Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2012 15:30 - Здраве и житейски стил
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1658 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.05.2012 23:23


            Милиарди да притежавате, ако нямате добро здраве, всичко е безмислено. Седмици да висите пред лекарските кабинети няма да го получите, ако водите вреден начин на  живот. Религиите определят тялото, като храм на душата, но почти никога не се замисляме, как реално се грижим за храма. Грижата е чисто симптоматична и в повечето случаи фатално закъсняла. Много малко време ни дели от момента, когато в България медицинските услуги ще бъдат напълно и скъпо платени, както са при новият ни „стратегически” партньор. За лекарите ние сме подвижна и говоряща касичка, която трябва да оцелее, но не и окончателно да се излекува. Провеждани са много експерименти, определящи ефективността от медицинските лечения. В един от фрапиращите случаи, 10000 доброволни пациенти са били разделени в две групи с еднакви заболявания. Първата част са лекувани с най- добрите известни лекарства, а втората е получавала само плацебо ( безвредна имитация на лекарства) . Резултата след години е бил доста странен и необясним, първата част, действително лекуваната, дава 3 пъти по висока смъртност от втората, нелекувана с медикаменти !?
           Ще започна с една, истинска приказка видяна в реалния живот:
           „ Навън се разведеляваше и петела първи отчете изгрева и ранния час. Ванчика, внимателно се надигна, краката го наболваха, пръстите на ръцете бяха деформирани от артрита но още го слушаха, а беше млад, само на 85 години. Не помнеше откога не беше ходил на доктор и освен аспирин, други хапове не беше вземал. Днес ще бъде горещ и отговорен, слънчев ден. На него се падаше реда да пасе кооперативното стадо от 250 овце, трябваше да се бърза. Бабата беше сложила в торбата нещо за обяд, хляб, сирене и сланинка, оставаше най- важната част. Взе една малка лъжичка и се опъти към зимника. Винцето беше на привършване и мътно, но все още добро на вкус, бързо напълни чашата с половинка и отвори бурканче със сладко от зарзалки. Това беше традиционната му закуска от много, незапомнени години. Ракийката беше свършила, за което активно „съдействие” имаха зетьовете, добри момчета. Добре, че продаваха мастика в патронче от 200 грама, ясно че беше менте, дано лозето даде повече тази година. Извади го от скривалището, заедно с кутия забравени от дъщерите цигари, мушна ги в торбата, с Димо неговия ортак в овчарлъка, щяха да запалят по една на обяд. Занесе на магарицата Пепа богат наръч сено, той лично се грижеше за нея, а тя кротко и послушно му вършеше работа, независимо от старостта. Забързан се отправи към кошарата, вечерта щеше да има гости, зетя и кума му от София, от кога ги чакаше с удоволствие и нетърпение. Прибра се уморен по- тъмно, беше „навъртял” над 15 километра, бабата беше сложила на масата салатки, мезета, баница и пуйка, чакаха го. Приказките и веселбата продължиха до среднощ, бяха донесли сливова ракия, пийна три по сто, само с мезенце, вечер хапваше малко и се унесе в сладка дрямка. На лицето му беше изписана радост и спокойствие, петела щеше да го събуди на сутринта, не носеше часовник, не знаеше какво е това да се излежава след като слънцето е изгряло....”
            Позната, пасторално – патриархална, българска картина. Науката доказва с хиляди факти, че еволюционното развитие на човешкото тяло е бавно и незначително за период над 7 милиона години, за разлика от скоростта на умственото. Мускулните групи и костна структура, нокти и зъби, почти нямат промяна. Сложността и устройството на човешкия организъм, неговите възможности, представляват един неизучен микрокосмос. Много хора го приемат като творение на Бог или свръхразум с ясно определени функции и самовъзпроизвеждащи се елементи. Всички органи и клетки, с изключение на мозъчните, се подменят с еднакви, нови, многократно в рамките на един живот. Пола, телесно се определя от съчетанието на Х и У хромозомите в процеса на зачеване, но умствената, полова нагласа, независимо от външните полови белези, се определя от хипоталамуса – жлеза с размер на бобено зърно в мозъка, тя определя и контролира нивата на хормоните – тестостерон, прогестерон, адреналин, естроген, инсулин, глюкагон, холестерол, допамин, кортизол, тироксин.... Хормоните и техните нива определят физическото и умствено здраве във всички възрасти. Доказано е, че състоянието на стрес и отрицателни емоции, допълнително нарушават фунциите на хипоталамуса, което води до редица хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет, исхемична болест на сърцето, шизофрения, епилепсия и пр.... Съвременният начин на живот, не съответствува на телесните нужди, това е основната причина за болести и ранна смърт. Тялото в което живеем е съвършенно, но е пригодено за древният  живот. В търсене на факторите за здраве и дълголетие, науката е доказала следните неща:
