Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2011 14:07 - Кой е ЗА и кой ПРОТИВ евтаназията
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1462 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 08.07.2011 15:36


      Евтаназията не е убийство, а разумен, хуманен акт. Това е състрадателна помощ, при нелечими и болезнени състояния, при които е изгубен смисъла на живота и човешкото достойнство. Независимо от законовата забрана, евтаназия се извършва нелегално във всички страни, често под формата на самоубийства. Много от тях са мъчителни и неуспешни, създаващи още по страшни проблеми на хората. В 21 век, човек трябва да има право и избор да живее или не, когато това не засяга живота и здравето на други хора. Когато умствената дейност е необратимо нарушена от деменция, алцхаймер, шизофрения и други, най- близките хора, трябва да имат правото да вземат и предложат такъв изход.

      Почти цял живот съм обсъждал подобна тема с много хора. Всички са напълно съгласни, че евтаназията е нужна, когато няма друго решение, когато медицината и науката са безпомощни. Много хора отиват и по- далече, считат че това право трябва да се дава и на физически здрави хора, когато социалният им статус е нисък, живеят с мизерни пенсии, помощи и не могат сами да посрещнат собствените си разходи за нормален живот. Особено когато са на възраст и в невъзможност да работят и печелят пари. Моралното задължение на децата им, да им помагат материално и физически, ги доубива психически. Няма да обсъждаме социалните и политически причини за това, на всички са пределно ясни. Когато си се трудил усърдно цял живот и в старостта си лишен от възможността, да купиш на внучетата си даже един сладолед, трябва да имаш право да поискаш евтаназия. Така човек запазва достойнството си, оставя добър спомен и печелят всички !

       Ако се разреши евтаназията, в рамките само на една година, в България, желаещите ще надвишат 50000. За никого не е тайна, че тук останаха хора лишени от възможността да избягат в чужбина – пенсионери, болни и неуки. Това ще спести на изтънелият държавен бюджет над 120 милиона годишно, без да включвам разходите за медицинско обслужване и положителния, социален ефект. Ще подобри качеството на живот на много семейства, полагащи сега непосилни усилия и грижи. Печелят управляващите, но и хората. Швейцария, където евтаназията е разрешена, заработва и от такъв, макар и доста зловещ туризъм.

     Всяко по- мащабно и не хуманно унищожение на хора от “миротворчески” нападения, бомбандировки, глад, геноцид не се тълкува като престъпление. Подобен статут имат и медицинските и лекарствени грешки, генномодифицираните храни, изкуствените манипулации по забременяване, клониране и пр….Там религии, общности и световни организации не са против или осигуряват т.н. мълчаливо съгласие. За евтаназията са против !?

     В блатото на капитала, всеки потребител е ценен, особено безмозъчният ! Огромна индустрия печели от човешкото страдание. Най- големите потребители са старите, болни и безпомощни хора. Огромни средства се отделят за удължаване на техния живот и нищожни за реално лечение на деменция, склероза, алцхаймер. Почти всеки нормален човек се е сблъсквал с проблема и знае цената на подобни грижи и услуги. Загубата на активни потребители е крайно нежелана за печалбарите. Даже и да се въведе евтаназията, веднага ще се родят закони и подзакончета с цел да се събират пари от разрешителни, експертизи, изследвания и пр…. Бюрокрацията не спи и няма почивен ден. Както се пее, в песента на Бийтълс, данъчните ще обложат и монетите над очите на покойниците!

     Религиите и те са против, намалява стадото от души, плащащо за помазване, причастие, изповед и пр…. Оправданието е - намеса в божийте, тайнствени работи. Ако Бог е толкова огрижен, защо не прибере страдащите при себе си или да ги изпрати в ада? Май горе е пренаселено и той няма време да обръща персонално внимание, особено на тях. Какви са тези богове изпитващи удоволствие и изпращащи страдание на невинни хора и техните близки ?

     По подобни причини, повечето лекари също са против. Те реално губят пациенти, независимо, че не могат да ги лекуват. При това безопасни пациенти, при които смъртният изход се очаква и никой не би ги обвинил. Прегледите на повечето са в домашни условия – добре платени, подобен преглед и изписване на болкоуспокояващи може да извърши всеки от нас, реално няма лечение !? Оправданието е, че утре може да се измисли спасителен лек и пациента да бъде спасен, токива примери в световната практика почти няма. Ако има, в повечето случаи се дължат на грешни диагнози. Самият акт на евтаназия, предполага тяхно участие ( доктор – смърт) и не е лицеприятен, независимо от хуманността.

     Как ще гласувате родни депутати !? Пак ли ще се разделите и по този въпрос на партии, правейки си на инат, независимо, че всички печелят ? Спокойно, вносителят Корнезов, може  да е ляв, но в никакъв случай не е комунист !

imageimage

Тук в Швейцария за 2010 година 1138 чужденци са получили помощ с евтаназия.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marcusjunius - Хубава статия :) Позволявам си ...
08.07.2011 14:23
Хубава статия :)

Позволявам си да ви пусна този линк:
http://marcusjunius.blog.bg/izkustvo/2011/07/05/zabranata-na-evtanaziiata-e-glupost.777036
цитирай
2. dedenze - Благодаря !
08.07.2011 14:42
Прочетох и напълно подкрепям казаното !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476854
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930