Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2012 16:43 - Еднократна употреба
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3344 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 29.07.2012 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

          Преди всяка нова стока и услуга, производителите очакващи огромен бум и печалби, започват рекламна, „просветителска” и „грижовна” дейност. Правят се хиляди вярни и невярни твърдения и обосновки за величието и необходимостта на продукта. Често в това са включени  медицински и научни среди, политически лобита и интереси. В най- голяма степен, казаното важи за стоките за еднократна употреба. Виждаме и ползуваме всеки ден, кофите за смет преливат от тях. Отдавна ни е внушено, че това е цивилизационно удобство, хигиенично решение, пестящо нашето време и труд. Превръщат се в неотменен консуматив, а фирмите производители процъфтяват и се множат.  За съжаление, предимствата на подобни еднократни стоки са незначителни, в сравнение с вредите които нанасят.
           В основата на тези стоки са органичните полимери (пластмаси). Трябва да се знае, че рекламните твърдения за безвредност и проведени „изпитания” са голяма лъжа. Всички те имат канцерогенно и вредно влияние върху човешкия организъм, особено при нарушена технология за получаване и преработка. Още по- лош е ефекта за околната среда. Производството на полимери изисква ценни суровини, нефтени и други продукти, енергия. Еднократната им употреба е лош и недалновиден ход, унищожаващ ресурсите на Земята. В един футористичен и реалистичен филм „Идиотокрация”, ясно са показани, последствията в обозримо бъдеше от тях. Използуваните полимери имат полуразпад на атмосферни условия по- дълъг от 20 – 40 години. Почти нищо освен изгарянето не ги унищожава, при което се отделят отровни газове и продукти. Флората и фауната на планетата също са застрашени от тях, затова в световен мащаб се приемат мерки за тяхното ограничаване, за съжаление в почечето случаи, чисто „козметични”.
           Задължени от европейските директиви и у нас уж се вземат някакви мерки. Упаковките се облагат с акциз, стоките вдигат цената си и допълнително се облагат още веднъж с ДДС. Така вече една полимерна торбичка, струва около 30 ст.. Прилага се нова контрахватка, торбичка без дръжки, която не се облага!? Същевременно нищо реално не се прави за екологични, саморазграждащи се упаковки. Хартиените са с по висока цена, малка товароносимост и по начина на получаване и съхранение имат съмнителни хигиенни свойства. Почти никой не изкупува и преработва пластмасови отпадъци, явно от тях не се печели много. С малко инвестиции, тези отпадъци може да се оползотворят над 80%, от тях могат да се изработват едрогабаритни детайли за интериор, строителство, пътища и пр..., но е нужна държавна воля и дотация.
           Казват, че с каквото и както се храниш, такова здраве и външен вид имаш. Психическото здраве се формира от естетиката, ценностната система и навиците на хората. Младото, потребителско поколение вече не приготвя храната си, не мие съдове, не носи торби, по- лекия живот го заробва със стоки за еднократна употреба. Реално съвременният потребител също се превръща в нещо подобно. Той става космополитен, без история, без родина и дом, живее под наем, назаем, в името на удоволствията и мига, не създава с нужната отговорност и грижа, здраво поколение. Това, което особено притеснява капитала е липсата на желание за запазване и увеличаване на семейното имущество, обратното се среща по- често, неговата продажба и размяна за съмнителни, модни развлечения и придобивки. Просто казано капитала сам изкопа собственият си гроб и създаде хора за еднократна употреба, различаващи се само по броя и вида на татуировките и пиърсинга !?

 

imageimageimage



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ПиЪрсинг, Деденце! Аз също съм т...
29.07.2012 19:40
ПиЪрсинг, Деденце! Аз също съм татуиран, какво против имаш? Човека от първата снимка ми е приятел! Трябваше някои световни сатрапи да закачиш!
цитирай
2. dedenze - Извинявай colobur не съм против по- ярката индивидуалност и мои близки хора имат подобни неща !
29.07.2012 20:08
Другото е по- важно - да не сме хора за еднократна употреба, да имаме и носим отговорност и приемственост в името на бъдещето ! А с правописа съм скаран отдавна, ще коригирам .
цитирай
3. анонимен - Няма нищо, Деденце, простено Ти ...
30.07.2012 22:13
Няма нищо, Деденце, простено Ти е!:))) Какво ще кажеш за ромбовидния знак на дясната ръка, на този долния образ?:)))
цитирай
4. dedenze - Нямам представа.
30.07.2012 22:28
Знаците и символите са цяла наука слабо известна за мен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468202
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031