Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2012 23:06 - Изненада
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2167 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 22.01.2012 01:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

           Тази година, зимата изненада най- много електроразпределителните, чуждестранни „дружества”. Българската природа им сервира невиждано за тях чудо – мокър сняг. Феномена веднага бе оприличен и категоризиран в групата на природните бедствия, водещи до страшни аварии. Екипите, със зачервени от Йордановден носове, се щураха по заскрежените и непочистени пътища да търсят далекопроводите и селските трафопостове. Местните хора, останали с дни без ток, като опълченци разриваха на ръка омокрения сняг и откриваха скъсаните жици и почупени дeреци. С последната енергия на изтощените телефончета, звъняха на всички, трицифрени номера, молеха за помощ, посрещаха техниците с хляб,сол, ракия и трапези. В повечето случаи нещастието беше комплексно, нямаха вода и пиеха мокър сняг, скътаното месце се разваляше, импровизирани питки се печаха в жарава на двора, стълбовете бяха паднали барабар с жиците. Който намереше варел го дупчеше и правеше печка – циганска любов, не изискваща ток, други се скупчваха фамилно под всички завивки, светеха си с църковни свещи и едновременно четяха молитви. Бялата смърт бродеше навсякъде и чакаше своите жертви. Мъжете пиеха отчаяно и генерираха цветисти, международни и „демократични” псувни. Даже и баба Гина, на 80 години с трето завършено отделение, смело излезе напред и подхвана  екипа на ЕОН:

 

       - Абън ви сте луди ора ! Лятос додохте и сменихте таблата, електромерте и ги турихте отвън на дъждъ. Таквиз дет навъртат повече ! Устей другуто, ам украдооте по тънките медни жици и сложихте тез дебели, черни мъркучи,  коит задържат по една педя сняг и стълб от цимент пречупват. Водили са мъ в Гедерето на екскурзия, преди 30 години, сига уж сте по мудерни, федирални. Ами то у вас, още тогиз нямаше външни жици и стълбове, що ни гу напрайти и тука. Само паричките взимате двойну, а орта ги ибас ! Ни съ смей мунче, кът тъ прасна с бастуня и на ион шъ ми станиш. В 2012 оджак жъ мъ караш да паля и сняг да пия!

 

       Екипа се хилеше и въобще не разбра, какво им казва бабата. Не че бяха немци, наши наемници, те собствениците по аварии не ходят, само парсата събират. Ако изключеха този трафопост, можеха веднага да пуснат тока на другото село, там авария нямаше. Кой да се главоболи и занимава, утре вечер ще ги пуснат заедно. Качиха се в отопления джип и си тръгнаха. Временния, дървен стълб щеще да се появи най- рано утре по обяд. Не им плащаха много, но поне не бяха безработни, пък и хората даваха рушвет да светне по- бързо, защото нямат пари за собствени агрегати и автономност.



imageimageimageimage




Тагове:   ток,   мокър сняг,   бетствия,


Гласувай:
9



1. panazea - Трябва да станеш репортер ! От мястото на събитието !
10.01.2012 00:45
Думите на баба Гина ми напълниха душата !
От кога не съм чувала истинска българска реч !
Все някакви купешки думи ! А българският език , като му махнеш диалектните думи и го наблъскаш с чуждици , заприличва на красива жена , дето са й правили липосукция и накрая останал само един скелет. И за да не ептем грозна й насадили силикон .

Да се чуди чиляк на акъля на ония ми ти женуря ! Що не си седят дома , ами ръгнали да щъкат насам натам !
Здрав да си !
цитирай
2. dedenze - Благодаря, здраве и радост.
10.01.2012 01:29
Диалектите са цвета и солта на езика, напълно подкрепям сравнението!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468375
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031