Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 11:53 - Луди ли сме и колко ?
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3105 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 23.02.2012 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Психическите разстройства са едни от страшните, най- тежки и труднолечими състояния, с най-висока социална значимост и тежест. Сложността на човешкият мозък и мисловните процеси, определят и многообразието на заболяванията. Малка част от тях са генетично определени и наследствени, свързани с физически и емоционални травми. Те съпътствуват целия еволюционен път на човешкото развитие и лесно се разпознават. Относителният дял на тези болести в обществото е бил сравнително нисък и постоянен във времето. С развитие на капитализма, глобализацията, подмяната на еволюционните, природосъобразни ценности се променя начина на общуване и човешките добродетели, деформира се мисленето и психиката.

http://dedenze.blog.bg/politika/2012/02/14/na-kyde-sme-trygnali.901331
          Всичко това доведе до рязко повишаване на психичните заболявания, които в развитите страни обхващат над 30 % от хората. Почти всеки, трети човек е бил пациент на психиатри, психолози, психоаналитици и е приемал лекарства за едно или друго състояние. Фармацевтиката и „психолечителите” процъфтяват и печелят много пари от състоянието на хората, опитват се да лекуват симптомите, а не причините за масовите отклонения от нормалният разум. Хиляди хора , научно доказват и показват истинските причини, за съжаление владетелите на медиите и света не допускат намеса, защото в основата на всичко стои ламтежа за повече пари ! Нещата са очевидни, но крайно неудобни за глобализаторите и финансовия капитал. Ще се опитам да покажа някои истини, около които хората трябва да се обединят, да създадат граждански фронт и да дадат масов отпор. Защото това са въпроси свързани с оцеляването и бъдещето на нашата цивилизация !
        Антропологията, датира човешкото развитие от преди  6 - 7 милиона години. Трябва да се отбележи, че човешкото тяло и структура е претърпяло сравнително малко изменения. Например 32 зъба, които при днешното хранене, реално не са нужни, с този форма и количество. Еволюцията е бавен, но сигурен и стабилен процес, опитите за некомпетентна намеса в него, винаги са били неуспешни и застрашени от създаване на „Франкенщайн”, забранени от световната научна общност. За последните 10 -15 хиляди години, човечеството в технологично отношение, се развива с много бързи темпове. В основата на това развитие стои борбата за власт и по- лесен живот, при който физическата дейност се измества от умствената. Създават се прелигировани съсловия, владетели, диктатори в бясно и безконтролно състезание за повече блага. Съдбата и живота на по – голямата част от хората, се свежда до механична и контролирана, направлявана работа, липса на лично време и възможност за самостоятелно мислене. Създава се илюзията за уникалност и индивидуален успех, престиж и свобода, базирани на генетични, умствени, лични качества и труд. Робството на обикновеният човек, е майсторски завоалирано и истинските робовладелеци, все по- трудно се персонифицират. Същевременно телесното и мозъчното ни устройство, физически способности, не са се променили съществено, нужно е много време за подобна еволюционна промяна. Така се ражда първият тежък, психически конфликт:
        Разминаване между желания и възможности !
        Обема на днешните знания не е по силите на човешкия мозък и не може там да се съхрани и изучи, даже и малка част от него. Ученето и запаметяването, трябва да се изразява в знания на фундаментални неща и владеене на алгоритми за намиране на конкретните подробности. Технологичните тънкости и открития, т.н. ноу хау, не се намира в информационните носители, защото носи печалби на собствениците. Решаващата част, от научните и технологични постижения и знания, въобще не достигат до всички хора. Още по страшно е, че в 21 век има милиарди необразовани хора, това се поддържа напълно умишлено, въпреки, че не изисква много средства за решаване на проблема. Просто казано, Вие имате желание и готовност, но нямате нужните средства, парични, умствени и информационни, за да постигнете желаното. Нормално е всеки човек да си поставя високи цели и задачи, да има стремеж към повече знания, умения и реализация. Ненормалността и психическите разстройства идват, когато се наруши възможността за самооценка и критичност, когато искаме само най- доброто и най- скъпото, без да сме го извоювали с достатъчно труд и усилия, без да сме съобразили, реалните условия и възможности, в които сме поставени. Лечението се състои в намиране на мястото, което обективно заслужаваме, няма срамни, нито безценни професии. От особена важност е с кого и как общуваме, защото „С какъвто се събереш, такъв ставаш !”. Днес е невъзможно да ти падне ябълката на главата и да откриеш закона за гравитацията. Индивидуалните способности и знания създават предпоставка за по – добра реализация, но не я гарантират. Научно – технически постижения и иновации се правят трудно и са колективно, екипно дело. Илюзия и заблуждение е „американската мечта” за личен, семеен успех и просперитет, на базата на свободния пазар и инициатива ! Тук изниква и най - важният проблем:
          Оценка на околният свят и живота !
          Малко хора се замислят мащабно къде и за какво живеем !? Много изпитали първи житейски несгоди се предават и нарушават природните закони:

http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2012/01/25/samoubiistvoto.889627

