Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2013 12:50 - Теория на оцеляването
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2130 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 16.02.2013 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

           Хората се различават помежду си по хиляди неща, даже еднояйчните близнаци, отгледани и живеещи в еднакви условия се различават. Трудно може да се класифицират, да се създадат критерии за значимост, като за основа се приемат правилата на популярната за момента, социална етика и морал. В древността това са били физическата сила, красота и бойни изкуства, по- късно ораторските умения и знанията. Днес масовият, грешен критерии е притежанието на пари и богатства, като се изхожда от максимата, че по- добрия е по- умен, трудолюбив и активен, затова е и по- богат. Най- сигурният и безпогрешен критерии, дават природните закони и форми, в които са заложени принципите на устойчивостта, еволюцията и съвършенството. В природата, много неща са иградени по начин, различен от възприетите човешки правила, това най- добре показва, че има нещо грешно и ненормално във възприетата система. Ето някои от по- важните различия:
           - Живота е симбиоза и сложна взаимовръзка, в който са важни всички елементи на флората и фауната. Всяко живо същество взема толкова, колкото е нужно за оцеляването, много рядко добива и съхранява повече от необходимото и това са растения и семена които в нормални условия са нетрайни и се разграждат. Живее се в състояние на недостиг, при което се търсят рационални форми за пестене на храна, труд, движение, топлина . Човекът не води подобен живот с подобни правила, независимо, че притежава разум и може да оцени последствията от действията си ! Като примери с явни последици,може да се посочат: екологичната катастрофа в Китай, след избиването на врабчетата през 1956 г., зайците в Нова Зеландия и Австралия, нефтените разливи, свръхпроизводството и потреблението.... Разхищавайки ограничените планетни ресурси за лукс и излишества, малка, прилегирована част от хората, реално работят за по- бърз край на крехката, човешка цивилизация.
           - Силата, съчетана с разума ражда еволюцията. Живота в общности, разпределението на дейностите, оръдията на труда и оръжията, членоразделната реч, писменост и култура пораждат човешките отношения. Недостатъчните знания и сложността на природните явления, създават религиите. Стоково -паричното стопанство, стремежът за притежание, идеологиите и религиите пораждат войните. Така се регулира броя на хората, но се получава и тяхното израждане, защото на война отиват най- здравите и силните, като малка част от тях оцеляват. В природата опустошителни войни няма, по скоро има ритуално състезание в борба за територия и генетично продължение на рода от по силния, смелия и умелия. В битките участвуват пряко тези, които после „царуват”, така се подобрява генетичния фонд ! При хората, се създава прилегирована класа, която управлява и в името на която воюват други, наемници, наричани „пушечно месо”. Само в Третата Българска държава от пряко участие във войни са загинали над 100000 души, главно мъже, доброволци през Сръбско – Българската, ПС и ВС войни. Масовостта и броя на жертвите във човешките войни, води по обратен ефект – здравия и силен генетичен фонд намалява и се подменя с друг по- слаб и недъгав! Стремежа на религиозен и етнически принцип за „расова” чистота, както  на имуществен и монетарен, води също до израждане и генетична деградация. В природата, подобни неща не съществуват и не се прилагат.