        - Съвременният човек, ползувайки постиженията на цивилизацията е обездвижен и мускулната активност е силно занижена. Това поражда хиляди предпоставки за болести, включително и умствени, защото тялото от времето на ловуването и събирачеството, като форма на оцеляване, не е променено. То изисква комплексна и ежедневна физическа активност ходене 5- 6 км., бягане, вдигане, клякане, сложни движения и пр....
         - Храненето и разхода на енергия е следващия важен фактор. Твореца е създал една високоефективна система, като пример при максимално, физическо, временно натоварване, тялото консумира енергия сравнена с електрическата до около 600 вата, реално удвоена, жизнено- нужна енергия. В състояние на сън и покой, тази енергия е значително по- малко 200 – 300 вата. Когато се говори за човешкото тяло и енергийна нужда се използува т.н. килокалория, която се равнява на приблизително на 4,2 киловата електрически, отделени за една секунда. Средната, енергийна нужда на човек, без физическо натоварване, работещ пред компютъра е около 1500 к.калории дневно. Това се равнява приблизително на един шоколад от 100 гр. плюс един банан за цялото денонощие. Древните, вкусови рецептори, ни карат да харесваме и предпочитаме висококалоричната храна с повече въглехидрати. Захарта се усвоява бързо с минимални усилия и храносмилане, което води до нарушаване на ензимният баланс и функцията на храносмилателната система. Избягват се по- грубите храни, съдържащи фибри, целулоза, вода и пр..., независимо, че те са жизнено важни за телесната даденост. До преди 6- 7 хиляди години, храната на древните е била оскъдна и сезонна, състояла се е от плодове, растения, корени, ограничено количество месо. Зърнените храни съдържащи нишесте, скорбяла ( неводоразтворима захар) не са били познати и масово отглеждани. Всичко това се използува от производителите на храни, преследват се печалби, а не здравословна храна. В това състезание се изполуват овкусители, оцветители, консерванти и всичко което да ни накара да ядем повече от необходимото, да купуваме ! Всяко дете в магазина, безпогрешно отива на щанда със захарните лакомства, пържените картофки и пръчици. Резултатите не закъсняват, наднормено тегло, ендокринни и кардиологични болести, психични и вкусови деформации ....
          - Другия основен фактор е дишането. Биологичното тяло се нуждае от кислород за всички процеси. Там където въздуха е чист от прах, дим, замърсители, хората живеят повече. Въпроса не се свежда до количеството кислород, а до качеството и липсата на замърсители. Известно е дълголетието във високите планински масиви, ниското налягане тялото компенсира с повече хемоглобин в кръвта. Хората масово приемат дишането като инстинктивен процес и не се замислят за това , че не използуват целия капацитет на белите дробове, дишат учестено и повърхностно, използувайки повече енергия. Една от първите стъпки в контрола на тялото, йогите отдават в начина на дишане.
          - Древното тяло е пригодено за съществени разлики в температурата на околната среда. Това стимулира имунната и защитна система по незаменим начин. Народите познаващи горещите бани, парилки и сауни, къпането със студена вода, почти не познават грипните заболявания. Климатика изнежва и често е развъдник на бактерии и микроорганизми. Топлинния комфорт, освен че е скъпо платен, определено съкращава живота. Тук може да се посочи и ролята на чистата вода, нормално, здрав човек трябва да изпива минимум по 20 гр/ кг телесно тегло, независимо от другите приети течности.
           Та преди да отидем при лекаря, сами трябва да се заслушаме и разберем нуждите на тялото. Харесваме или не, такъв храм е създала природата за душата. Съвременният нездравословен начин на живот, ни принуждава често да се грижим за него, преди да е станало късно !

imageimageimageimage



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467038
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031