Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2015 17:56 - Пищималите на баба Анна
Автор: dedenze Категория: Изкуство   
Прочетен: 3392 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 28.05.2015 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   

       Когато сватовете дошли на оглед- преценка и вече си тръгнали, баба ми Анна се скъсала от рев, защото баща и не давал една, малка нивичка в добавка към зестрата, което можело да провали всичко. На всичко отгоре, отишли в съседното село да видят и друга, по едра, конкурентна мома. Анна харесвала Данаил, работлив ковач, голям и силен мъж, но тогава нещата са се решавали от сватове и родители! Плачела на рамото на буля си Рада, която спокойно я утешавала:
         - Не бой се Ане, тебе ще вземе, зарад тоз гол, пусти декар земя, ама на главната улица! Ковач е, там ще направи свой дюкян и ковачница!
         Така и станало, сватба, дюкян, къща, кон, дете, земя, лозе, после ТКЗС и забрана на частната работа и собственост ! Ние внуците, родени в соца, все я подигравахме, че дядо я „взел” заради имота! Тя обаче вадеше една две, единствени, стари, пожълтели снимки и показваше каква хубавица е била - 45 килограмово миньонче. Признаваше за ролята на имота, но винаги изтъкваше и друга, важна причина:
          - Отишли да го сватосват в съседното село, ама като отворили чеиза, тъканите пешкири на оная, мънзарки, като носни кърпи и груби ! Да не говорим за пищималите - малки, къси и грозни, а мойте бяха много по-хубави, с мама сами сме ги тъкали и шили с мерак!

 

 

         Когато си спомних за този епизод, вече бях написал „„Великото” откритие”, реших да се поровя в търсачките на нета, относно тази част от българската носия, наречена пищимал! Първото ми удивление, че думата се тълкува като "пещемал" и се пояснява като късо покривало след баня, нещо като секс облекло!? Веднага си спомних за един евроатлантически, професор българист, който днес в медиите, задава модата и вярността на българския език – Мурдаров ( Мундаров)!? Не мога да приема за капацитет и специалист, човек който твърди, че чуждиците са нужни и обогатяват българския език, който никога не е застанал в защита на българския език ! Не съм лингвист, но 30 % англоезични думи в централните новини на БНТ ме дразнят ужасяващо! Последните години се въвежда и шопския диалект на някои политици, като най правилен, български език! При потъващ, държавен кораб, едва ли езика е най- важен, но той показва ясно посоката- към дъното!? Да се върнем при пищималите – истината е, че това са елементи от народните носии на Северна България! Представляват богато украсени, надиплени, кръгови престилки, които обхващат целия кръст!

 

 

 imageimageimageimage

 

 

         Тук ще ви покажа и едно евроатлантическо тълкуване на пищимала в някои сайтове, а вие си изберете и преценете, кое и защо ви харесва повече!? Според това тълкуване и реалното обедняване, скоро всички ще ни принудят да тръгнем по тези "пищимали" !

 

imageimage



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467157
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031