Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2012 12:42 - Професиите
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2189 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 25.03.2012 13:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               Всички се стремим към по- висока и бърза реализация, свързана с по- малко труд и повече пари. Отмина времето на съвета „Учи мама, да не работиш.” Днес условията са коренно различни и стихийно изменящи се. Придобиването на знания и умения е важно условие, но не е решаващо и гарантиращо успех. При всички положения, вашия по- добър живот е за сметка на другите хора с по- лоша реализация. Парите са в непрекъснат кръговрат, много малка част от тях остават при хората и формират начина им на живот. Ясно трябва да се прави разлика между наемни работници и собственици – работодатели. Вторите са сравнително малко в целия свят, под 1-2 %, чрез процесите на глобализация тенденцията е да намаляват още повече. Капитала се окрупнява, по начин отлично описан, преди векове от Карл Маркс.  Например: Моловете и чуждестранните вериги магазини у нас, доведоха до неизбежен фалит на хиляди, малки, частни фирми . 18 – 20 век бяха години на индивидуалната реализация, където можеше да се постигнат високи резултати в науката и производството. Пазарната икономика създаваше неограничени условия за индивидуално развитие и реализация на активните, образовани и кадърни хора с по- широки общи познания. Сега това е невъзможно и става само в подходящ екип, водеща фирма или концерн, със собствена система за обучение и квалификация. Нужни са специфични знания и практически умения, общообразователните знания са недостатъчни. Още в тоталитарното общество, тази необходимост беше оценена. Сред различните, неуспешни опити за решение, бе създаването на ПУЦ
(професионално учебен център). Неуспеха хората перефразираха така „ Падар Учи за Цар”. Създаването на техническа култура и умения е изключително, сложна задача, изискваща висока, национална и държавна политика и намеса, инвестиции и пр....
             Ако степенуваме определени сфери по доходоностност, излиза следната градация :
             Крупен финансов капитал – Това е затворен кръг от хора, наследяващи огромно, увеличаващо се богатство. Те реално притежават и управляват света, медиите и живота на хората.Тук не се влиза и излиза, даже и бракът с подобни личности се договаря така, че при развод получавате символична сума. В повечето случаи те се обвързват и събират, помежду си в същата общност, при ясни юридически условия. Тези хора съществуват основно от системата за умножаване на наследствения капитал, те не блестят с особени, лични качества, но могат да си разрешат лукса да наемат в своя полза най- добрите специалисти, които да се грижат за техните богатства. Шансът да попаднете в рамките на този обслужващ персонал е много малък, но ще ви осигури едно високо заплащане на вложения труд, т.е. тук работят гениите и отличниците, с най- доброто възможно образование и подготовка !
           Политика и власт – Това е единствената сфера, в която могат бързо да се заработват лесни пари. Това става основно чрез източване на държавата, корупция и организирана престъпност. Не изисква високо образование и квалификация. По важни са ораторски умения, възможност за внушение и принадлежност към определена структура – партия, агресивност, популизъм, лицемерие и липса на морални задръжки. В страните със социален преход, като нашата, партиите разработват законодателство и Конституция, изключващо всякаква отговорност за явни престъпления, осигуряват си нужната защита и безнаказаност, имунизация, привилегии, високо заплащане  и финансиране от бюджета. Не всички симпатизанти и партийни членове получават тези „блага”. Трябва да влезете в ръководството, понякога става и срещу заплащане, медийна активност и пр....Рисковете, законодателно са малко, властта и печалбата по този начин, изглеждат вечни ! Трябва обаче ясно да се знае, че политиците не са независими, те са марионетки на глобализирания, финансов капитал и самостоятелност не е възможна.
            Банки и финансови структури – С малки, зависими изключения са собственост на финансовият капитал. Това е модерното, юридическо израждане на древното лихварство, обогатено с нови електронно – битови похвати. Реално работят с малко налични в брой пари и огромни информационно – въображаеми, главен генератор на световни кризи и ограбване чрез „фалит”, ипотека, просрочена лихва. За да съществуват е нужна световна инфлация, битова престъпност в умерени, страхови размери и защита от държавните, силови структури. Притежават бързо ликвидни имоти – офиси, компютри и почти нямат други основни средства. Целия персонал е наемен, с малко над средното заплащане за дадената страна и по- високо за управители и специалисти, обвързано с печалбите. При добро и подходящо образование, владеене на 2-3 езика, ще ви приемат на работа, без особени шансове за „израстване”. Притежанието на банка е друг въпрос, там са големите пари, печалби и възможности. За подобен шанс, задължително  е нужна, конкретна политическа и властна подкрепа. Почти всяка, по- силна власт си има подобни обслужващи, частни банки.