 

         В голяма степен за това, имат вина родителите. В състезанието за пари, не общуват досатъчно с децата си, вменяват им изисквания, несъответствуващи на техните, реални възможности. По- лошият вариант е пълна опека и защита от околния свят, осигуряване на висок жизнен стандарт, надхвърлящ реалните възможности и то до неограничена възраст!. Така се създават „мекотели”, неспособни на самостоятелен труд и живот, които при първата трудност, търсят чужда помощ, търсят лек, в повечето случаи престъпен път на реализация.
        Капитала и монетаризма, формира фалшиви и фантасмагогични, приказни ценности, създава илюзорен стил на живот в разрез с природата и екологията. Една от явните прояви е формирането на потребителското мислене, „шопинга”, обграждането с ненужни и излишни предмети и техники, цикличното им изхвърляне и купуване на нови. Прехранване с нездравословни храни и напитки, козметични и други продукти, фалшива външност и пр.... Платен бърз „фитнес” , ”джогинг” или машина в къщи, вместо туризъм, риболов, почистване на снега, тревната площ, засяване на дърво, спорт !? Все по- рядко в дворовете на богатите къщи се виждат плодни дървета и зеленчуци, физическият труд, особено свързан с прехраната, се приема за унизителен !? Живота извън урбанизираното, градско пространство, сред натуралната природа, се приема за опасен, като наказание и диващина !? Илюзиите и комерсиалната облъченост стигат до там, че деца в униформите на приказни герои, се хвърлят през прозорците в опит на подръжание !? Насилието, порнографията, наркотиците се популяризират като начин на живот, филмите, игрите, включително и тези за деца изобилствуват с физическа сила, убиства, първични инстинкти, реклами и натрапват деформирани ценности !? Стават модел за внушено, еднотипно поведение и „стандартизирана” реакция, не водят до самостоятелно мислене ! Особено страдат по- младите хора, които сега формират своите ценностни системи и качества. Те общуват основно виртуално, нямат място и форма на пряка изява, обмен на мисли, умения и способности, даже и спортните прояви са професионални, масовите са почти на изчезване. Огромната енергия с която разполагат не се насочва в общополезен, доброволен труд, място за изява и социални контакти.  Малкото, младежки организации се политизират и финансират от партии !
       Агресивната реклама, съдържа много елементи на психическо въздействие с музика, ритъм, цветове и обикновено е с подвеждащо и невярно съдържание. Забележете реакцията на малките деца, при излъчване на ТV реклама – те спират да играят и застават пред телевизора сами !? Това е един елемент от системата за промиване на мозъци, насаждащ невярни знания и разбиране на света. Структурите за т.н. защита на потребителите не работят и са в услуга на рекламодателите. Когато монетаризма формира в нас потребител, рано или късно, въпроса опира до повече пари, до живот на кредит с тежки задължения. Тогава с пълна сила пристига стресът, базиран на липсата на средства, сигурна работа и перспектива, опасност от болести и провал, безизходица.... Моторното,  умножаващо се въздействие на това състояние, основно е психическо, но се изразява и с появата на още десетки, други болести. Рязко се нарушава баланса и хармонията, между положителните и отрицателните емоции, често се стига до безпомощни ситуации и деградация.
        Изключителната нужда от духовно развитие на човешкото същество е оставена в ръцете само на закостенели, схоластични и комерсиализирани религии, работещи с понятия и знания отпреди 2- 3 хиляди години.! Опита да запазят моралните и човешки добродетели не са достатъчни и младите хора от целия свят, все по- малко вярват в тях. Краха идва още по - бързо, когато обслужват политически и властнически интереси, когато свещениците с личен пример, нарушават моралните норми на поведение. Развитието на науката, не обслужваща капиталната сфера, спира и не се финансира. Изучаването на космоса, космическите програми, философските, образователните, екологичните и пр... общочовешки проекти, от които не се печели директно, се „замразяват” ! Духовното и умствено човешко развитие, не съществува в учебните програми и напълно се игнорира, независимо от ясните сигнали за срив и всеобща опасност!? Хората на планетата, нямат общо етично и морално споразумение, общи правила, зад т.н. „демокрация” се крият чисто икономически интереси!
        При тези накратко описани и създадени условия на живот, много хора трудно определят кое е нормално и кое не !? Много е тънка границата между болестното и нормалното състояние и зависи от десетки фактори. Това което преди се е приемало за ненормално поведение, днес е нормално и обратно. Отговора се крие в природата и екологията, защото в земният свят всичко е неразривно, взаимно свързано по единствения верен и проверен във времето начин. Всяко отклонение от природосъобразният начин на живот, наивната вяра в псалмите и заблудите на капитала, рано или късно води до психически проблеми, малки и големи ! Вината за всичко това се крие в приетият и наложен обществен модел на глобалното, монетарно общество. От болестни, психически изменения, могат да пострадат всички, независимо от богатства и социален статус. Фалшиви ценности, фалшив живот – фалшив, тежък и неприемлив резултат ! Така се стига и до реализацията на:
