Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 20:26 - Гочев
Автор: dedenze Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2028 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 24.04.2012 01:18


             Борето Гочев беше к.т.н. н.с. инж в ИЕП „Н Белопитов”, никой не помни научните му заслуги в конкретната работа, но всички знаеха за неговите полиглотски възможности. Владееше писмено и говоримо трите най- популярни западни езика английски, немски  и френски, като можеше да прави директен, симутален превод от трите едновременно. Почти нямаше отговорна среща с чужденци, на която да не го канеха като преводач. Освен езиците, беше интелигентен зевзек, знаеше хиляди вицове и ги разказваше отчитайки националните особености, играта на думи и психологията на различните народи. Немският език му беше майчин и често ходеше на гости при роднини в ГДР и ГФР. Били сме заедно по симпозиуми и командировки, често преводаческите и човешки качества които притежаваше, бяха ценни и незаменими за всички останали. Любимият му анекдот в съкратен вариант беше : Група туристи пита на 7 езика, двама нашенски милиционери, как да стигнат до летището. Разбира се не получават отговор, при което единият милиционер засрамено констатира: „Трябва да научим поне един чужд език”, а другия го успокоява „Глупости, тези като знаеха 7 , оправиха ли се ?”
           Смесеният брак на родителите, му даваше възможност да познава до съвършенство немската психология. Много неща ми е разказвал подробно и подкрепено с десетки факти. Например дисциплинираността и склонността им да изпълняват команди: Прибираме се по стаите в хотел, порядъчно пийнали след тържествено закриване на симпозиум. В коридора 5 – 6 германци говорят високо и весело. Скрит зад една фасадна колона Гочев подава на немски команда „Тихо и бързо по стаите !” Командата беше изпълнена безропотно и моментално, като хора на реда и спазване на правилата до смешен фанатизъм!? Ерархията при тях се определя напълно от индивидуалните знания и възможности. За тях е въпрос на чест да отдадат почит и уважение на по- способните, както и да демонстрират превъзходството си когато го имат (  нашата народопсихология коренно се различава от тяхната) !? Тук е описан един, действителен случай с участието на Гочев в потвърждение на казаното:
http://dedenze.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/19/her-oto.689539
          Доброто отношение и стремеж на немците към техническите постижения е пословично и като всяка добра нация, трудно може да допуснат, че някой може да се шегува и лъже за подобни неща. Няма да забравя един разказ на Гочев и ще се опитам да го възпроизведа: Той с триста зора, беше успял да си купи кола Запорожец и на риск тръгна с нея и съпругата за ГФР. След дълги перипетии и умора от шофирането, спират да нощуват в малък мотел с автосервиз. На сутринта собственика на автосервиза, учуден се върти пред непознатата машина и пита за марката „NSU ?” Гочев му обяснява, че това е една съветска, непретенциозна кола ЗАЗ. Немеца надменно се хили и споменава, че това сигурно е първата, успяла да стигне на собствен ход до ГФР. Познавайки психологията им, Гочев хитро добавя, между другото, че му е дала голям, неочакван разход от 4,5 л/ 100 км. Реално ЗАЗ, гореше около 8 – 9 л/ 100км. и повече. Усмивката на немеца секва, погледа му се изпълва с почитание към ЗАЗ а , черпи бира, кафе, сандвичи и най- учтиво моли за разрешение да разгледа двигателя !? Смеехме се, че е можело да го замени в същия сервиз за Фолксваген, Борето поттвърждаваше, но беше наясно, че на митницата нямаше да може да плати и част от огромното мито.
image     Това е NSU  Prinz 4


image

Това е ЗАЗ, приликата е само външна !



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - ПЪРВАТА КОЛА КОЯТО КАРАХ КАТО ПРАВОСПОСОБЕН ШОФЬОР БЕШЕ ТОЧНО ТОЗИ МОДЕЛ НА ЗАЗ!
05.04.2012 21:23
ГОЛЯМО "ДЪРВО"! ПЪРВАТА СКОРОСТ БЕШЕ НАЗАД.
цитирай
2. dedenze - Имаше и сибирско достойнство !
05.04.2012 21:45
Самостоятелна бензинова печка, работеща при изгасен двигател !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468080
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031