Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 15:45 - Любов !?
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4722 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 25.04.2012 01:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Хората често бъркат любовта със секса и особено се затрудняват, когато трябва да и дадат определение. Едва ли има някой толкова умен и смел човек, който да го направи, защото процеса на влюбване е строго индивидуален и зависи от интелекта. Най – доброто измислено до сега определение е, че любовта е Бог ! Независимо от всички твърдения и опити, това е едно от най- важните неща, фундамент на живота и щастието. Затова никога не е излишно да се говори, мисли и споделя по тази вечна тема с ясното съзнание, че индивидуални рецепти няма.
           Днешният разумен човек е формирал своите качества и разум в продължение на милиони години. Еволюционните процеси и способността за мислене са променили природния начин на живот, който се основава на  инстинктите. Така са възникнали и понятията любов, щастие, хармония, секс и пр.... В животинският свят тези неща не съществуват, всичко е подчинено на оцеляването, продължението на вида и самосъхранението по една проверена и сигурна система. Размножителният процес не е свързан с фалшиви, постоянни удоволствия,  с дълготрайна отговорност, задължения и пр... извън генетично инстинктивните. Така е било и с хората в ранните години на развитие. С появата на парите, урбанизацията и социалното разделение, инстинктивната връзка се подменя и отношенията се променят. Физически по- силният и „расов” човек се заменя от по- умният, богатият и предоставящ повече материални и духовни блага. Когато парите сами започват да правят пари, появява се пазарната икономика,  духовните ценности започват да се пренебрегват, започва и човешката деградация. Основната част от ресурсите се влагат в развитие на игрите, зрелищата, забавленията и удоволствията. Раждат се понятията порнография, секс, полигамия, полиандрия и пр....
           Мъжът и жената се различават в целите и задачите, както и в сексуалните възможности и желания. Първият, инстинктивен елемент това е привличането (либидо) това е сложна система от символи, знаци, феромони и поведение, целящо да съсредоточи вниманието на другия пол, до постигане на контролиран, сексуален контакт. В повече от петхилядолетното, патриархално, обществено устройство, водещата активна роля е приоритет на мъжа, но трябва ясно да се отбележи, че жената взема окончателното решение и избор !? Това се определя и от физическата нагласа, при мъжът сексуалната готовност и възбуда настъпва много по- бързо. Същевременно той е ограничен в броя и времетраенето на възможните контакти и оргазменото удоволствие, чисто физиологически, докато при жената подобни проблеми почти не съществуват. Полигамната същност и сексуални възможности на инстинктивната жена, водят даже до религиозен отказ от определението човек и битовото, нарицателно кучка !? Например по време на Първата световна война, френска проститутка успява да обслужи над 160 клиента за едно денонощие !? Еякулацията при мъжа е свързана с отделяне на жива материя, жизнено важни биологични продукти и енергия, затова в периода на пубертета и маструбацията, спада успеха в училище, отслабва паметта и пр.... Съвременният свят лансира чисто сексуалните приключения, създава цяла индустрия за тях, стимулира безразборния, спортен секс, издига полигамията като символ на свобода и начин на живот. Деформира се и пренебрегва същността и предназначението на сексуалният живот, което създава големи социални и медицински проблеми.
            Либидото и нагона са инстинктивната част на една връзка, но ако става дума за любов, далеч не са достатъчни. Противоположностите се привличат, но не могат да просъществуват дълго заедно. Така се ражда илюзорен и идеализиран образ за желания и мечтан партньор, считан за основа на любовта. Игнорира се значението на духовната част и общата работа в партньорската връзка.Това е главната причина за последващите разочарования, ревност и раздяли. Затова повечето хора вярват, че любовта е временно и нетрайно явление, свързват я с младостта и хормоналното „оглупяване”. Когато става дума за създаване на семейство и ново поколение, нещата стават още по- трудни и сложни. Традиционно нашия народ е търсил партньори и се е намесвал в брака на децата си. Независимо, че не звучи съвременно, това е положително, защото няма родители, които да замислят нещо лошо за децата си. Те могат да бъдат верен и добър коректив, относно мечтите и илюзиите, от жизнения си опит могат да преценят съвместимостта на хората много по- точно, от сляпо влюбените. Нормалното отглеждане на децата изисква семейство, намесата и примера на двамата родители от различен пол. Тук се крие и същността на истинската любов, която се създава и гради с много усилия и адаптация, няма любов от пръв поглед. Характера, маниерите, принципите и основните знания, се формират до 20 – 25 годишна възраст, след това много трудно нещо може да се промени. Когато избираш с кого да направиш семейство на първо място, трябва да се прецени възможността за съвместен живот, отчитайки всички недостатъци, предимства, навици и същност на другия, такъв какъвто ще бъде цял живот. След това идва отношението към теб, уважението, взаимопомощтта, отговорността и пълното приемане на твоята същност, без илюзии за промени. Когато двамата се чувстват добре и сигурни заедно, във всички житейски сфери, включително и сексуалния живот, тогава това се превръща в хармонична любов и обич. Трябва да се каже, че обективното постигане на подобна свързаност е трудно и изисква усилия от двете страни. Ограничен брой хора успяват да го постигнат, но всички го сравняват с понятието нирвана от източните религии, защото носи здраво и несравнимо удовлетворение от живота. Такава симбиоза трудно може да се разруши с полигамия и сексуални влечения, реално е база на човешкото бъдеще. Почти всички имали щастието да създадат подобна връзка, ако тя по някакви причини се разпадне, отново се стремят към аналогична, нова. Всичко останало са времени увлечения и отношения, които не бива да се наричат и определят като любов ! За любовта няма възрастови и други ограничения, тя е плод на личният интелект, духовност, култура и изкуство, способност за добър, социален живот ! Само мислещи, разумни същества са в състояние да я оценят и превърнат в житейско правило, начин на поведение и реализация !

image
imageimage
image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Поздрави за "Любов !?" и верните разсъждения...
24.04.2012 17:22
Дано повече млади хора прочетат материала. Бих добавила само, че и духовната връзка между двама души е от голямо значение за здравината на брака. Идва момент, когато тя е доминанта.

Хубав ден!
цитирай
2. dedenze - Благодаря tota, радвам се че споделяш тези ценности !
24.04.2012 21:50
Много здраве и щастие !
цитирай
3. анонимен - love is thought
26.04.2012 09:41
Любовта е същност - достигана между двама. Усет за себе си, чрез Другия. Екзалтация на илюзиите - опит за осъществяване на възможностите. Устрем!
Взаимодействие! Влияние!
Love addiction
цитирай
4. dedenze - Така е № 3, нещо като Бог!
26.04.2012 10:29
Който не я познава и достига е духовен инвалид .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478745
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930