "висящото кафе" и нищо не е в състояние да ви застрахова и спаси от това ! Горещо се молете на някой Бог, да не ви се случва !?    
          Безотговорността е удобничка нали, особено в политиката, какво ще кажете за последните 25 години !? Даже е утвърдена в пожелателната, обична Конституция !? Трагедии, национална катастрофа, демографски срив, геноцид- няма нито една персонална вина !? Нали днес сме евроатланти, демократи с нови модерни "ценности" ?  Същевременно капитализма се основава на частната инициатива и собственост, на индивидуализма и личната реализация! Защо тогава няма лична, частна, персонална отговорност и вина, докога !?

image
  
Нашият, най-голям евроатлант след Соломон Паси !


image

Карай да върви, веселбата е важна ! Бъдете позитивни ! Смейте се !



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - да
13.05.2014 14:39
да
цитирай
2. dedenze - Благодаря minevv!
13.05.2014 14:42
Не може да бъде по- кратко и по- ясно !
цитирай
3. alchemist - Публикацията ми харесва с изключение на:
13.05.2014 14:47
Павлик Морозов, Алексей Маресиев и другите, които не са българи, а и има по-добри български личности.
цитирай
4. dedenze - Безусловно има alchemist!
13.05.2014 15:21
Тези цитирам умишлено, не от русофилски подбуди, а защото бяха включени в образователните програми след 9.09.1944 г. като символ на човешки героизъм, днес станаха пословично лоши в устата на новодемократите, употребени политически, даже и без да се знаят, реалните, техни истории и заслуги !
цитирай
5. kass - като цяло е така,
16.05.2014 10:05
Но не съм съгласна да се вменява вина на децата. Оценките не възпитават отговорност в децата, а вина, комплекси, стрес и страх. От малки се учат да се подмазват, доносничат, преписват и шмекеруват, защото е важна оценката... Само, че оценката не е важна, а знанията. Затова мисля, че е по-важно да се пишат оценки на учителите, а не на хлапетата. Възрастния, знаещият и можещият носи отговорност, а не първолаците или четвъртокласниците...
Поздрави!
цитирай
6. dedenze - Благодаря за коментара kass!
16.05.2014 14:57
Бих се съгласил с теб за малчуганите, но трябва да отчитаме и факта, че ние славяните преопекунстваме и проявяваме "маймунска" любов след която винаги се стига до мекушаво и неборбено, готованско поколение. Системата с оценките не е най- добрата, говори се за точкова система, с + и - по ясни критерии с натрупване за целия курс на обучение, но зад това трябва да стои силна и загрижена държава, каквато нямаме. Удоволствията и хубавите неща в живота са под 5%, останалото е борба и изпитания, изискващи по "спартанско" отглеждане и възпитание, обществен живот и състезание, отговорност, права и задължения !
Едва ли на някой, заедно с личната хигиена, ще навреди подобно възпитание, обратното е опасно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467208
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031