           - Размножаването при животинския свят е пряко свързано и регулирано от природните условия. Общо правило е поколението да се отгледа здраво и силно, да се обучи за самостоятелен живот, ако това не е възможно, се редуцира, често с драстични действия. Само гризачите и насекомите се размножават безразборно и неограничено, но при наличие на достатъчно храна, влажност, температура. Разхищението при хората, ги прави спътници на човешките обиталища. Във животинският свят това е инстинкт за продължение и усъвършенстване  на вида, там няма понятие секс и се извършва  основно при т.н. разгонване и подходящи природни условия. Отглеждането е грижа само на семейството и основно майката, оцеляването без тях е невъзможно. При хората, неграмотните и религиозно заблудените, го приемат като божи дар, вегетационно удоволствие, без задължения към поколението, които в днешните условия са големи и трудни. Същевременно от разумна и хуманна гледна точка , децата се приемат като обща ценност и грижа. Така се получава парадокса, че една етност с безотговорна и безразборна популация, принуждава другите да се грижат и отглеждат децата им, за сметка на собственото възпроизводство и труд!? Това води до големи демографски и социални проблеми, неуспешни опити за решаване с политически средства. Например в Китай популацията се ограничава с данъчно облагане и санкции, но това не решава проблема, защото китайките раждат, но не регистрират новородените !? Създават се хора наричани кучета, без документи за самоличност. По света рядко се намират гробове на китайци, обикновено мястото на починалите и докуметите се заемат от описаните по- горе „кучета”. Медицината също се намеси комерсиално в зачеването и раждането на деца, имунизациите, без дългосрочно проучване на резултатите от намесата. Живота на хората се удължи в телесната сфера с изоставане на умствената – склероза, деменция, алцхаймер... Рязко расте броя и вида на хроничните и психически заболявания, тяхното генетично онаследяване и израждане. Така въпроса на разума днес, трябва да се постови не на акта раждане и възпроизводство, което е лесноосъществимо, а в отговорностите и задълженията за отглеждане, обучение и осигуряване на децата. Вече е крайно недостатъчно само да изхраниш и осигуриш дом, трябва обезателно да изучиш и подготвиш социално, етично и правно поколението. Правото за свободно предвижване, поставя и по-високи изисквания, от тези на племето, катуна и затворената общност. Затова все по- често се говори за разрешителен режим за създаване на деца и въвеждане на общи правила в отглеждането. Често порасналите децата имат основание да зададат и този въпрос – защо сте ме създали, когато не сте осигурили и елементарни условия за номален живот !?
               - В природния свят няма понятието онаследяване и всяко същество разчита и се бори само със своите собствени качества и умения. Знанията и уменията се предават безвъзмездно, само те се онаследяват  и служат на вида за оцеляване. При хората, това е база за разхищение на природни ресурси за развлечения и забавления на малка група от хора, при крайно неравностойно положение, на по- голямата част. Вече се парцелират и продават части от Луната и Марс !? Появяват се касти, класи и разделение на монетарен принцип, без покритие с възможности, труд и принос. Огромната разлика в притежанието, създава неразрешима социална обреченост и конфликт. По този начин се подменят природно дадените човешки ценности, което води до ненавист, израждане и последващо самоунищожение.
               - Всички елементи на природния свят имат заложен стремеж към създаване на жизнени и по- съвършени структури, форми и функционалност. Те са източник на технически, дизайнерски, архитектурни решения за хората. Науката ги изучава и прилага в живота, често с многогодишни, последователни усилия и работа. Възприетата схема за оценка и заплащане на труда, прави науката непривлекателно място. Тези раздели, които имат приложно и пазарно значение се развиват с големи темпове, за сметка на други жизненоважни. Особено се пренебрегва факта, че живота има две съставки, духовна и материална. Стигна се до там, че хората вече не могат да разберат и формулират духовната част на човека, свързана с общуването, фантазията, изкуството, мисленето, мечтите, приятелството, състраданието, честта и достойнството. Хилядолетия наред тази съставка е раждала прогреса, изследователският дух и развитието, била е високооценявана, стимулирана и развивана, независимо, че реалния плод на духовното не може да се усети директно с нашите сетива. Днес е подменена с удоволствия, развлечения, фантасмагогии и материални придобивки. Човека се доближи до механично и програмирано, материално създание, обслужващо само телесните си нужди, опитващо се да оцелее индивидуално най- много семейно, немислещо за близко и далечно бъдеще, оцеляващо същество. От създател се превърна в регресирал и вегетиращ, идеален потребител. Резултата е застой в развитието, особено в постиженията на науката и техниката. Това е резултат, видим в целия свят, ако направим само една съпоставка на 19, 20 и 21 век, независимо от огромното, несъразмерно развитие на електрониката и информационните технологии. Самата стойностна информация е платена, не се предлага свободно и крие като източник на бъдещи печалби. В края на нещата, разумният човек е поставен в ситуацията на безпътие и безизходност, липса на сигурност и спокойствие, самостоятелна цел и развитие. Ангажираните и мислещи хора, отговорни за своите действия не създават деца, страхуват се за тяхното бъдеще, нямат увереност в собствените си възможности. Ако към това добавим безработицата, бедността, липсата на обща идеология и държавност, нещата стават още по- сложни. Това е валидно обаче само за мислещите, знаещите, можещите и отговорните , посредствените се размножават с пълна сила, раждат нови демографски проблеми и ускоряват края на човечеството, не само у нас. Днес това е главният, глобализационен проблем пред човечеството, даже и капитала започна да го схваща, защото на него са нужни платежоспособни потребители, а не социално слаби. За съжаление този строй не може да го разреши, той е напълно идейно и духовно изчерпан, частното, лично притежание и онаследяване израждат и унищожават земната цивилизация.