             Търговия – Древна като света печеливша дейност, отдавна завладяна и структурирана, пак с участие на финансовия капитал. Изисква много знания, реклама, верига от магазини, дестрибутори, транспорт. Начинаещите без защита и покровителство са обречени на гибел. Веригите, големи магазини, даже в България печелят 5 – 10 милиона месечно. Малките, частни магазини оцеляват само, ако предлагат специфични стоки и услуги при добре обучен, можещ и семеен персонал с постоянна заплаха от предизвикан фалит. Наемната работа в сферата на търговията е тежка и нископлатена.
            Информационни технологии – Тук могат да се печелят персонално много пари при неограничен пазар, но изискват огромни, непопулярни знания и възможности. Ако можеш на база софтуер и хардуер да управляваш по желан начин интерфейса на един компютър, това е заявка за успех. Ако програмите и устройствата са твоя, интелектуална собственост, успеха е осигурен. Остава да ги защитиш от кражба и да намериш къде и на кого да ги продадеш. Тук предимствата все още са големи, няма митници и ограничения, продава се информация, която често се побира на една флашка или може да се изпрати по интернет. Заплащането е сравнително добро и стотици кадърни българи работят за чужди фирми, създавайки десетки продукти. „Нишата” е безкрайна и се развива с бързи темпове, НО, изисква големи познания и умения, перфектен английски език и много, много труд !
            Производство – В съвременният свят е немислимо без автоматични, производствени линии, малък, добре платен, обслужващ и развоен, творчески персонал. Крупното и печелившо производство е концентрирано в огромни концерни с филиали по целия свят. Те извършват голям брой дейности, услуги, производства в различни, несвойствени сфери, немислими за миналото и нужни сега. Фабриките произвеждащи конкретни детайли, са интегрирани и се явяват поддоставчици на огромни фирми. Конкуренцията и борбата за пазари е жестока и постоянна, затова оцеляват само най- силните и финансово обезпечените. Капитала се слива в олигархични структури, ползувайки всички, възможни средства от изкупуване, дъмпинг до свръхпроизводство. Новите по- модерни и рентабилни технологии, ревностно се крият и пазят за по- трудни времена, докъто старите още носят печалби. Производството на хранителни продукти, почти навсякъде се дотира от държавите. В производствената сфера, работят над 70 % от хората, при сравнително ниско заплащане и квалификационна разлика до 3- 4 пъти, в зависимост от предлагането и нуждите. Родните производства са много малко, неконкурентни и с ниско заплащане. Повечето хора в тази сфера с образование и способности емигрират и работят навън.
          Изниква въпроса – какво да изберем ? Даже да сте деца на по – заможни родители  у нас, в световен мащаб, пак сте бедни ! Тук идва на помощ едно общо, човешко правило, че работата, която ще вършим цял живот, трябва да ни носи радост и удовлетворение. Парите са относително понятие и  никога не стигат, колкото и много да са те, не са най- важното нещо ! Затова изберете това което ви харесва, а живота и модата се менят, утре може вашата, избрана по душа професия да е модна и да носи добра реализация и уважение !? Образованието е голяма, скъпа и нужна инвестиция, въпроса е къде , в какво и как. Платената част на подготовката, става все по-голяма и непосилна, разделя хората и не дава възможност за изява на най- добрите. Избора на професия, не бива да се определя само от родителските амбиции, а от възможностите, интересите и предпочитанията на бъдещия работник и специалист. Знания и умения се трупат цял живот, важното е да бъдем бързи и адаптивни в зависимост от изискванията на действителността.


imageimageimage






Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chipollino - Поговорката вече е: "Учи м...
28.03.2012 15:23
Поговорката вече е: "Учи мама, за да работиш":)
цитирай
2. dedenze - Прав си чиполино
28.03.2012 18:20
при тази безработица и с много учене е трудно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477421
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930