        Измамни развлечения, изкуствени радост и щастие !
        Нормалните и изстрадали, психически устойчиви хора, отлично знаят и оценяват, че хубавите неща за които живеем са малко, 5 – 10 % от земният ни път, останалото е борба за оцеляване и създаване на по - добри начални условия за бъдещите поколения. Всеки инстинктивно желае и се стреми към по- добри условия и възможности. Реално човекът е най- големият хищник, на върха на хранителната пирамида, ако изключим интелекта. Формирането на разум и самостоятелно мислене, ражда и духовна субстанция, която би трябвало да го накара да планира и предвижда събитията, да ги направлява в общополезна посока. За съжаление това умствено развитие, не носи директни и бързи материални блага, не формира обществено признание. Днешната оценка за значимост е сведена до размера на материалното богатство и неговото незаслужено и незаработено онаследяване. Така лакомията и властническите инстинкти стават водещи, формират се теории за индивидуална значимост, привилегии, неравноправие и неравнопоставеност. Разликата в начина и условия на живот между хората, става огромна с нечовешки измерения.  Получава се така, че колкото повече имаш, толкова повече, още искаш да имаш с цената на всичко. Реално, ако притежаваш цялата планета Земя, ще искаш Луната, Марс, Слънцето и пр... и то за сметка на другите живи и разумни човешки същества !? Еволюционите човешки ценности се подменят с други, водещи до самоунищожение.  Жаждата за нови, неизпитани и нечовешки удоволствия и развлечения създават нова, ценностна система и помощни средства. На сцената излизат хиляди психотропни вещества:
        Дрогата !
        Масово използуваните в целия свят, без особени забрани, са тютюнът и етиловият алкохол. Промяната в настроението и усещането за спокойствие и радост ги поставят като важни неща в бита на хората. Степента им на въздействие е сравнително малка, за това се появяват значително по- силни субстанции и дроги. Много от тях не само водят до пристрастяване, но и тотално разрушават човешката същност, способността за мислене и имат тежки физически и психически последици. Фармацевтиката също не закъснява, като предлага щирока гама от подобни, легални, „лекарствени” средства. Икономическите зависимости и огромни печалби ги правят непобедими и лесно достъпни. Малко са хората, които не са опитвали тези измамни удоволствия. Освен любопитството, тук се намесва и желанието за бягство от реалната действителност. Тогава проблема става тежък и психологически ! Медицината определя и факта, че много хора, около 30 % имат по- лабилна психика, при които въздействието е неочаквано силно, понякога фатално. Най- простият тест за това е реакцията на организма при употреба на алкохол. Изпадането в ефорично състояние, търсенето на конфликти, бабаитски изцепки и шофиране, повишена двигателна активност, са ясно и явно доказателство. Такива хора са лесно податливи към пристрастяване, последиците от употребата на по- силни психотропни вещества са напълно непредвидими ! Дрогата атакува и отключва слабите места на организма, особено в по- ранна възраст с най- неочаквано проявление. В повечето случаи, водят до психически разстройства, неадекватно поведение, които се лекуват бавно и много трудно. Лечението продължава с години и струва скъпо на пациента и семейството.

          Живеем в тежки години, където техническият прогрес изпревари значително духовния. Хората не са дорасли за ново, обществено устройство, базирано на хуманизма и разума. Единственото, което може да направим е ясно да осъзнаем, че нашият личен живот в основна степен зависи и от нас. Всеки, на своето място, да се бори непримиримо, против съвременните заблуди и изкушения, да живее в симбиоза с природата и нейните закони! Защото в нея, доказано е заложен принципа на любовта и стремежа към съвършенство, другото са комерсиални хватки на бездуховни, материални хора, превзели и приватизирали благата и богатствата на Земята! Както се раждаме, така си и отиваме – голи, само добрите ни дела, ще оставят някаква следа, спомен и неизмеримо, духовно богатство! Здравият разум, иска вярна и здрава основа, не е трудно да я намерим, тя е наоколо и в нас !

image



image









Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Малко хора оценяват мащабите и резултатите на психическите заболявания и ролята на новите "ценности"!
24.02.2012 13:48
За да стане пределно ясно, нека си припомним случая с малолетният убиец, убил майка си и братчето си за похарчените пари "спечелени" от него с фиш за Еврофутбол !? Това е явно и точно доказателсво за написаното в поста !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3475759
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930