        - В природата несъвършеното и посредственото е обречено на унищожение и гибел. При уж разумните хора, посредствеността се налага над останалите с размножаване в прекия и преносен смисъл. Например чалгата, като „изкуство” на посредствения и нискоинтелигентен, „народен” човек, оцелява, развива и захранва от нарастващия брой на деградиралите. Защото формирането на интелекта, знанията, естетичния вкус изискват усилия и труд, а слободията и посредствеността – нищо! Действието се извършва чрез „свободния” пазар, ниските страсти, монетарната зависимост и печалбата! Природата е изградила жестоки, но жизнено важни системи за оцеляване, по- слабото и недъгаво се ликвидира от по- съвършеното и жизненото. При хората, това се е превърнало в система за печелене на пари за сметка на духовното израстване и регреса.
         Всичко написано, не е само глобално заключение, лесно се вижда , реализацията и тук в България. До подобни изводи стигат милиони хора по света, явно трябва да станат милиарди, за да се промени нещо. Днешният човек е поставен в условия на оцеляване и вегетация, той е лишен от свобода и  свободно време за размисъл, от възможността да влияе на социалните и икономически процеси. Научната, изследователска, експериментаторска и творческа дейност се считат за проява на ненормалност и нематериален лукс. В центъра на световния проблем, исторически стои въпроса – как и по- какви критерии да оценим, разграничим и стимулираме отделния човек, да направим разпределението на благата справедливо ! Има решения и те не са свързани с диктатурата на пролетариата и комунизма, в този вид, тази теория е нереализуема, сладка утопия. Представете си глобализиран свят с общи закони и правила, но не заради парите и пазарите. С обща икономика, управлявана от хората, не от частния, финансов капитал. Общоприети критерии за оценка на човешките постижения и значимост, създадени от науката. В японски фирми отдавна се прилага система на заплащане свързана с набрани точки от оценки по различни показатели. Подобна схема, трябва да се въведе навсякъде, от раждането до смъртта всеки да набира и губи точки, така да формира своя човешки коефициент и спрямо него да получава и съответното заплащане. Нека има свободен пазар, който да определя конкурентно цените на стоките и услугите. Нека за иноваторите и организаторите на производства и услуги има повече точки, но без онаследяване и прехвърляне. Може да звучи утопично, но другото, ежедневно известното, е бавна но сигурна смърт, деградация, войни, изтребление и унищожение !


imageimage

 





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djani - Изключително стойностна статия!
17.02.2013 09:05
Макар и различни като индивиди и двамата сме на едно мнение по фундаменталните въпроси на съществуването ни. Дано повече хора да прочетат статията, където в синтезиран вид си представил основните въпроси на човешкото развитие и най-вече българското...
цитирай
2. dedenze - Благодаря djani !
17.02.2013 09:33
Радвам се когато намеря съмишленици ! Особено добронамерени хора, замислени и работещи за развитие на човешкия интелект и разум !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468108
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031