Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2013 15:11 - Негативизъм
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4072 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 27.01.2013 15:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           В някои тълковни речници негативизма се третира като симптом на психично заболяване и противопоставяне на всяка външна намеса. Приемам подобно твърение като повърхностно и необхващащо даже и в малка степен това мащабно понятие. Антонима на думата – позитивизъм е крайно моден в днешния свят, особено от политическа гледна точка, когато нещата вървят зле и отиват към регрес и застой.
           За да осмислим значението, трябва да анализираме начина на живот и природните закони. Хората и животинският свят, милиони години са се адаптирали и вписвали в природните условия, чрез еволюция и борба за оцеляване. Към всяка промяна изискваща и смяна на нещо в начина на живот, било тя и положителна, хората са се отнасяли негативно и с недоверие. Обяснимо, защото промените изискват допълнителни усилия, труд, знания, а това е насилствен процес, нарушаващ вегетацията, спокойствието и възприетата към момента „сигурност”.
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/01/07/trudyt-i-homo-sapiens.1039528

          Почти при всички известни цивилизации се е формирал израза „лошите вестоносци ги убиват”. До днес, най- тежката задача е да съобщиш лоша вест и независимо от интелекта на хората, негативното отношение към вестоносеца остава въпреки, че той няма нищо общо със събитията и съдържанието на вестта. Даже медиите губят рейтинга си, носейки лоши вести, затова се опитват да пробутват хумористични и шоу програми с весело, разголено, идиотизиращо, скеч – кичозно съдържание. В българският език звукът „Н” добива лоша слава заради отрицанието „Не” и носи негативна нагласа и енергия. Прочетете бавно, една малка извадка от думи и изрази : не; няма; нула; нищо; не знам; не мога; неприятел; неверен; нищета; необичан; ненормален; ненавист; навлек; неморален; нелоялен; недоволен; невъзпитан; ненаситен; ненужен; неизвестен; несигурен.... Усещате ли негативното въздействие и лошите, житейски асоциаци, които предизвикват, независимо от вашата уж положителна нагласа. Това е така, защото негативните изрази водят до примиреност, обреченост и пасивност, до нещо лошо, но независещо от нас. Тук ще отворя една скоба и разкажа за нещо реално от моя живот, свързано с тези думи:
          В Институт по електропромишленост през 1981г., отбор от млади, образовани и амбициозни хора, успяхме да създадем секция, занимаваща се с проектиране и изработка на промишлени, модерни машини и съоръжения. Материалната база беше много оскъдна, основно родни изделия и такива от соц. лагера. Като пример мога да посоча, че имахме възможност да използуваме светещи сегментни индикатори само три на брой, производство на ГДР, когато  една тайванска фирма предлагаше в каталога си над 5 000 вида !? При тези ограничителни условия, да направиш нещо конкурентно и надеждно си беше един, малък подвиг. С гордост мога да кажа, че успявахме, участвали сме в 7 изложения – Мадрид, Хановер, Москва ..., продали сме и донесли в България т.н. преводни рубли и западни марки. Имах честта да ръководя тези момчета и момичета, работещи за нищожни заплати, но нахъсани и желаещи да направят нещо по- значимо. Живота и условията на труд, раждаха обаче основно думи с негативно съдържание – няма, не знам, не мога, не става, недоставен и пр.... Един ден се събрахме и обявих с окачена табелка „ Забранено е ползуването в служебните разговори на думи започващи с буквата „Н””. Гласувахме и парична глоба, като набраните средства се използуваха за закупуване на кафе и в помощ на сбирки и празненства. Имаше пряк и психологически ефект, работата потръгна по- добре и всеки се опитваше да се справи без думи и оплаквания с отрицателно съдържание. По- късно разбрах, че и мърморкото Станьо е решавал сам служебни проблеми с вечно пияния, единствен, институтски, газов заварчик Джаджо, носейки му домашна каменарка, за да върви работата и да не каже, не става и не може !?
          След падане на желязната завеса, появата на интернет, стана възможен и достъпа до други култури и народи. Изуми ме факта, че в японския език и бит, при пряк разговор не се употребява думата „Не”. Отказа е интелигентно завоалиран, за да се избегне обидата и негативизма, отрицателната реакция. Думи  с негативно значение се употребяват в много редки случаи. Уважението към красивото, природата и хората, е в основата на японската култура и бит, което ги прави една от най- цивилизованите нации в света. Въпросите свързани с чест и достойнство, зачитане правата на другите, са различни от европейските и американските. Бедите и добрите неща се приемат общо от цялата нация. Да те откроят, издигнат и похвалят индивидуално, ги притеснява и не носи  престиж и голяма радост. Това е базата, при ограничена, малка територия, липса на природни богатства, висока интензивност на земетресения и природни бедствия, да са на челно място в света по жизнен стандарт и развита, уникална култура.
           Сега се тествайте самостоятелно, проследете реакцията си, всяко ново нещо, даже всяко съобщение, първо предизвиква отрицателна реакция и негативизъм ! Това става, преди още разума да е преработил и анализирал информацията !? При българите се е превърнало в лош инстикт, да кажем бързо „не” , а после да мислим, така често изпадаме в смешни и неудобни ситуации. Стремежа към бързо забогатяване с малко труд и много келепир, са в основата на негативното заболяване. Липсата на знания и ценности, неформиращи материални приходи като  духовност, житейска философия, естетика и морал, са катализаторите на болестта. Трябва поне в дома си да забраним думи започващи с „Н” и носещи негативизъм, успеха е доказан и сигурен !

 

imageimageimage



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Една птичка пролет не прави. Опт...
27.01.2013 19:24
Една птичка пролет не прави. Оптимист съм, даже по професия- та защитавам творчески продукти
В същото време виждам, че в България няма вече нормални условия, няма разбирателство... дори опозицията не може да се обедини за общ просперитет на България...
цитирай
2. dedenze - Трудно е човек да бъде оптимист в днешните условия !
27.01.2013 21:17
Негативното ни залива от всички страни, особено политически. Слушам мнението на политическите партии за проведения референдум и оптимизма за бъдещето на България ме напуска напълно. Лошото е че това е обективно вярно и всякакъв позитивизъм би бил неуместен и болестно състояние.
цитирай
3. martosh - Поздрави.
28.01.2013 12:25
За добрия постинг.
цитирай
4. dedenze - Благодаря !
28.01.2013 12:36
Здраве и повече позитивни неща !
цитирай
5. apostapostoloff - Ситуацията е великолепна!
28.01.2013 18:07
Защото там, където всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно добре. Никога, ама никога не сме били по- добре!

И защо трябва аз да се обединявам с вас бе, джанъм? Вие нямате моята класа, моето ниво,моя формат. За мен вие сте посредственици и аз не желая да имам нищо общо с вас.

Може би ще поискате да се обединя и с мангалите, а след това и с джагалите? Не можете да мислите, не можете. По- добре е да не пишете, за да не се излагате! Като кифладжий.
цитирай
6. dedenze - Повече от странно apostapostoloff !?
28.01.2013 18:48
Вие пак не сте разбрали темата на поста и написаното!? От вас никой, нищо не иска, имате някакво, централно объркване !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477013
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930